Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 03

Mero kėdės sieks ne tik partijų vedliai

Šiandien prasideda oficiali politinė kampanija, skirta kitų metų vasario 27 dieną vyksiantiems savivaldybių tarybų rinkimams. Vienos partijos Klaipėdoje dar tebedėlioja kandidatų sąrašus, o kitos jau turi aiškius lyderius, galinčius pretenduoti į mero postą.
Artūras Šulcas
Vienas iš pretendentų į Klaipėdos mero postą gali būti ir A.Šulcas. / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Kaip „15min“ jau rašė, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų Klaipėdos skyriaus sąrašo viršūnėje atsidūrė Naglis Puteikis, kuris yra galimas pretendentas į mero postą. Įdomu, kad į dešimtuką nepateko keturi iš dabartinių penkių savivaldybės tarybos narių: Vytautas Pranciškus Mickus, Eugenija Odebrecht, Kęstutis Gabšys, Marius Usonis.

Aiškus ir Klaipėdos liberalcentristų lyderis. Juo tapo dabartinis meras Rimantas Taraškevičius. Jis neslėpė, kad turi parako dar vienai kadencijai. R.Taraškevičius taip pat išrinktas Liberalų ir centro sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininku. Iki šiol partijos Klaipėdos skyriui dvejus metus pirmininkavo Saulius Budinas. Dabar jis tapo pavaduotoju.

Darbo partijos Klaipėdos skyriaus lyderiu išrinktas Antanas Bosas. Jis teigė, kad partija yra nusiteikusi iškovoti visus mandatus miesto taryboje – iš viso 31. „Žinoma, viskas priklausys nuo rinkėjų“, – pridūrė A.Bosas. Jis neatmetė galimybės pretenduoti į merus.

Pretendentas – komandos žaidėjas

Nors dar oficialiai nepaskelbta, jau aiškus Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus lyderis. Į sąrašo viršūnę pateko Klaipėdos jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Eugenijus Gentvilas. Tačiau jis patikino, kad į mero postą nesitaiko.

Partijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Artūras Šulcas „15min“ teigė, kad viskas priklausys nuo rinkimų rezultatų. „Mes turime ne vieną žmogų, kurį galime pasiūlyti į merus. Spręsime, kuri kandidatūra bus tinkamiausia. Tikimės laimėti rinkimus“, – teigė A.Šulcas. Politikas prisipažino, kad yra komandos žaidėjas ir, jei kolegos nuspręs, kad jis bus tinkamiausias kandidatas į merus – tada nedvejodamas kovos dėl šio posto.

Rusų partijos – optimistės

Kandidatų sąrašus vis dar reitinguoja abi rusų partijos. Žinomą lyderį jau turi Rusų aljansas. Anot Viačeslavo Karmanovo, pirmuoju numeriu dar oficialiai nepatvirtintame sąraše yra Tamara Lochankina. Tarp kandidatų yra ir dabartiniai tarybos nariai Irina Rozova, Vladimiras Vlasovas. V.Karmanovo tvirtinimu, nė vienas jų kandidatas nepretenduos į mero postą. Šiuo metu partija Klaipėdos taryboje turi 3 mandatus, kituose rinkimuose viliasi gauti 5–6 vietas.

Kur kas optimistiškiau nusiteikęs Lietuvos rusų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Viačeslavas Titovas. Dabartinėje taryboje ši partija turi porą vietų, o rinkimuose žada iškovoti 31 mandatą.

„Aš nejuokauju, viskas yra įmanoma. Reikia tik dirbti. Jei turėsime daugumą, pretenduosime ir į mero postą. Manau, kad mes geriau tvarkytumės, nei dabartinė Klaipėdos valdžia“, – tikino V.Titovas.

Naujas politikas

Galutinį kandidatų sąrašą turi uostamiesčio Tvarkos ir teisingumo partija. Anot Valerijaus Bernoto, jų vedlys į rinkimus tapo medikas Artūras Razbadauskas. „Mes jį išrinkome lyderiu. A.Razbadauskas kupinas naujų idėjų, kurių reikia miestui ir valdžiai, jis yra naujas politikas, be to, puikiai kalba trim užsienio kalbomis“, – tvirtino V.Bernotas. Tvarkos ir teisingumo partija ateinančiuose rinkimuose Klaipėdoje tikisi iškovoti šešias vietas taryboje, dabar turi keturias.

Preliminarūs kandidatai

Šį mėnesį oficialiai patvirtinti kandidatų sąrašą ketina socialdemokratai. Partijos pirmininkas Sigitas Dobilinskas teigė, kad lyderį gali tekti rinkti iš 6 pretendentų. Tarp jų – uostamiesčio savivaldybės administracijos direktorius Aloyzas Každailevičius, psichologas Vytautas Čepas, partijos Klaipėdos skyriaus pirmininko pavaduotoja Lilija Petraitienė, „Sodros“ Klaipėdos skyriaus vadovas Valdemaras Anužis, psichologas Vytautas Čepas, partijos Klaipėdos skyriaus pirmininko pavaduotoja Lilija Petraitienė, pats partijos pirmininkas S.Dobilinskas.

Socialdemokratai viliasi iškovoti dvigubai dagiau mandatų nei dabar turimus tris.

Dviejų lyderių kova

Klaipėdiečio politologo Sauliaus Šiliausko prognozėmis, aršiausia kova dėl mero kėdės gali vykti tarp dabartinio miesto vadovo R.Taraškevičiaus bei konservatorių lyderio N.Puteikio.

„Klaipėdoje meras greičiausiai bus arba iš liberalių partijų arba iš Tėvynės sąjungos. Tačiau neatmetama, kad pretenduoti gali ir Darbo partija, nes matome, kad Klaipėda praranda liberalų vardą“, – komentavo politologas.

Anot jo, sunkiausiai nuspėjama situacija dėl socialdemokratų. Nors šalies miestų apklausose jie pirmauja, tačiau uostamiestyje jiems sunkiau sekasi tapti koaliciją formuojančia jėga.

Kiek kritiškiau S.Šiliauskas vertino optimistiškus Lietuvos rusų sąjungos ketinimus.

„Nežinau, kodėl jie gali tikėtis tiek daug mandatų ir kuo remiasi tokiais optimistiškais planais. Žinoma, jie turi tam tikrą dalį rinkėjų. Bet man sunkiai tikėtinas dalykas, kad gali iškovoti labai daug vietų taryboje”, - svarstė politologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius