Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 13

Mero rinkimai Kaune – intriga išlieka iki paskutinės minutės

Kandidatės į Kauno mero postą Aušros Ručienės pozicijos rinkimų išvakarėse susvyravo. Rytoj pirmajame naujosios kadencijos posėdyje miesto taryba meru gali išrinkti kitą „tvarkietį“, Židrūną Garšvą. Gali mero kėdėje išlikti ir Andrius Kupčinskas.
Kauno savivaldybės puslapis.
Ketvirtadienį, balandžio 14 dieną, vyks Kauno miesto savivaldybės mero rinkimai. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tokia informacija, supinta iš faktų ir spėlionių šiandien, mero rinkimų išvakarėse, sklando Kauno politikos užkulisuose.

Tikra yra viena: nors bevardės koalicijos, kurioje pagrindiniais smuikais griežia konservatoriai ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ (TT) atstovai, susitarimai patvirtinti parašais, A.Ručienės pergalė rytdienos rinkimuose anaiptol nėra užtikrinta. Girdėti žinių, jog net koalicijos nariai svarsto galimybę pirmojo naujosios Kauno miesto tarybos metu, paskutinę akimirką, vietoj A.Ručienės pasiūlyti kito „tvarkiečio“, verslininko Ž.Garšvos kandidatūrą. Vienas turtingiausių Kauno politikų laikomas savotišku „pilkuoju kardinolu“ – esą tai jis buvo tikrasis naujosios koalicijos architektas, ketinantis veikti A.Ručienės priedangoje.

Vakar po pietų pas mero posto siekusį, bet dėl A.Ručienės manevro pralaimėjusį „Vieningo Kauno“ vadą Visvaldą Matijošaitį rinkosi dalis politikų, ketinusių dalyvauti jo lipdytoje koalicijoje. „15 min” žiniomis, pokalbio metu buvo kalbama apie A.Ručienės asmenybę, jos tariamus ryšius su Kauno nusikaltėlių pasauliu. Tačiau prie vieningos nuomonės, palaikyti Kauno mero rinkimų metu A.Ručienės kandidatūrą ar ne, dar neprieita.

Laukia didelių netikėtumų

„Pirmajame miesto tarybos posėdyje gali būti didelių netikėtumų. Intriga išliks iki paskutinės minutės“, – „15min“ sakė Darbo partijos frakcijos lyderis Gintaras Furmanavičius.

Beje, „darbiečiai“ vakar buvo vienintelė frakcija, tvirtai nusprendusi nepalaikyti A.Ručienės ir apskritai jokios TT atstovo kandidatūros.

„Negalime remti jėgos, kiaurai persmelktos politinio nihilizmo. Kitos kandidatūros, pavyzdžiui, A.Kupčinsko, mums būtų priimtinos”, – teigė G.Furmanavičius.

Drauge su Darbo partija opozicijoje glaudžiai bendradarbiavę liberalcentristai vakar dar neturėjo aiškių nuostatų, ar parems naująją koaliciją, ar liks opozicijoje – šiomis dienomis liberalcentristai daug kalbasi su pagrindiniais politiniais varžovais, naujosios koalicijos dalyviais.

Ramus kaip konservatorius

Vakar kalbintas Kauno meras A.Kupčinskas sakė tikintis, kad pirmasis naujosios kadencijos miesto tarybos posėdis įvyks pagal jo ir bendražygių numatytą scenarijų. A.Kupčinskas nemano, jog posėdžio ir mero rinkimų dieną naujosios koalicijos vienybei iškiltų grėsmė ar planus sujauktų netikėtas kandidatas į mero postą.

Pagal balandžio 6 dieną pasirašytą konservatorių, Liberalų sąjūdžio, „Tvarkos ir teisingumo“ ir „Jaunosios Lietuvos“ partijų koalicijos sutartį „tvarkietė“ A.Ručienė tampa mere, konservatorius A.Kupčinskas, liberalas Rimantas Mikaitis ir jaunalietuvis Stanislovas Buškevičius – vicemerais.

Šaltinių teigimu, A.Kupčinską „tvarkiečius“ iškeisti į „darbiečius“ ir taip išsaugoti mero postą įkalbinėja ir konservatorių lyderiai, bet Kauno vadovas dar vakar buvo linkęs laikytis susitarimų.

Atskirti interesus bus sunku

Koaliciją sudaro 23 tarybos nariai, bet ši dauguma gali pasirodyti ne itin tvirta. Juk anksčiau lipdyta V.Matijošaičio koalicija formaliai nėra išformuota. Joje, net pasitraukus „tvarkiečiams”, liko 18 žmonių. Tereikia rasti keletą sąjungininkų iš priešininkų stovyklos, ir viskas virsta aukštyn kojomis.

A.Kupčinsko ir A.Ručienės priešininkų akys tebekrypsta į keturis jaunalietuvius. Jų lyderis S.Buškevičius po savivaldybių rinkimų buvo minimas kaip viena kompromisinių figūrų užimti mero postą, jeigu jo pasiekti nepavyktų nei A.Kupčinskui, nei V.Matijošaičiui.

„Tačiau apie tokius siūlymus aš išgirdau tik po to, kai jau buvau padėjęs parašą po pastarosios koalicijos sutartimi. Pažadėjau eiti kartu su ja, o kaitalioti savo pozicijos nemėgstu“, – tikino S.Buškevičius.

Tyko korupcijos pavojus

Komentuodamas žinias apie galbūt neskaidrius kandidatės į mero postą A.Ručienės ryšius S.Buškevičius sakė: „Būtina atskirti asmeninius ir darbo interesus. Normalu, jei gydytojas operuoja ir nusikaltėlį, advokatas tokį gina. Aš sporto salėje irgi galiu žaisti krepšinį su mafijozu.Tačiau jeigu šios pažintys tampa priemone siekiant asmeninės naudos arba tampa šantažo įrankiu, tada jau blogai. Su tokiais asmenimis man nepakeliui“, – teigė S.Buškevičius.

Apie kovą su mafija ir korupcija daug kalbantis politikas pripažino, kad jam neramu, ar nauji tarybos nariai, ypač užėmę svarbius postus, sugebės atsispirti kyšių pasiūlai.

„Aš galėjau ne kartą tapti turtingu žmogumi, jei būčiau priėmęs nedorus pasiūlymus. Net daryti nieko nebūtų reikėję, tiesiog pakeisti poziciją kokiu nors klausimu. Pavyzdžiui, nebesipriešinti ketinimams įsteigti lošimo namus buvusiame „Dainos“ kino teatre“, – kalbėjo S.Buškevičius.

Keisti politiniai pokštai

Arvydas Garbaravičius, Kauno liberalcentristų lyderis

„Girdėjau, kad pagal papildomą koalicijos sutarties protokolą tarsi numatyta rotacija – po dvejų metų A.Kupčinskas persėstų į mero kėdę, o A.Ručienė iš jo perimtų vicemero postą. Tai būtų neracionalu. Rotacija buvo taikoma Vytauto Šustausko laikais. Išėjo nesąmonė, Kaune merai kaitaliojosi kas trys mėnesiai, mieste įsivyravo netvarka.

Šios koalicijos jautri vieta, mano nuomone, yra ta, jog mero postas susietas ne tiek su asmeniu, kiek su partijos atstovu. Tokiu būdu meru tapęs žmogus gali būti nesunkiai, net prieš jo paties valią, pakeistas kitu tos pačios partijos asmeniu. Nenustebčiau, jei į mero kėdę atsisėstų ne A.Ručienė, o kitas „tvarkiečių“ partijos žmogus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius