Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 05

Metų geradariams – Gerumo kristalai

Pirmadienį Kauno miesto rotušėje vyksiančioje Gerumo šventėje 25 žmonėms bus įteikti Gerumo kristalai.
Gerumo kristalais tapusios Gerumo plytos pirmadienį bus išdalintos 25 geradariams.
Gerumo kristalais tapusios Gerumo plytos pirmadienį bus išdalintos 25 geradariams. / 15min.lt/Eriko Ovčarenkos nuotr.

Tradicinis apdovanojimas, skiriamas už Kauno labui nuveiktus gerus darbus, anksčiau vadintas Gerumo plyta. Tačiau praėjusių metų pabaigoje miesto tarybos nariai nutarė jį pervadinti Gerumo kristalu.

Kaip ir kasmet, šiemet Gerumo šventėje bus apdovanoti 25 geradariai – pavieniai asmenys ar šeimos, kurie 2008-aisiais padarė įvairių kilnių darbų. Dešimt kandidatų pasiūlė Kauno nevyriausybinės organizacijos, tiek pat – patys kauniečiai, o 5 – miesto meras. Kandidatams galiojo vienintelis apribojimas – jie negali būti politikai ir Kauno miesto savivaldybės darbuotojai.

Šiandien Rotušėje Gerumo kristalai atiteks ilgamečiams kraujo donorams Zurabui Alanijai ir Laimutei Galinienei. Z.Alanija neatlygintinai kraujo davė 46 kartus, o L.Galinienė – 23, be to, moteris yra Kauno krašto donorų draugijos valdybos narė, siekianti, kad neatlygintinos donorystės virusas pasklistų kuo plačiau. Dar vienas apdovanojimas iškeliaus Violetai Bakutienei – už altruizmą ir gerumą, dalijantis viskuo, ką tik turi, su tais, kuriems dar sunkiau. Gerumo kristalas puoš ir Aukštosios Panemunės parapijos kleboniją. Jo nusipelnė klebonas Deimantas Brogys, surengęs nevieną gerumo akciją, taip pat bažnyčios šventoriuje pradėjęs statyti Meilės aukurą.

Gerumo kristalą į namus išsineš ir Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų inspektorė Ina Aušrytė Gustienė. Socialinės reabilitacijos skyriuje dirbanti kaunietė padeda į normalų gyvenimą sugrįžti suklupusiems paaugliams ir jaunuoliams. Aleksandra Jankūnienė pažįstamų neretai pavadinama angelu sargu ar gailestingąja sesele, mat negailėdama nei laiko, nei sveikatos slaugo visus įvairių negalių ištiktus ligonius. Atsidėkodami jie kaunietę pasiūlė Gerumo kristalo apdovanojimui.

Dar vienas kristalas atiteks Dariaus ir Andželikos Jasaičių šeimai, kurioje be dviejų savų vaikų, laimingos krykštauja ir dvi sesutės iš vaikų namų. Gerumo kristalo aplinkinių nuomone nusipelnė ir Rudikas Jeganianas, kuris išgelbėjo skendusį žveją. Krištolinio Gerumo kristalo pagaliau sulaukė ir Vytauto Didžiojo universiteto studentė Rūta Kupčinskaitė. Fizinę negalią turinti mergina ne vienerius metus tiesia tiltus tarp neįgaliųjų ir sveikųjų, stengiasi, kad visuomenės požiūris į įvairias negalias turinčius žmones būtų pagarbesnis. Apdovanojimas skirtas ir Kauno technologijos universiteto studentei Giedrei Merkelytei, kurios iniciatyva kasmet universiteto studentai rengia socialinį projektą, skirtą padėti vaikų namų auklėtiniams.

Kauno neregių ir silpnaregių bendruomenės siūlymu, Gerumo kristalas atiteks ir kauniečiui Juozui Miliauskui, kuris yra ne tik dažnas svečias mieste vykstančiuose regėjimo negalią turinčių žmonių renginiuose. Kaunietis su šią likimo negandą turinčiais žmonėmis bendrauja ir tada, kai jiems sunku.

Iki šių metų Gerumo kristalus (anksčiau – Gerumo plytas) yra gavę 172 kauniečiai.

Tarp šių metų apdovanojamųjų – ir Šv. Kazimiero ordino Kauno krašto komtūrijos atstovai Jeronimas ir Marija Rakauskai, parėmę įvairius labdaros ir kultūrinius projektus, taip pat Irina Sabaliauskienė, besirūpinanti krūties vėžiu sergančiomis moterimis, Aldona ir Povilas Šernai, aktyviai bendraujantys „Veršvų“ bendruomenės bei Vilijampolės seniūnijos veikloje, Janina Špakauskienė – už ilgametį etninės kultūros paveldo puoselėjimą, Valerija Urmonienė – už altruizmo ir gerumo dvasią, dalijantis viskuo, kad tik šviesiau ir skaidriau būtų kitiems gyventi. Gerumo kristalai skirti ir Teofilei Vozbutienei – už tautinės kultūros sklaidą, skatinančią kartų bendradarbiavimą ir naujų tradicijų kūrimą, Liucijai Zdanavičienei – už jos krikščionišką požiūrį į žmogų ir iniciatyvą stiprinti bendruomenės ryšius, taip pat Linai Kalibataitei – už pilietiškumo ugdymą, krikščioniškų vertybių perdavimą jaunajai kartai, už Kauno miesto puoselėjimą įgyvendinant socialinius ir švietimo projektus.

Apdovanojimu įvertintos ir Lietuvos šeimų ūkininkų sąjungos prezidento Vido Juodsnukio pastangos įkurti Kaune ūkininkų turgų. Gerumo kristalas bus įteiktas ir Algirdui Kvikliui, kelerius metus organizuojančiam akciją „Sielų upė“. Tarp 2008-ųjų Gerumo šventės laureatų bus ir buvęs Palemono mokyklos direktoriaus pavaduotojas Alfonsas Ražauskas, poetė, prozininkė Aldona Ruseckaitė, verslininkė Inga Buivydaitė, medikė Justina Kačerauskienė, Kauno valstybinio dramos teatro direktorius ir aktorius Egidijus Stancikas, menininkė Jolanta Šmitienė bei Algimantas Stankevičius, įnešęs kūrybiškumo į Marvos žirgyną.

Simbolinį apdovanojimą visiems laureatams įteiks Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius