Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 02

Metų įvykis 2013: pagrindinės Vilniaus statybų aikštelės – nuo „Ikea“ ir biurų iki naujų aplinkkelių

Vilniuje 2013 metais vėl atgijo statybų kranai. Vienur jau švęstos pabaigtuvės ir įkurtuvės, kitur tik įkastos simbolinės kapsulės, tačiau Lietuvos sostinė tikrai gali pasigirti, kad statybų sektorius atsigavo. Juk statomi ne vien biurų kompleksai ar kiti komercinės paskirties pastatai, bet ir vaikų darželiai, gydymo įstaigos bei bibliotekos. Kurios iš šių statybų 2013 metais buvo svarbiausios?
„Ikea“ parduotuvės atidarymas
„Ikea“ parduotuvė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ko gero, didžiausios įkurtuvės šiemet švęstos Vilniaus oro uosto pašonėje, kur rugpjūčio vidury duris atvėrė pirmoji Baltijos šalyse „Ikea“ parduotuvė. 26 tūkst. kv.m erdvės tapo itin populiarios ne tik tarp vilniečių ir visos Lietuvos gyventojų, bet ir svečių iš kaimyninės Baltarusijos. Lietuvoje atidaryta parduotuvė – jau 344-oji visame pasaulyje ir pirmoji Baltijos šalyse, joje sukurta per 200 naujų darbo vietų.

Dar vienos pabaigtuvės – II vakarinio aplinkkelio statybų etapas. Nuo lapkričio 19-osios važiuojant į Kauną, Trakus arba iš jų galima nukirsti geroką kelio gabalą, kadangi iš Pilaitės prospekto vakariniu aplinkkeliu patogu pasiekti Gariūnų gatvę. Susisiekimą gerokai lengvina 2,84 km ilgio kelio atkarpa, dvi dviejų lygių sankryžos, du nauji viadukai. II etapas pradėtas tiesti 2011 m. rugpjūtį, viso etapo vertė siekė daugiau nei 211 mln. Lt. III etapą iki Ukmergės plento tikimasi pradėti jau po metų – 2014-ųjų vėlyvą rudenį.

Atidaryta Vilniaus vakarinio aplinkkelio atkarpa iki Pilaitės prospekto.
Atidaryta Vilniaus vakarinio aplinkkelio atkarpa iki Pilaitės prospekto.

Baigtas ir Vilniaus išorinis pietinis aplinkkelis – rekonstruota Kirtimų gatvės atkarpa nuo Gariūnų g. ir Savanorių pr. sankryžos iki Kirtimų g. sankirtos su Eišiškių plentu. 7,6 km ilgio aplinkkelio atkarpa rekonstruota dvejus metus – 2011-2013 metais, darbai vykdyti pagal tris sutartis, o bendra kaina siekia 218,31 mln. Lt. Naujasis aplinkkelis turėtų pagerinti susisiekimą Naujininkų ir Lazdynų gyventojams, nes per dieną Savanorių pr. ir Vaduvos g. sankryžą kirsdavo net apie 18 tūkst. automobilių, dabar dalis vairuotojų galės rinktis kitą maršrutą. 2017–2018 m. numatoma tiesti šio aplinkkelio 2 km (7,6-9,6 km) ilgio atkarpą iki Vilniaus viešojo logistikos centro, kuris pradėtas statyti šalia vienos iš didžiausių Lietuvoje Vaidotų geležinkelio stoties. 

Vienas iš džiugių šių metų pabaigos įvykių – naujo vaikų darželio Santariškėse statybų pradžia. Tai bus pirmoji valstybinė ikimokyklinio ugdymo įstaiga, suplanuota ir pastatyta Nepriklausomos Lietuvos laikais, ją lankyti galės apie 220 vaikų, o įkurtuves ketinama švęsti 2014-ųjų rudenį arba žiemos pradžioje. Iš viso Vilniaus darželius lanko apie 31 tūkst. vaikų. Savivaldybė skaičiuoja, kad šiuo metu trūksta vietų 700 vaikų. Santariškių darželiui pastatyti miestas ketina išleisti beveik 14 mln. Lt.

Vaikų darželį pagaliau turės ir Santariškės
Vaikų darželį pagaliau turės ir Santariškės

Du dešimtmečius Konstitucijos prospekte stūksoję viešbučio „Sputnikas“ griaučiai – jau praeitis. Pavasarį čia prasidėjo naujo verslo centro „Quadrum“ statybos. Iš viso numatyta investuoti 260 mln. Lt, o pirmasis pastatas iš trijų bus baigtas 2015 metais. Bendras verslo patalpų plotas – 70 tūkst. kv. m. Pirmą kartą Lietuvoje verslo centrui šildyti bus naudojama geoterminė energija, projekto vystytojai tai įvardija kaip savo darnios plėtros principą. Toks šildymo būdas esą ne tik tausos aplinką, bet ir sumažins šilumos kainą.

Konstitucijos pr. pradėtas statyti ir naujas A klasės verslo biurų kompleksas „K29“, kuriame įsikurs biurai, restoranai, suplanuota 560 vietų požeminė ir antžeminė stovėjimo aikštelės. Pastato plotas – 15 tūkst. kv.m, projekto vertė – 104 mln. Lt. Įkurtuvės verslo centre planuojamos 2014-ųjų gruodį. Šis biurų kompleksas bus išskirtinis tuo, kad jį sups 2 ha žalia zona. Naujasis miesto parkas atsiras tarp Konstitucijos pr. 29 ir Lietuvos vaikų ir jaunimo centro.

„Quadrum“ statybų aikštelėje įkasta simbolinė kapsulė
„Quadrum“ statybų aikštelėje įkasta simbolinė kapsulė

Vietoj buvusio saldainių fabriko „Vilniaus pergalė“, kuris pradėtas griauti vasaros pabaigoje, kyla nauji gyvenamieji „Žvėryno namai“. Stirnių gatvėje, 3,3 ha ploto sklype, statomi šešiaaukščiai gyvenamosios paskirties pastatai. Planuojama į šį projektą investuoti 85 mln. Lt. Naujasis kvartalas bus statomas etapais. Pirmajame etape ketinama pastatyti du namus su 120 butų, o juose apsigyventi bus galima jau kitų metų rudenį. „Hanner“ šią teritoriją įsigijo 2013 metų birželį už 27 mln. Lt.

Kai kuriems statytojams vis dėlto 2013 metais taip gerai nesisekė. Spalio 24 dieną prasidėjusios Energijos iš atliekų jėgainės statybos vos po kelių savaičių sustabdytos – taip nutarė Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI). Jėgainę statyti pradėjo bendrovė „Reenergy“, siejama su koncernu „Icor“. Jočionių g. jėgainę ketinta pastatyti iki 2016 metų, investicijos į projektą sieks 70 mln. eurų (240 mln. Lt), per metus joje bus sudeginama apie 170 tūkst. tonų atliekų, pagaminama 50 MW šilumos. Tačiau teismas patenkino VTPSI prašymą ir sustabdė leidimo statyti galiojimą, kurį buvo išdavusi Vilniaus savivaldybė. Tokius VTPSI veiksmus tiek statytojai, tiek Vilniaus meras Artūras Zuokas yra pavadinę korupciniais ir proteguojančiais įmonę „Fortum“, taip pat norinčią statyti atliekų deginimo gamyklą.

„Reenergy“ vizualizacija/Taip turėtų atrodyti būsimoji Energijos iš atliekų jėgainė
„Reenergy“ vizualizacija/Taip turėtų atrodyti būsimoji Energijos iš atliekų jėgainė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius