Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 24

Metų įvykis 2013: pajūris susigrąžino simbolius „Meridianą“ ir kurhauzą

2013-uosius Seimas buvo paskelbęs Klaipėdos krašto prijungimo metais. Besibaigiantys metai uostamiestyje prasidėjo šventiškai – paminėtas 1923 m. sukilimas, po kurio Klaipėdos kraštas buvo prijungtas prie didžiosios Lietuvos. 2013-ieji į istoriją įeis kaip metai, kai buvo sugrąžinti svarbūs kultūriniai akcentai Klaipėdai ir Palangai, tuo tarpu Kuršių nerijoje nuskambėjo garsiojo restorano nugriovimo istorija.
Klaipėdos kalėdinė eglė
Klaipėdos kalėdinė eglė / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Šie metai Vakarų Lietuvos regionui buvo svarbūs – suėjo lygiai devyniasdešimt metų nuo Klaipėdos krašto prijungimo, Palanga visus metus didžiavosi Lietuvos kultūros sostinės statusu. Pajūrio miestai susigrąžino ir savuosius simbolius – burlaivį „Meridianas“, grafų Tiškevičių statytą legendinį kurhauzą. Į Jūrų muziejaus delfinariumą po kelis metus trukusių „atostogų“ sugrįžo delfinai. Klaipėdos krepšinio komanda „Neptūnas“ tapo LKL bronzos laimėtojais. 

15min.lt kviečia prisiminti ir išrinkti svarbiausią metų įvykį pajūryje. 

„Meridianas“ parplaukė lyg gulbė

Lapkritį klaipėdiečiai, nepaisydami prasto oro, stebėjo, kaip į senąją vietą prie Biržos tilto parplukdomas „Meridianas“. 

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Burlaivis „Meridianas“ vėl puošia Danės upę.
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Burlaivis „Meridianas“ vėl puošia Danės upę.

Klaipėdos laivų remonto įmonės doke barkentina išbuvo beveik metus. Sukežusį laivą perėmę ir savo asmenines lėšas remontui skyrę verslininkai Aloyzas Kuzmarskis ir Aidas Kaveckis vėliau prisipažino, kad burlaivį teko kone iš naujo konstruoti. 1948-aisiais Suomijoje statytas burlaivis buvo visiškai išpuvęs, specialistai garsiai abejojo, ar Danės vandenyse jis būtų ištvėręs dar vieną žiemą. 

Laivo remontas atsiėjo kur kas daugiau, nei tikėtasi – beveik 5 mln. Lt. Dar 2 mln. Lt prireiks įrengti vidų. Viliamasi, kad jau artėjančią vasarą „Meridiane“ veiks restoranas, muziejus, banketinė salė. 

Pasikeitęs ir išgražėjęs „Meridianas“ vėl traukia smalsuolių žvilgsnius – Klaipėda susigrąžino simbolį. 

Palangoje atvertas kurhauzas

Palangiškiams ir kurorto svečiams šiemet atsivėrė vienuolika metų už aukštų tvorų slėptas kurhauzas. Palangos piktžaizde vadintas kurhauzas kurį laiką buvo tapęs kurorto gėda, o ne simboliu. 2001-aisiais piktavalių padegtas pastatas daugiau nei dešimtmetį laukė, kuomet prie jo prisilies restauratoriai. 

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Publikai atsivėrė Palangos kurhauzas
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Publikai atsivėrė Palangos kurhauzas

1877-aisiais grafų Tiškevičių pastatas kurhauzas daugiau nei šimtmetį garsino kurortą. Čia veikė restoranas, viešbutis, koncertų salė. 

2013-aisiais Palangai tapus Lietuvos kultūros sostine vienu iš šventinių akcentų tapo kurhauzo atvėrimas visuomenėje. Restauratoriai atstatė mūrinę kurhauzo dalį, atkūrė autentiškus lipdinius pokylių salėje, įrengė vidų. Planuojama, kad kurhauzas ir toliau tarnaus kultūrinėms palangiškių reikmėms. 

Kurhauzo prikėlimas iš pelenų Kultūros paveldo departamentui, Palangos miesto savivaldybei bei Kultūros ministerijai atsiėjo beveik 3,7 mln. Lt. 

Į Klaipėdą sugrįžo delfinai

Delfinariumo rekonstrukcija prasidėjo 2010 metais. Delfinai buvo išgabenti į delfinariumą Graikijoje. Dabar jau aštuoni delfinai sugrįžo. Ir atnaujintuose namuose sulaukė vieno jauniklio. Dar šeši delfinai liko Graikijoje.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Delfinai ruošiasi susitikimui su žiūrovais
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Delfinai ruošiasi susitikimui su žiūrovais

Šiuo metu baigiama tvarkyti lankytojams skirta dalis. Po visos delfinariumo rekonstrukcijos gyvūnams skirtas bendras baseinų plotas padidės tris kartus. Iki 2015 metų bus pastatytas delfinų terapijos centras, įrengtas baseinas po atviru dangumi, kuriame šiltuoju metų laiku vyks edukaciniai delfinų pasirodymai. Viso delfinariumo rekonstrukcijos kaina – 40 milijonų litų, didžioji dalis finansuojama iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. „Tai, kad esame Kuršių nerijoje, statybas gerokai brangino. Vien atsivežti medžiagas, įrankius yra žymiai brangiau“, – aiškino muziejaus direktorė Olga Žalienė.

Pasak muziejaus direktorės O.Žalienės, rekonstravus delfinariumą jis virs patraukliu, stipriu, alternatyvų Baltijos šalyse neturinčiu turizmo traukos centru. 

Kuršių nerijoje nušluoti pastatai

Juodkrantė poilsiautojus pasitiko neatpažįstamai pasikeitusi – nugriautas garsusis žuvies restoranas, kurį teismas pripažino nelegaliu statiniu. 

absurduivalio.lt nuotr./Paminklas biurokratijos absurdui Juodkrantėje.
absurduivalio.lt nuotr./Paminklas biurokratijos absurdui Juodkrantėje.

Ištisas vasaras brangus žuvies restoranas Juodkrantėje, ant marių kranto visuomet buvo pilnas lankytojų. Poilsiautojus traukė ne tik patiekalai bei gėrimai, bet ir atsiveriantis nuostabus vaizdas į marias bei Juodkrantę. Šis pastatas pavaizduotas ne viename Kuršių neriją reklamuojančiame leidinyje. Nė vienas kitas Juodkrantės restoranas negalėjo pasigirti tokiu išskirtinumu. 

Vietoje restorano marių pakrantėje menininkai pastatė paminklą absurdui. 

„Neptūnas“ ir „Atlantas“ – tarp geriausių

Klaipėdos krepšinio ekipa „Neptūnas“ 2013-ųjų pavasarį pirmą kartą pasipuošė LKL bronzos žiedais.

Šis laimėjimas klaipėdiečiams – istorinis. Nė karto „Neptūno“ krepšininkai nebuvo palipę ant pakylos. Krepšininkus pagerbęs meras šį bronzos apdovanojimą prilygino auksui.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Rungtynių akimirka
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Rungtynių akimirka

Įspūdingai šį sezoną atrodė ir „Atlanto“ futbolininkai. Jie tik per plauką liko nuo akistatos su auksą A lygoje pelniusio Vilniaus „Žalgirio“ ir pelnė sidabro apdovanojimus. Kurį laiką duobėje buvę „Atlanto“ futbolininkai sugebėjo pakilti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius