Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 22

Metų Tolerancijos žmogumi paskelbtas Andrius Mamontovas

Metų Tolerancijos žmogus paskelbtas šeštadienį Kaune Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje auloje rengiamoje ceremonijoje. Juo paskelbtas dainininkas ir dainų autorius Andrius Mamontovas.
Andrius Mamontovas
Andrius Mamontovas / Sauliaus Tvirbuto/15min.lt nuotr.

„Tik mokausi tolerancijos. Tai man priminimas, kad mokyčiausi toliau“, – sakė A.Mamontovas, gavęs šį titulą.

Jis minėjo, kad leisdamas būti kitiems tuo, kuo jie yra, pats gauni teisę būti tuo, kuo esi.

A.Mamontovo nuomone, mūsų visuomenė dar vis mokosi tolerancijos. „Ilgai sovietinė sistema mus mokė turėti vieną nuomonę, buvome izoliuoti nuo pasaulio. Čia neva nebuvo neįgaliųjų, kitaip mąstančių, už kitokią lytinę orientacija buvo baudžiama. Dabar reikia išmokti tai priimti, sugyventi“, – kalbėjo dainininkas. 

Jis 2013 m. Tolerancijos žmogaus titulą gavo už visuomenines iniciatyvas „Man ne dzin“, „Be pačių“, už gatvės muzikantų festivalio organizavimą ir kitus projektus.

Į Sugiharos fondo teikiamą Tolerancijos žmogaus titulą šiemet pretendavo ir nominacijos diplomus gavo ekonomikos ekspertas, buvęs tuomečio premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas Mykolas Majauskas bei diplomatė, Lietuvos kultūros atašė Lenkijoje Rasa Rimickaitė.

Už viso gyvenimo nuopelnus fondas apdovanojo disidentą Antaną Terlecką. Jis įvertintas už gebėjimą derinti patriotizmą ir antikomunizmą, pastangas įveikti lietuviško antisemitizmo kliūtis, vertinant skaudžius istorijos įvykius

Už viso gyvenimo nuopelnus fondas apdovanojo disidentą Antaną Terlecką. Jis įvertintas už gebėjimą derinti patriotizmą ir antikomunizmą, pastangas įveikti lietuviško antisemitizmo kliūtis, vertinant skaudžius istorijos įvykius.

Tolerancijos žmogus tradiciškai apdovanojamas skulptoriaus Edmundo Frejaus sukurtu atminimo medaliu ir diplomu.

Kandidatūras fondo valdyba rinko atsižvelgdama į savo pateiktas užklausas visuomeninėms, nevyriausybinėms organizacijoms, su žmogaus teisių gynimu susijusiomis institucijomis Lietuvoje.

Ši kasmetė nominacija skiriama žmogui, savo veiksmais, viešu pavyzdžiu ar atviru žodžiu stojusiam prieš ksenofobijos bei antisemitizmo, kitaminčių, kitatikių bei kitataučių persekiojimą, pasisakiusiam prieš smurto, prievartos ir radikalizmo apraiškas visuomeniniame Lietuvos gyvenime.

Pirmąjį (2001) metų Tolerancijos žmogaus apdovanojimą 2002 metų sausio mėnesį gavo Tomas Šernas. Vėliau metų Tolerancijos žmogaus titulas atiteko profesorei Irenai Veisaitei, žurnalistui Algimantui Čekuoliui, režisieriui Sauliui Beržiniui, pranciškonų vienuoliui, kunigui Arūnui Peškaičiui, psichologui Robertui Povilaičiui, atlikėjai Jurgai Šeduikytei, žurnalistui Mykolui Drungai, poetui Tomui Venclovai, filosofui Andriui Navickui, rašytojams Daivai Čepauskaitei ir Sigitui Parulskiui.

Už viso gyvenimo nuopelnus fondas yra anksčiau yra pagerbęs mokytoją ir visuomenės veikėją Vytautą Toleikį.

Tolerancijos žmogaus nominacijos tikslas yra ne tik saugoti Japonijos diplomato Čijunės Sugiharos ir Nyderlandų garbės konsulo Jano Zwartendijko atminimą, bet ir skleisti pilietinės visuomenės bei tolerancijos idėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius