-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 12

Sostinės biudžete – milijoninė skylė

Neseniai besigyrusi, kad suvaldė krizę, sostinės savivaldybė vėl skaičiuoja į biudžetą nesurenkamus milijonus. Pirmosiomis šio mėnesio dienomis miesto biudžete trūko 36 mln. Lt planuotų pajamų.
Miesto finansų departamento vadovas E.Kačkus tikina suprantąs verslo padėtį, tačiau siūlo NT mokesčio tarifo mieste nemažinti, nes priešingu atveju, miesto ižde atsivertų skylė.
E.Kačkaus teigimu, sunkiausiai savivaldybei sekasi surinkti gyventojų pajamų mokestį, sudarantį apie 70 proc. biudžeto pajamų. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip praėjusią savaitę „15min“ sakė savivaldybės Finansų valdymo ir apskaitos departamento direktorius Edmundas Kačkus, prasčiausiai savivaldybei sekasi surinkti gyventojų pajamų mokestį, kuris sudaro 70 proc. biudžeto pajamų.

„Vilniaus mieste yra labai daug viešųjų įstaigų, ministerijų, biudžetinių įstaigų, kurių darbuotojai moka gyventojų pajamų mokestį. Kadangi labai smarkiai buvo apkarpyti visiems darbo užmokesčiai, sumažėjo ir gyventojų pajamų mokesčio dalis, mokama į biudžetą. Tai išeina lazda su dviem galais. Viena vertus, taupome, kita vertus, taupymas atsisuka kitu lazdos galu“, – sakė E.Kačkus.

Jo teigimu, 36 mln. Lt trūkumas savivaldybės biudžete vienaip ar kitaip palies visas miesto veiklos sritis. „Nėra tokios srities, kurios nepaliestų. Tik vienas paliečia daugiau, kitas mažiau. Popieriuje tie 36 mln. Lt buvo suplanuoti, kad mes juos kam nors sumokėtume, bet jų sumokėti negalime, nes neturime pinigų. O darbai atliekami ir kažkas vėl negaus iš mūsų pinigų. Daugiausia kalbama apie miesto darbus, miesto tvarkymą“, – sakė Finansų valdymo ir apskaitos departamento direktorius.

Anot jo, lėšų trūkumas gali turėti įtakos ir kultūros bei sporto sričių finansavimui, kurioms jį buvo žadama didinti.

Vicemeras: miestas nenukentės

Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius tikino, kad skylė miesto biudžete nėra didelė. „Tai yra mažiau nei 3 proc., bet tai, be abejo, jaudina, – sakė vicemeras ir pridūrė, kad savivaldybė tik iš dalies gali daryti įtaką biudžeto surinkimui: – Tik tiek, kiek galime pritraukti investuotojų į miestą, kad būtų sukurta darbo vietų. Daugiau mes nieko negalime padaryti.“

Anot R.Adomavičiaus, dėl skylėto miesto biudžeto mokytojų atlyginimai nenukentės, nes jie mokami iš vadinamojo mokinio krepšelio, kurį finansuoja Vyriausybė. Kiemsargiai atnaujinti streikų taip pat neturėtų, esą jų atlyginimams pinigų pakaks.

Vicemeras vylėsi, kad planuotą biudžetą šiemet vis dėlto pavyks surinkti ir jokios miesto veiklos sritys rimtai nenukentės. „Pastebėjome, kad kai kurios sritys pajudėjo. Tarkime, privatizavimas. Kai kurie objektai, kurie buvo užsistovėję, pradėjo judėti, jais domisi pirkėjai. Labai neblogai pardavėme keletą namus administruojančių bendrovių, kurios savivaldybei iš tikrųjų nereikalingos“, – sakė R.Adomavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius