Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 22

Miesto biudžete veriasi skylės

Klaipėda, praėjusiais metais galėjusi pasigirti biudžeto perviršiu, šiais metais jau susiduria su didesniais iššūkiais. Pirmąjį pusmetį į biudžetą nepavyko surinkti visų planuotų pajamų – pritrūko 5,3 mln. Lt.
Pinigai
Pinigai / 15min.lt nuotr.

Klaipėda šiais metais yra pasitvirtinusi 391,5 mln. Lt biudžetą. Planuota, kad 377,6 mln. Lt pajamų į biudžetą pavyks surinkti iš mokesčių, valstybės dotacijų ir specialiųjų programų. Likę 13 mln. Lt – iš praėjusiais metais sukaupto „pertekliaus“. 

Klaipėdos savivaldybei šiais metais reikia surinkti 202,9 mln. Lt iš mokesčių, baudų, dividendų, nuomos bei kitų šaltinių. Už įvairias savivaldybės teikiamas paslaugas reikia surinkti 22,2 mln. Lt. Likusioji dalis – 152,4 mln. Lt – valstybės dotacijos už įvairių savivaldybei deleguotų funkcijų atlikimą.

Tačiau pirmasis pusmetis parodė, kad užsibrėžto tikslo nebus taip lengva pasiekti. Pagal planą jau reikėjo būti surinkus 214,8 mln. Lt, tačiau gauta vos 209,5 mln., t.y. 5,3 mln. mažiau nei planuota. Užsibrėžtas planas įvykdytas 97,3 proc.

Optimizmas – per ankstyvas

Prasčiausiai Klaipėdai sekėsi surinkti gyventojų pajamų ir nekilnojamojo turto mokesčius. Gyventojų pajamų mokesčio nepavyko surinkti 5,5 mln. Lt, nekilnojamojo turto – 1,9 mln. Lt. Nesisekė biudžeto pildyti ir iš lėšų, gautų pagal specialiąsias programas, – negauta apie 760 tūkst. Lt.

Tačiau žymiai daugiau gauta iš dividendų – net 2,6 mln. Lt daugiau nei planuota. Taip pat daugiau gauta ir valstybinės žemės nuomos mokesčio – 730 tūkst. Lt daugiau nei buvo planuota.
Vis tik didžiausią nerimą kelia gyventojų pajamų mokesčio rodiklis. Pernai užsibrėžta šio mokesčio surinkti 216,4 mln. Lt. , o surinkta net 220,4 mln. Lt. Šiemet planuojant biudžetą numatyta surinkti 255 mln. Lt., t.y. 15,8 proc. daugiau. Tačiau toks planas buvo pernelyg optimistinis. Nedarbo lygis mažėja ne taip sparčiai, kaip tikėtasi, o atlyginimai nedidėja taip, jog būtų galima imti džiūgauti.

Algų didinimo nesulaukia

Kaip pažymėjo Klaipėdos savivaldybės Finansų ir turto departamento direktorė Aldona Špučienė, atlyginimai tiek privačiame, tiek valstybiniame sektoriuose vis dar įšaldyti. Koją kiša ir tai, kad vis nedidinama minimali alga, nors būta planų, jog minimali alga šoktels nuo liepos 1 d.

„Minimumo“ padidinimas būtų padėjęs surinkti daugiau lėšų į biudžetą, nes pagal statistinius duomenis apie 30 proc. gyventojų gauna tik tokią algą. 

„Eksporto ir vidaus vartojimo atsigavimas nėra tiesiogiai susijęs su algų didinimu. Darbdaviai tik paskiausiai, kai jau visiškai įsitikina, jog padėtis gerėja, linkę pakelti algas“, – teigė A.Špučienė. 
Prognozuojama, kad 2011-aisiais ekonomika augs 3–6 proc., tad tikėtis, jog algos padidės 15 proc. – tiek, kiek padidintas gyventojų pajamų mokesčio surinkimo planas – pernelyg optimistiška.
Tačiau A.Špučienė neslėpė, jog viliamasi daugiau surinkti liepą bei rugsėjį, kai daugiau žmonių eina atostogų ir jiems išmokami „atostoginiai“.

Premijos – už padidėjusį krūvį

Kol kas neketinama didinti ir valdininkų atlyginimų. Tačiau Socialinės paramos skyriaus darbuotojams nuo birželio iki rugsėjo skirti 30 proc. priedai prie tarnybinio atlyginimo už įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą ir papildomų darbų vykdymą. Esą priedai mokami iš specialių tikslinių dotacijų administravimo lėšų.

Priemokos ir priedai prie tarnybinio atlyginimo kitiems Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos valstybės tarnautojams ir darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis, mokami tik esant ypatingoms aplinkybėms, dažniausiai dėl kolegų pavadavimo ligos laikotarpiu, papildomų ir skubių darbų pavedimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius