-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 12

Klaipėdos miesto ižde – daugiau skylių

Pernai didiesiems šalies miestams rodžiusi pavyzdį, kaip ūkiškai tvarkytis, Klaipėdos miesto savivaldybės piniginė šiemet prakiuro. Nors biudžetas renkamas neprastai, pirmojo pusmečio rezultatai kuklesni.
Pernai miesto piniginė buvo pilna, o šiemet tenka gaudyti kiekvieną litą. „15min” nuotr.
Pernai miesto piniginė buvo pilna, o šiemet tenka gaudyti kiekvieną litą. / "15min" nuotr.

Tuo pačiu metu pernai valdininkai svarstė, kaip išdalinti viršplanines lėšas. Per šešis šių metų mėnesius nepavyko įgyvendinti nei pajamų, nei išlaidų plano. Tačiau valdininkai nelinkę dramatizuoti  – antrasis pusmetis esą būsiąs geresnis.

Per pirmąjį pusmetį iš viso surinkta beveik 211 mln. Lt, tai sudaro 98 proc. numatyto plano. 90 mln. Lt į biudžetą suplaukė iš mokesčių. Mažiau nei tikėtasi surinkta gyventojų pajamų mokesčio (GPM) bei nekilnojamojo turto mokesčio. Šio į miesto iždą įplaukė beveik dviem milijonais mažiau nei laukta. Tai lėmė nuo šių metų daugiau nei dešimtadaliu padidintos nekilnojamojo turto mokestinės vertės, taip pat ir savivaldybės tarybos sprendimas, kuriuo senamiesčio ir centrinės miesto dalies patalpų savininkams nustatytas 0,6 proc. tarifas, vietoj anksčiau buvusio 0,8 proc. 

3 mln. Lt mažiau GPM, savivaldybės administracijos teigimu, surinkta dėl to, kad lėšų laiku nepervedė Valstybinė mokesčių inspekcija.

Neįvykdytas ir išlaidų planas. Per pirmąjį pusmetį savivaldybė nesuspėjo panaudoti programoms ir projektams finansuoti numatytų 36 mln. Lt. Finansų ir turto departamento direktorė Aldona Špučienė patikino, kad tam būta objektyvių priežasčių. „Padaryta klaidų, tačiau dauguma jų jau ištaisytos. Pamatėme, kad kai kas planavo pernelyg optimistiškai ir neįvertino kai kurių dalykų, tarkime, to, kad viešųjų pirkimų procedūros kartais užtrunka“, – sakė ji ir užtikrino, jog likę milijonai bus panaudoti kitą pusmetį.

Tačiau daugiau nei planuota surinkta rinkliavų, lėšų už patalpų nuomą, taip pat nuomos mokesčio už valstybinę žemę, dividendų.

Ar pavyks dabartinei valdžiai išlaikyti finansinį stabilumą ir neįklimpti į skolas, paaiškės kitąmet. Jau pradėtas rengti kitų metų biudžeto projektas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius