-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 01 21

Klaipėdos valdžia šiais metais planuoja pokrizinį biudžetą

Ketvirtadienį uostamiesčio savivaldybėje vykęs šių metų biudžeto projekto pristatymas praėjo itin sparčiai ir sklandžiai – nesulaukta nei pastabų, nei klausimų. Nors ir planuojamas 25 mln. litų deficitas, biudžetas jau vadinamas „pokriziniu“.
Regatą „The Tall Ships Races“ pamatė per 1,2 mln. žmonių.
Prioritetų sąraše - grandioziniai renginiai. / 15min.lt nuotr.
Temos: 2 Valdžia Pinigai

Pagal Finansų ministerijos ir savivaldybės Finansų skyriaus prognozes, šiemet tikimasi, jog savivaldybės pajamos iš mokesčių ir kitų įmokų turėtų augti, nes Klaipėdos mieste neturėtų mažėti darbo vietų, manoma, kad augs atlyginimai. Taip pat didės ir dotacijos iš valstybės biudžeto – iš šio šaltinio šiemet ketinama gauti apie 152 mln. Lt, tai daug daugiau nei pernai. Bendrai į biudžetą ketinama surinkti 390 mln. 728 tūkst. 200 Lt.

Prognozuojamos išlaidos sudarytų 416 mln. 181 tūkst. 900 Lt. Taigi susidarys apie 25 mln. Lt deficitas. Jam iš dalies padengti savivaldybė naudos dalį pernai gautų viršplaninių biudžeto lėšų, kurios sudarė 12 mln. Lt. Deficitas bus mažinamas ir iš investicinių projektų gaunamomis lėšomis.


Savivaldybės Finansų skyriaus analitikų teigimu, miesto gerovė iš esmės priklausys nuo, kaip pavyks surinkti gyventojų pajamų mokestį (GPM), kuris sudaro 67 proc. savivaldybės savarankiškoms funkcijoms vykdyti skirtų pajamų. Tačiau prognozuojama, jog pajamų iš šio mokesčio bus gaunama gerokai mažiau, nes pagal naują vyriausybės nutartį, mažiau bus pervedama tiesiogiai savivaldybei.

Šimtai tūkstančių – grandioziniams renginiams

Anot valdininkų, vienas svarbiausių uždavinių šiais metais naudojant – užtikrinti savivaldybės paskolų grąžinimą pagal pasirašytas kreditavimo sutartis bei apmokėti įsiskolinimus už šiemet suteiktas paslaugas ir atliktus darbus bei įsigytas prekes.

Taip pat svarbūs prioritetai – pasiruošimas pasaulinei burlaivių regatai „The Tall Ships Races“, vyksiančiai rugpjūtį bei Europos vyrų krepšinio čempionatui rudenį. Šiems renginiams atitinkamai ketinama skirti 850 tūkst. ir daugiau nei 2 mln. Lt, nors anksčiau kalbėta, jog krepšinio čempionatas miestui kainuos perpus pigiau. Tarp prioritetų savivaldybė numatė ir metinio darbo užmokesčio fondo suformavimą, esą pernai, taupant lėšas, atlyginimai savivaldybės įstaigose buvo paskaičiuoti 11 mėnesių.

„Darbo užmokestis didėja, tačiau tai nereiškia, kad didėja koeficientai ir atlyginimai. Užtikrinamas darbo užmokestis 12 mėnesiui, o ne kaip pernai – 11. Šiemet ketinama atstatyti šį praradimą ir atlyginimus numatyti už visus metus“, – komentavo Finansų skyriaus vedėja Rūta Kambaraitė. Tam esą prireiks apie pusės milijono litų. Taip pat už metus savivaldybė ketina paskaičiuoti lėšas už pavaldžiose biudžetinėse įstaigose sunaudotą visų rūšių energiją, karštą ir šaltą vandenį bei 12 mėnesių kompensuoti transporto lengvatą turinčių žmonių kelionės išlaidas.

Tarp prioritetų – miesto ūkis

Daugiausia lėšų, kaip ir kasmet, tikisi Miesto ūkio departamentas, kadangi jų veikla apima įvairias sritis: gatvių valymą, lietaus nuotekų eksploataciją, kapinių priežiūrą, gatvių apšvietimą ir kt. Tam numatoma skirti 19 mln. Lt, tačiau suma bus panaši kaip ir pernai. Smarkiai išaugs socialinei ir sveikatos apsaugai, jaunimo veiklai ir pilietiškumui skatinti skirti asignavimai, tuo tarpu mažėja asignavimai švietimui. Šiemet vėl merdės smulkaus ir vidutinio verslo rėmimo programa, kuri net nėra patvirtinta tarybos.

Be visų išlaidų, į valstybės biudžetą uostamiesčio savivaldybė turės grąžinti apie 14 mln. Lt dydžio bendrosios dotacijos kompensaciją. Tai nustatyta pagal savivaldybių biudžeto įstatymą toms savivaldybėms, kurių pajamos planuojamais metais augo daugiau nei planuota.
Biudžeto projektą ketinama analizuoti komitetuose, o galutinį variantą tvirtinti vasario 10 dieną tarybos posėdyje.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius