Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 07

Mindaugas Žiukas: maždaug penktadalis pacientų prisipažįsta neoficialiai atsilyginę gydytojui

Maždaug penktadalis pacientų prisipažįsta neoficialiai atsilyginę gydytojui, sako gydytojas, portalo pincetas.lt įkūrėjas Mindaugas Žiukas. „Transparency International“ Lietuvos skyriaus ir „Žinių radijo“ laidoje jis teigė, kad patenkintų pacientų kur kas daugiau nei nusivylusių, o kyšininkavimo problemai spręsti padėtų aiški pozicija iš pačios gydytojų bendruomenės.
Operacinė
Operacinė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kodėl kūrėte portalą pincetas.lt? 

Na, jis niekuo nesusijęs su korupcija. Jis yra skirtas tam, kad padėtų pacientams, kad padėtų žmonėms, susirgusiems ar nesusirgusiems, pasirinkti gydytoją. Portale apsilanko apie 40 tūkst. unikalių vartotojų per mėnesį.

Šiame portale lankytojai ne tik aprašo savo patirtį pas konkrečius gydytojus, bet ir pažymi, ar mokėjo oficialiai arba neoficialiai. Kodėl nusprendėte įdėti šį klausimą? 

Buvo daug diskusijų apie tai, kai kūrėme portalą 2006 metais, daug klausimų kyla ir dabar: reikia ar nereikia, galima ar negalima? Už gydytojų paslaugas moka arba dovanas dovanoja apie 20 proc. pacientų. 

Patenkintų pacientų yra kur kas daugiau, negu kaip nors kyšį davusių ar atsidėkojusių ar iš viso kaip nors mokėjusių pacientų. Tad mes turime tradiciją iš senų laikų, kuri daugeliu atvejų yra mitas. Problema yra ne realybėje, o žmonių sąmonėje. 

Kadangi informacija kaupiama nuo 2006 metų, tas bendras sumų vidurkis šiuo metu mažai ką besako. Nusprendėme nebeklausti ir neberodyti šios informacijos, tiesiog klausime, ar teko neoficialiai mokėti, ir matysime, kiek procentų pacientų mokėjo. 

Kodėl nusprendėte neberodyti sumų?

Pirmiausia, praėjo jau daugiau nei dešimt metų, kaip mes užduodame šį klausimą, kainos keičiasi ir išvestas vidurkis gydytoją besirenkantiems pacientams praktiškai nieko nesako. 

Ar į jus nesikreipia specialiosios tarnybos, pavyzdžiui, prašydamos suteikti informacijos apie žinutes, kyšių mokėjimą rašančius lankytojus? 

Tie duomenys matosi pakankamai viešai, ypač kai pacientai komentuoja. Matosi IP adresai. 

Ar gydytojai prašo iššimti apie juos nurodytą informaciją?

Gydytojai kartais kreipiasi, tačiau pacientų žinutės būna paliekamos. Tai yra svetainės turinys, jį formuoja svetainės lankytojai. Necenzūriškas, žmogaus garbę ir orumą įžeidžiančias žinutes, be abejo, šaliname, taip pat tokių žinučių autorių IP adresus atiduodame žmogui (gydytojui, apie kurį atsiliepta – TILS), jei jis norėtų kreiptis į teisėsaugos institucijas ir aiškintis su tuo, kuris viešai skelbia šitą informaciją.

Yra ne vienas siūlymas, kaip reikėtų spręsti kyšininkavimo problemą sveikatos apsaugoje. Kaip jūs, gydytojas, siūlytumėte tai daryti?

Man pačiam yra tekę pakliūti į labai nemalonias situacijas, kai pacientai, iš kurių kategoriškai atsisakai priimti bet kokias dovanas, paskui tiesiog pasigauna tave koridoriuje, ligoninėje, tuo metu, kai vyksta bendra vizitacija su profesūra, jie prispaudžia prie sienos, kiša kažką į kišenę. 

Pirmiausia reikia keisti žmonių sąmonę. Pincetas.lt svetainėje matosi, kad patenkintų pacientų yra kur kas daugiau, negu kaip nors kyšį davusių ar atsidėkojusių ar iš viso kaip nors mokėjusių pacientų. Tad mes turime tradiciją iš senų laikų, kuri daugeliu atvejų yra mitas. Problema yra ne realybėje, o žmonių sąmonėje. 

Gal reikėtų iš gydytojų bendruomenės labai aiškios žinutes, kad jiems nereikia papildomų atsidėkojimų ir tegu pacientai net nesiūlo? 

Tai, be abejo, padėtų. Deja, yra tekę susidurt, kai vis dėlto žmonių įpročius ir įsitikinimus yra sunku pakeisti. Man pačiam yra tekę pakliūti į labai nemalonias situacijas, kai pacientai, iš kurių kategoriškai atsisakai priimti bet kokias dovanas, paskui tiesiog pasigauna tave koridoriuje, ligoninėje, tuo metu, kai vyksta bendra vizitacija su profesūra, jie prispaudžia prie sienos, kiša kažką į kišenę. Tokių kuriozų pasitaiko ir dėl to būna nemalonu ir gydytojui, ir pacientui. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl dalis pacientų pasirenka privačias gydymo įstaigas. Tiesiog nenori šito galvos skausmo ir nežinojimo, kaip ir ką daryti. Jie tiesiog nori ateiti, susimokėti ir gauti paslaugas.

Sveikatos apsaugos ministerija siūlo gydytojų interesų deklaracijas...

Aš į tai žiūriu skeptiškai, labai paprastai. Dabar galvojama – baisu, baisu, daktaras dirba 11 vietų! Visų pirma reikia suprasti, kad tai nereiškia, kad daktaras turi vienuolika etatų. Yra labai siaurų sričių specialistų, kurie nuvažiuoja kartą per mėnesį į vieną miestą, kartą – į kitą miestą, dar kartą – į trečią miestą. Nematau tame absoliučiai nieko blogo. Laimi pacientai, kurie, nors ir nelabai dažnai, pamato gerus gydytojus savo provincijos miesteliuose. Iš tikrųjų, tai yra paplitusi praktika, kad vieną kartą į mėnesį atvažiuoja koks nors specialistas į kažkurią gydymo įstaigą. Jeigu jis važiuotų dažniau, tai jam nebūtų prirenkama pakankamai pacientų, kad apsimokėtų važiuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius