Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 18

Mindaugo Basčio kelionės į Maskvą detektyvas: vyko į dar neparašytos knygos pristatymą?

Leidimo dirbti su slapta informacija dėl savo ryšių su Rusijos energetikos ir Lietuvos nusikalstamo pasaulio atstovais negavęs Seimo narys Mindaugas Bastys painiojasi kalbėdamas apie Valstybės saugumo departamento (VSD) išvadoje nurodytą detalę, jog jis vyko į Jevgenijaus Kostino knygos „Šolochov forever“ pristatymą Maskvoje.
Seimo narys Mindaugas Bastys – 15min studijoje
Seimo narys Mindaugas Bastys – 15min studijoje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

VSD Seimo pirmininkui pateiktoje išvadoje nurodo, kad M.Bastys pats pripažino vykęs į šios knygos pristatymą Maskvoje, tačiau painiojosi mėgindamas nurodyti renginio datą.

„Paaiškinimų teikimo metu Seimo narys nurodė, kad yra vykęs į J.Kostino knygos pristatymą Maskvoje. VSD duomenimis, J.Kostino knygos „Šolochov forever“ pristatymas vyko 2015 m., tačiau Seimo narys M.Bastys teikdamas paaiškinimus nurodo, kad knygos pristatymas vyko daugiau nei prieš penkerius metus ir dėl šios priežasties kelionės į Maskvą neprivalėjo nurodyti Klausimyne“, – rašoma VSD išvadoje.

Viešai prieinami duomenys rodo, kad J.Kostino knyga buvo pristatyta Maskvos A.Solženicyno vardo centre 2015 m. sausio 27 dieną, 19 val.

Ši knyga, viešai skelbiamais duomenimis, buvo išleista tik 2013 m., todėl vargu, ar M.Bastys galėjo dalyvauti jos pristatyme „daugiau nei prieš penkerius metus“.

VIDEO: Kalbėdamas apie Krymą, M.Bastys vengė žodžio „okupacija“

Gal ne ta knyga?

Tačiau penktadienį apsilankęs 15min studijoje M.Bastys kartojo, kad knygos pristatyme 2015-aisiais tikrai nedalyvavo.

– VSD žiniomis jūs 2015 m. vykote į Maskvą, į J.Kostino knygos „Šolochov forever“ pristatymą. Tačiau jūs teigėte, kad tos knygos pristatyme buvote „daugiau nei prieš penkerius metus“, – 15min paklausė M.Basčio.

– 2015 m. aš tikrai nevažiavau į Maskvą ir kontekstas yra labai suprantamas, kodėl aš nevažiavau. 2014 m. jau prasidėję įvykiai ir būtent dabar Krymas... Krymo...Na, kitaip tariant, Ukraina šiuo atveju turi didelę problemą su Krymu.

Europos Sąjunga aiškiai išsakė savo nuomonę, Lietuva irgi aiškiai išsakė savo nuomonę Rusijos atžvilgiu. Ir jūs man dabar sakykite, kaip aš galiu važiuoti į knygos pristatymą 2015 metais? Ir čia dar kartą rodo, kad, ar VSD sąmoningai tai daro, aš nežinau. Negaliu atsakyti, bet, kad tai yra akivaizdi klaida ir ji yra lengvai įrodoma šita klaida, tai faktas.

– Tai kada jūs buvote tame knygos pristatyme?

– Gerokai, gerokai anksčiau. Metų aš tikrai neprisiminsiu, tik galiu tiek pasakyti, kad tuo metu, kada mes kalbame apie santykius tarp Rusijos ir Lietuvos, tokių įtampų tikrai nebuvo. Šia prasme aš tikrai nematau, dėl ko būtų galima mane už tai smerkti.

– Vis dėlto kalbėdamas su VSD, bent jau taip jus cituoja, prisiminėte laiką bent jau apytiksliai ir sakėte kad „daugiau nei prieš penkerius metus“.

– Tai aš sakau. Daugiau kaip prieš penkerius, bet aš tiksliai negaliu prisiminti.

– Knyga išleista tik 2013-aisiais.

– Na, aš galiu tikrai taip pasakyti, kad tikrai daugiau kaip prieš penkerius, o kuriais, aš, na, negaliu dabar atsakyti.

– Na, nuo 2013-ųjų iki dabar nepraėjo penkeri metai tikrai.

Tikrai daugiau kaip prieš penkerius metus.

– Tai dalyvavote dar neišleistos knygos pristatyme?

Tai galbūt čia ne pirma knyga. Reikėtų pas profesorių J.Kostiną paklausti.

– Tai kokios knygos pristatyme jūs dalyvavote?

Kad Šolochovo, tai taip.

– Tai ji išleista 2013-aisiais.

Galbūt dar reikėtų paklausti. Gal dar kažkas anksčiau buvo išleista.

Viešai prieinamais duomenimis, „Šolochov forever“ yra vienintelė J.Kostino apie sovietų literatūros klasiku vadinamą Nobelio literatūros premijos laureatą Michailą Šolochovą parašyta knyga.

Ją rusų kalba 2013-aisiais išleido „Vaga”.

Išvyko be leidimo?

Gali būti, kad M.Bastys kelionės į Maskvą datos nenori atsiminti, nes šiai kelionei nebuvo paprašęs Seimo valdybos leidimo.

Seime M.Bastys nepertraukiamai dirbo nuo 2008-ųjų.

Paprastai ne į ES šalis vykstantys parlamentarai privalo informuoti Seimo valdybą apie visas savo asmenines keliones į trečiąsias šalis ir gauti leidimą išvykti.

Seimo tinklalapyje yra pateikiama informacija tik apie tris M.Basčio išvykas į Maskvą su Seimo valdybos žinia:

  • 2010-06-24–2010-06-26 – M. Basčio kelionė į Maskvą (Rusijos Federacija).
  • 2010-09-15–2010-09-21 – V. Gedvilo, M. Basčio, L. Diniaus, P. Gražulio, E. Jonylos, G. Kirkilo, J. Liesio, A. Mazuronio, J. Pinskaus, J. Sabatausko, A. Sacharuko, A. Syso, A. Šedžiaus, M. Varaškos, D. Budrio ir J. Oleko kelionė į Maskvą (Rusijos Federacija).
  • 2013-09-19–2013-09-23 Seimo Pirmininko pavaduotojo A. Syso, Seimo Informacinės visuomenės plėtros komiteto pirmininko M. Basčio, Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininko S. Bucevičiaus, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko J. Sabatausko ir Seimo narių A. Anušausko, P. Čimbaro, V. Fiodorovo, K. Glavecko, E. Jonylos, A. Mazuronio ir D. Petrulio komandiruotė į Maskvą (Rusijos Federacija).

VSD išvada: „Nepatikimas“

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis prieš savaitę pranešė gavęs VSD išvadą, kad tuometiniam parlamento vicepirmininkui socialdemokratui M.Basčiui neturėtų būti išduotas leidimas dirbti su visiškai slapta informacija.

Seimo pirmininkui VSD pateiktoje medžiagoje aprašomi M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

M.Bastys tikina, kad nieko bloga nepadarė, tačiau jis jau atsistatydino iš Seimo vicepirmininko pareigų, sustabdė narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje, tik iš Seimo nepasitraukė ir liko socialdemokratų frakcijos nariu.

Šią savaitę Seimas pradėjo apkaltą M.Basčiui. Jo ryšius taip pat tirs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas.

VIDEO: 15min studijoje – Seimo narys Mindaugas Bastys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius