Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 13

Mingės tragedija supriešino kaimą (nuotraukos)

Nemuno deltoje įsikūrusio unikalaus Minijos kaimo tragedija ir toliau kursto vietos gyventojų aistras.
Šeštadienį ant iškirstų medžių kelmų liepsnojo gedulo žvakutės.
Šeštadienį ant iškirstų medžių kelmų liepsnojo gedulo žvakutės. / A.Kripaitės nuotr.

Kaimas, kurį į dvi dalis skiria Minijos upė, pastaruoju metu perkrikštytas iš „architektūrinio draustinio“ į „gamtosaugos tragediją“. Šilutės rajono kaimas, turistus traukiantis dėl unikalios gamtos, per kelias dienas neteko šimtų krantinėje augusių medžių.

Šeštadienį kaimo gyventojai surengė pilietinę akciją „Aš tikrai myliu Lietuvą“, išreikšdami susirūpinimą pastarųjų dienų įvykiais, kai paaiškėjo, kad medžiai buvo iškirsti skubotai, negavus visų reikiamų leidimų. Tuo pat metu kiti kaimo gyventojai plakatais išreiškė savo poziciją, esą susirūpinimas medžiais – perdėtas.

Iki 2013-ųjų kaime ketinta sutvarkyti Minijos krantines, išgrįsti trinkelėmis takus, šlaitus, nuolat paplaunamus sezoninio potvynio, sutvirtinti betono konstrukcijomis, įrengti šviestuvus, dviračių takus. Projekto vertė – 6,6 mln. Lt. Didžiąją dalį šių lėšų ketinta gauti iš Europos sąjungos fondų, kitą dalį – iš Šilutės rajono savivaldybės.

Tačiau šio projekto likimas smarkiai susvyravo, kai bendrovė „Šilutės polderiai“ suskubo iškirsti šimtus pakrantės medžių, neturėdama visų institucijų leidimų. Esą taip skubėta baiminantis, kad bus negautas finansavimas. Kultūros vertybei priskirtino kaimo želdinų retinimas turėjo būti derinamas su Kultūros vertybių apsaugos departamentu.

Finansavimo gali negauti

Dabar Cenrinės projektų valdymo agentūros, mokančios Europos  paramos lėšas, specialistai viešai suabejojo, ar projektas toliau bus finansuojamas.

Skaičiuojama, kad iš viso iškirsti 237 medžiai, o žala gamtai siekia apie 100 tūkst. Lt. Šia istorija jau ėmė domėtis Klaipėdos apygardos prokurorai.

„Mes tikrai nesame prieš krantinių tvarkymą, mes už jį. Bet tikrai prieš uosto statymą didiesiems laivams, nes jau pasigirdo ir tokių kalbų“, - teigė Mingės seniūnaitis Žigimantas Šarakauskas, prieš kelias dienas pareiškęs apie atsistatydinimą. Jo teigimu, iki šiolei neišspręsta ir porą dešimtmečių besitęsianti problema – prasti keliai, vedantys į Mingės kaimą. Iki šiolei potvynių metu jie atskiria kaimą.

Anot Ž.Šarakausko, betonuoti autentiško kaimo krantines - „idiotizmo viršūnė“. Jo nuomone, prieplaukų administravimas turėtų būti patikėtas pačiai Minijos kaimo bendruomenei.
Dešimtys kaimo gyventojų ir atvykelių šeštadienio vakarą prie krantinės ištiesė plakatus su M.Mikutavičiaus dainos žodžiais: „Aš tikrai myliu Lietuvą“, „O ar mylit ją jūs?“. Prie nupjautų kelmų uždegtos gedulo žvakutės, po upę kursavo akcijos dalyvius palaikantys laivai.

„Šioje istorijoje galima daryti kategoriškas išvadas: pjaunama šaka, ant kurios stovi Mingės kaimas – autentika“, - teigė Kęstutis Oginskas, viešosios įstagos „Vandens kelių centras“ direktorius. Anot jo, iki šiol šis kaimas turistus ir vyliojo unikalia gamta. Išgrindus krantus trinkelėmis, įrengus dviračių takus, esą kaimas praras savo veidą, dėl kurio čia važiuodavo poilsiautojai.

Senieji gyventojai – už trinkeles

Tuo pat metu akcija sulaukė ir priešininkų. Senaisiais mingėnais besivadinantys žmonės tikino, kad ši istorija – politizuota ir labiau panaši į kovą dėl valdžios. Esą didžiausią susirūpinimą dėl iškistų medžių kelia tie, kurie čia yra įsigiję sodybas ir atvažiuoja tik poilsiauti.

„Didžioji dalis medžių – menkaverčiai, supuvę. Visa ši istorija – propaganda tų, kurie čia net negyvena. Nebūna čia 365 dienas, o tik 30“, - teigė senuoju mingėnu besivadinantis Teodoras Mišeikis. Esą paskutinį kartą krantinė buvo tvirtinta prieš keturiasdešimt metų. Dabar ji jau virsta. 

„Mes – ne mazgotės, turime ir savo nuomonę“, - aiškino vietos gyventojai. Mingėje gimęs ir augęs Viktoras tikino, kad rudenį pereiti pakrante – sudėtinga. Kilę potvyniai apsemia sodybų kiemus. „Europos sąjunga skiria lėšų – naudokimės tais pinigais. Kas blogo tos trinkelės? O medžiai ataugs“, - sakė Viktoras. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius