Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 13

Minijos kaime iškirstų medžių byla pasiekė teismą

Prokuratūra reikalauja, kad už Šilutės rajono Minijos kaime iškirstus medžius pusės milijono litų žalą atlygintų ir darbus vykdžiusi bendrovė „Šilutės polderiai“, ir leidimą išdavusi Šilutės savivaldybė.
Medienos rąstai
Medienos rąstai. / Policijos nuotr.

Klaipėdos apygardos teismą pasiekė 561,5 tūkst. Lt civilinis ieškinys. Tokia suma įvertinta gamtai padaryta žala birželio pradžioje iškirtus upės pakrantės medžius Minijos kaime, rašo „Lietuvos rytas“.

Civilinę bylą iškėlusi Klaipėdos apygardos prokuratūra nustatė, kad valstybės saugomoje teritorijoje bendrovė „Šilutės polderiai“ medžius iškirto negavusi paveldosaugininkų sutikimo.

Be to, buvo nukirstas 251 medis, nors savivaldybės sudarytos komisijos išduotame leidime buvo nurodyti 148.

Ieškinyje nurodytą sumą prašoma priteisti iš darbus vykdžiusios bendrovės „Šilutės polderiai“ ir neteisėtą leidimą išdavusios Šilutės rajono savivaldybės.

„Nemanau, kad teismas imsis aiškintis kiekvienos šalies kaltės dydį ir pagal ją mėgins proporcingai skaičiuoti joms tenkančio ieškinio dalį. Iki šiol tokios teismų praktikos nebuvo. Manau, kad nustatytą žalą lygiomis dalimis turės padengti ir savivaldybė, ir „Šilutės polderiai.“ Jei iki to laiko, kol byla bus išnagrinėta, bendrovė, pavyzdžiui, bankrutuos, ant savivaldybės pečių guls visa ieškinio suma“, – aiškino Klaipėdos apygardos prokuratūros civilinių bylų skyriaus prokuroras Aivaras Velutis.

Prokuratūrai atliekant tyrimą, Šilutės rajono savivaldybė pripažino, kad medžius buvo leista iškirsti nesilaikant leidimų išdavimo tvarkos.

Visus medžius Minijos pakrantėje išguldžiusios bendrovės „Šilutės polderiai“ vadovai ginasi teigdami, kad ant upės pylimų šlaitų augančius medžius be jokio leidimo leidžia šalinti 2008 metais pasirašytas aplinkos ministro įsakymas.

Tačiau tame pačiame įsakyme teigiama, kad nekilnojamųjų kultūros vertybių teritorijoje medžių kirtimą savivaldybė privalo derinti su Kultūros paveldo departamento teritoriniu padaliniu.

„Šilutės polderių“ direktorius Rimantas Liatukas balandžio pabaigoje leisti kirsti medžius Minijos kaime savivaldybės prašė ne dėl to, kad augalija ardė pylimą.

R.Liatuko prašyme minima, kad medžiai trukdo parengiamiesiems statybos darbams pradedant vykdyti Europos Sąjungos lėšomis finansuojamą projektą „Minijos kaimo krantinių sutvarkymas“.

Jo vertė – 6,6 mln. Lt. Tačiau numatytų darbų techninis projektas nėra patvirtintas iki šiol.

Už neteisėtą medžių kirtimą Minijos kaime kaltiems asmenims gresia ir baudžiamoji atsakomybė.

Prokuroro A.Velučio tvirtinimu, teismui teikiant civilinį ieškinį, kaltės įrodinėjimas nėra būtinas, bet civilinę bylą teismui perdavęs prokuroras Klaipėdos apygardos vyriausiajam prokurorui Giedriui Danėliui siūlys nustatyti kaltus asmenis ir už aplinkai padarytą didelę žalą pradėti jų baudžiamąjį persekiojimą.

Už aplinkos apsaugos ar gamtos išteklių naudojimo taisyklių pažeidimą, jeigu dėl to buvo padaryta didelė žala augalijai ar atsirado kitokių sunkių padarinių aplinkai, numatomas laisvės atėmimas iki 6 metų.

Medžių kirtimui pritarė komisijos pirmininkas Kintų seniūnas Antanas Kližentis, Šilutės rajono savivaldybės administracijos architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Viktoras Bičkauskas, savivaldybės gamtosaugininkas Remigijus Rimkus ir Nemuno deltos regioninio parko direktorius Nerijus Gricevičius. Pastarasis už tai jau atleistas iš darbo.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius