Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 13

Minint masinių trėmimų į Sibirą pradžios metines sinagogoje bus skaitomi ištremtų Lietuvos gyventojų vardai

Penktadienį minint 72-ąsias pirmųjų masinių trėmimų į Sibirą metines, Lietuvos žydų bendruomenė organizuoja tremtinių vardų ir pavardžių skaitymą.
Faina Kukliansky
Faina Kukliansky / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Ištremti Lietuvos gyventojai taip bus prisimenami Vilniaus sinagogoje vyksiančiame Gedulo ir vilties dienos paminėjime.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky BNS sakė, kad tremtinių vardai ir pavardės sinagogoje bus skaitomi nepriklausomai nuo tautybės.

„Mes manome, kad žala ir nusikaltimas 1941 metų tremčių metu buvo padarytas prieš visus Lietuvoje gyvenančius žmones kokios tautybės jie bebūtų. Norime išreikšti pagarbą ir atmintį ne tik ištremtų žydų, bet visų Lietuvos žmonių atžvilgiu, todėl mes skaitysime nepriklausomai nuo tautybės“, – teigė F.Kukliansky.

Jos teigimu, per pirmus masinius trėmimus Lietuvos piliečių žydų santykinai nukentėjo ne mažiau negu Lietuvos piliečių lietuvių.

„Per šiuos trėmimus ištremtųjų ir suimtųjų iš Lietuvos skaičius – 17495 žmonių, kurių 16246 likimas nustatytas. Tarp tremtinių, kurių likimas nustatytas, buvo 12,6 proc. Lietuvos žydų ir net 41 proc. visų išvežtųjų į tremties vietas sudarė vaikai iki 16 metų“, – teigiama Lietuvos žydų bendruomenės kvietime prisijungti prie minėjimo.

„Gali ateiti bet kas, kas tiktai nori. Galbūt kas nors nori skaityti geriau bažnyčioje negu sinagogoje, bet mes skaitysime sinagogoje ir mes kviečiame visus prie mūsų prisijungti“, – BNS sakė F.Kukliansky.

Jau kelis kartus Vilniuje ir Kaune buvo surengti Holokausto aukų vardų skaitymai.

„Galbūt mintis atsirado tada, kada pradėjo skaityti žydų pavardes, mes labai dėkingi tiems, kurie tokią iniciatyvą ir mintį mums davė“, – sakė žydų bendruomenės pirmininkė.

Per visą tremčių laikotarpį iš Lietuvos išvežta ir gulaguose įkalinta apie 300 tūks. žmonių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius