Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 17

Ministerija – prieš nukentėjusiųjų asmenų pensijų skyrimą ir „vilko vaikams“

Seime svarstomos pataisos, kurios išplėstų buvusio beglobio vaiko teisinį statusą galinčių gauti asmenų ratą, tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlymui prieštarauja.
Seimas pirmą kartą svarsto kitų metų biudžetą
Seimas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pagal pataisas, kurias pateikė Pasipriešinimo okupaciniams režimams dalyvių ir nuo okupacijų nukentėjusių asmenų teisių ir reikalų komisija, buvusiais beglobiais vaikais galėtų būti pripažinti be abiejų tėvų globos Antrojo pasaulinio karo metais ar pokariu likę asmenys, augę vaikų globos įstaigose. Tokį statusą turintys asmenys turi teisę gauti 58 eurus siekiančią nukentėjusiųjų asmenų valstybinę pensiją.

„Buvo tokių vaikų, kuriuos tėvai, nenorėdami, kad juos kartu išvežtų į Sibirą, tiesiog palikdavo geležinkelio stotyse, tokių vaikų rasdavo net prie geležinkelio sankasų. Taip pat yra dalis vaikų, kurie po karo pasipylė į Lietuvą iš Prūsijos, tai vadinamieji vilko vaikai (...) – čia yra tie, kurie nepatenka dabar į tą ratą, mes labai įdėmiai žiūrėjom ir jie lyg ir iškrinta: nei jie tremtyje buvo, jie tiesiog niekieno vaikai. Mūsų nuomone, iš tikrųjų jie nukentėję“, – BNS sakė minėtos komisijos pirmininkas parlamentaras Vytautas Saulis.

„Žiūrint iš finansinės pusės, našta būtų pakeliama“, – sakė socialdemokratas V.Saulis.

Anot jo, į komisiją su prašymu plėsti buvusio beglobio vaiko teisinį statusą galinčių gauti asmenų ratą kreipėsi Lietuvos našlaičių brolija, kurios duomenimis siūloma pataisa galėtų pasinaudoti iki 100 asmenų.

„Žiūrint iš finansinės pusės, našta būtų pakeliama“, – sakė socialdemokratas V.Saulis.

Kartu jis aiškino, jog toks statusas nebūtų automatiškai suteikiamas visiems per karą ar pokariu vaikų globos namuose augusiems vaikams.

„Vien buvimas vaikų namuose nėra nukentėjimas. Ten iš tikrųjų buvo daug vaikų, ypač po karo. To įrodymo, dokumentų reikės. Jie patys pripažįsta, kad reikės rimtų dokumentų, kur jie buvo rasti, kaip jie buvo rasti. Ir nėra pavojaus, kur jūs sakote, kad visi, kurie buvo vaikų namuose, galėtų pretenduoti“, – aiškino parlamentaras.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šią savaitę užregistravo Vyriausybės išvados projektą, raginantį šiam siūlymui nepritarti. Ministerijos vertinimu, siūlomas naujas pripažinimo buvusiais beglobiais vaikais pagrindas nesiejamas su okupacinių režimų struktūrų veiksmais padaryta žala.

Vilko vaikais vadinami vaikai, kurie, pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, bėgo iš buvusios Rytų Prūsijos nuo skurdo ir sovietų agresijos į Lietuvą. Tokių vaikų, manoma, buvo tūkstančiai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius