Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 04

Ministerija sieks uždrausti pardavinėti rūkalus šalia mokyklų

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo įpareigoti savivaldybes šalia švietimo įstaigų nustatyti zoną, kurioje būtų draudžiama pardavinėti tabako gaminius.
Rūkymas
Rūkymas / Fotolia nuotr.

Iniciatyvą paskatino 2011 metais atlikto alkoholio ir kitų psichoaktyvių medžiagų vartojimo Europos mokyklose tyrimo (ESPAD) duomenys, kurie parodė, kad net 74 proc. 15–16 metų amžiaus Lietuvos mokinių yra rūkę nors kartą gyvenime, o 24 proc. mokinių rūko kasdien, teigiama SAM pranešime.

Pasak ministerijos, nemažai tyrimų patvirtina, kad tabako vartojimo apribojimai mokyklose ir jų teritorijose yra efektyvi tabako vartojimo kontrolės priemonė.

SAM nurodo gerą pavyzdį – Alkoholio kontrolės įstatymą, kuriame jau įteisintas draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais prie sveikatos priežiūros, ugdymo įstaigų. Atstumą taip pat privalo nustatyti kiekviena savivaldybė.

Siūloma, kad įstatymo pataisos dėl prekybos rūkalais draudimo prie mokyklų įsigaliotų nuo 2015 metų liepos 1-osios.

ESPAD tyrimas parodė, kad Lietuvos mokiniai rūkyti pradeda labai anksti. Europoje vidutiniškai trečdalis (31 proc.) mokinių pirmąją cigaretę surūko būdami 13 metų amžiaus ar jaunesni, o Lietuvoje taip anksti rūkyti pradėjusių mokinių – pusė (52 proc.). Tyrimai rodo, kad kuo anksčiau vaikai pradeda rūkyti cigaretes, tuo didesnė tikimybė ateityje vartoti kanapes, kokainą, heroiną ir kitus narkotikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius