Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 02

Ministerija siūlo nesvarstyti įpareigojimo žmonėms domėtis, ar jie nešaukiami į kariuomenę

Krašto apsaugos ministerija (KAM) siūlo Seimui nebesvarstyti įpareigojimo karo prievolininkams internete sekti skelbiamų šauktinių sąrašų, o viešą paskelbimą juose laikyti nurodymu atvykti į karo prievolę administruojančią instituciją.
Šauktinių kasdienybė: pratybos miške ir darbas su ginklais
Šauktinių kasdienybė: pratybos miške ir darbas su ginklais / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Nustatomas reikalavimas nuolatos sekti einamųjų kalendorinių metų šaukimo sąrašus yra vertinamojo pobūdžio, per abstraktus ir laikytinas per daug asmenis varžančia teisinio reguliavimo priemone. Taip pat neaišku, kokiu tikslu karo prievolininkas turėtų kreiptis į karo prievolę administruojančią instituciją, įstatymo projekte nenustatyti jokie šios pareigos įvykdymo terminai, kuriais vadovaujantis būtų galima fiksuoti pažeidimą“, – rašoma KAM parengtose išvadose, kurias turės patvirtinti Vyriausybė.

Šios išvados neįpareigotų Seimo nesvarstyti šio klausimo.

Tokias pataisas parlamentaras Vytautas Antanas Matulevičius siūlo siekiant panaikinti landą, kuri leidžia išvengti šaukimo į karo tarnybą, negavus jo į rankas. Joms Seime pritarta po pateikimo.

Dabar įstatyme nenustatyta, kaip karo prievolininką informuoti apie šaukimą, jei nurodymo atvykti į karo prievolės centrą jam nepavyko įteikti asmeniškai ar šeimos nariams, taip pat įstaigoms, kurios susiję su prievolininku darbo, mokslo ir studijų teisiniais santykiais.

Kovą Valstybės gynimo taryba nutarė, kad privalomoji karo tarnyba Lietuvoje turi būti grąžinta visam laikui, o ne penkeriems metams, kaip nuspręsta anksčiau. Nuo kitų metų planuojama į karo tarnybą pašaukti nuo 3,5 tūkst. iki 4 tūkst. jaunuolių. Pernai ir šiemet šaukiamųjų skaičius siekė 3 tūkstančius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius