-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 24

Ministerijai apskųsta Raudondvario darželio direktorė kaltinama despotišku vadovavimu

„Darau, ką noriu, nes aš – karalienė“, – taip skunde Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) darželinukų tėvelių apibūdinami Raudondvario lopšelio-darželio „Riešutėlis“ direktorės Janinos Motejūnės valdymo metodai. Tikinama, jog neapsikentę jos vadovavimo, įstaigą per dvejus metus paliko 13 darbuotojų. Sulaukusi puolimo, moteris susijaudino: „Tai – kelių auklėtojų sąmokslas“.
Janina Motejūnė
Janina Motejūnė / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

15min žurnalistams užsukus į Raudondvaryje įsikūrusį „Riešutėlį“, jo direktorė J.Motejūnė maloniai pasikvietė į savo kabinetą ir sutiko atsakyti į visus klausimus, nors skundo pati dar nebuvo mačiusi. Ant stalo ji padėjo vadinamąją „juodųjų paslaugų“ knygą, kurioje – įvairūs neįforminti darbuotojų prašymai.

„Stengiausi juos suprasti, kai reikia, duoti leidimus kelioms valandoms susikeisti ir išvykti, kur reikia. Štai kokia šūsnis tų patenkintų prašymų. O dabar taip atsidėkojama. Išvadinta despote. Kas mėnesį vyksta metodinis susirinkimas – niekad jokių skundų nebūta. Štai Evelina Mačionytė, mano pavaduotoja, atvyko iš kito rajono, dirba dvejose pareigose ir nesiskundžia. Ar būtų čia vykusi, jei aš kažkokia despotė?“, – graudinosi J.Motejūnė.

Ji patikino, viską daranti tik dėl vaikų gerovės. Tiesiog kai kurie ilgamečiai buvę darbuotojai nenorėjo susitaikyti su jos atėjimu dirbti į „Riešutėlį“.

„Konkursą užimti šias pareigas laimėjau 2014 m. rudenį. Atradau čia šiokią tokią betvarkę: nebuvo vadovaujamasi jokiomis strategijomis, normatyvais, metodikomis. Nebuvo daugelio dokumentų. Matyt, kai pradėjau viską tvarkyti, kažkam nepatiko. Girdėjau gandus, kad ne tėveliai čia skundžiasi, o kelios buvusios ilgametės auklėtojos, kurioms per sunku susitaikyti su reikalavimais, naujovėmis, IT technologijų pažanga.

Kodėl iki šiol aš nesulaukiau jokio skundo? Esu kalta tik dėl to, kad įvyko nesusišnekėjimas, kad kažkas liko įskaudintas“, – nuomonę apie tai, kas vyksta, išsakė direktorė.

Pedagogus keičia virėjos

Skunduose kalbama apie įstaigos direktorės despotizmą, nesitaikstymą su kitokia nuomone, psichologinį spaudimą.

15min redakciją pasiekusiuose ŠMM bei Kauno rajono savivaldybės administracijai adresuotuose lopšelio-darželio „Riešutėlis“ auklėtinių tėvelių skunduose kalbama apie įstaigos direktorės despotizmą, nesitaikstymą su kitokia nuomone, psichologinį spaudimą.

Ypatingai nepagarbiai neva yra elgiamasi su auklėtojomis. Keliamas klausimas: koks ir kokį išsilavinimą turintis asmuo gali auklėti vaikus, nes „Riešutėlyje“ telikusios vos dvi kvalifikuotos auklėtojos.

„Norėtume, kad kai Janina Motejūnė šaukia ant auklėtojų, to nedarytų vaikų akivaizdoje. Dėl to geros, kompetentingos darbuotojos išeina net metų viduryje iš darželio. Juk jos yra Raudondvario bendruomenės narės, kurios atidavė tiek daug meilės, žinių mūsų vaikams ir tik dėl direktorės turi ieškotis darbų kitose švietimo įstaigose“, – rašoma tėvelių skunde.

Tačiau blogiausia, anot jų, yra tai, kad kompetentingų auklėtojų vietas užima jokio pedagoginio išsilavinimo neturinčios moterys. Štai daugiau nei 30 metų išdirbusią auklėtoją-metodininkę Aušrą Bridikienę pakeitė iki vasario 17 d. „Riešutėlio“ virtuvėje besisukusi Asta Žičkevičienė, kuri tik ką įstojo mokytis ikimokyklinio ugdymo pedagogikos. Prieš metus priimta Rita Savokienė anksčiau dirbo sanitare ir neturėjo jokios darbo patirties su vaikais.

Gerai vertintas darželis, anot susirūpinusių darželinukų tėvelių, ėmė ristis reitingų skalėje.

„Tikimės, mūsų vaikai neis į virtuvę košių virti. Pagrindine auklėtoja tapusi Rita Orienė turi kategoriją tik kaip muzikė, bet niekada nėra dirbusi darželyje kaip auklėtoja. Pradėjus vadovauti J.Motejūnei, darželį paliko šešios kvalifikuotos auklėtojos“, – teigiama skunde.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Lopšelis – darželis „Riešutėlis“
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Lopšelis – darželis „Riešutėlis“

Viena mamytė 15min patikino, jog dėl pasikeitimų jos vaikas išgyvena stresą.

„Kiek dar turi išeiti gerų auklėtojų, kad liktų patenkinta direktorė? Jai reikia lojalių darbuotojų. Kad būtų „palankūs“ ir neprieštarautų“, – tikino ji.

Trūksta žaislų?

Tėvai piktinasi ir tuo, kad yra priversti pirkti ugdymo priemones: kanceliarines prekes, valymo priemones, popierių, plaukų džiovintuvus, knygas, žaislus, dėžes jiems laikyti.

Tėvai piktinasi ir tuo, kad yra priversti pirkti ugdymo priemones.

„Mes skiriame po 2 proc. ir nė per vieną susirinkimą nebuvo svarstytinas žaislų atnaujinimo faktas. Nors vaikai ir maži, bet jie sako, kad nėra su kuo žaisti. O direktorė tikina, kad auklėtojos turi taip užimti auklėtinius, kad jiems nereiktų žaislų.

Be to, kai kurie baseinui skirti žaislai papeliję, bet direktorei tai nesvarbu. Štai pernai buvo įrengtos smėlio dėžės, tačiau ir jose žaislų – nė vieno. Kasti smėlį pirštais?“, – klausia skundo autoriai, reikalaujantys informacijos, kokią lėšų dalį „Riešutėlis“ skiria vaikų lavinimui, žaislams.

Pasak besipiktinančių tėvelių, direktorė rūpinasi tik darželio aplinka, trinkelėmis, tvora, spintomis – tai, kas matoma ir yra svarbu tikrinančiosioms komisijoms. Viskas, jų teigimu, daroma „dėl fasado“.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Lopšelis – darželis „Riešutėlis“
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Lopšelis – darželis „Riešutėlis“

O ir kieme įrengtose pavėsinėse, žaidimų aikštelėje neva ne visada vaikams leidžiama lankytis – kad nebūtų greitai sudėvėti nauji įrenginiai. Dažniausiai darželinukus vedama pasivaikščioti į parką.

Ugdymo priemonėms – per 5 000 eurų

Atsakydama į šiuos skundus, J.Motejūnė patikino aplinką tvarkanti dėl tų pačių vaikų saugumo, o smėlio dėžėse žaislų atsiras jau pavasarį. Be to, jokios rinkliavos iš tėvelių darželyje nėra organizuojamos. Jei kada tai buvo daryta – tik auklėtojų, ne jos, iniciatyva arba pačių darželinukų gimdytojų pageidavimu. Tokiu atveju sudaromos dovanojimo sutartys.

„Tvora buvo apžėlusi vynuogėmis, pašalinome ją. Kadangi pagal vieną savivaldybės programą pavyko gauti pinigų būtent aptvėrimui – tai ir susitvarkėme. O dėl pavėsinių... Ar sau aš jas stačiau? Absurdas. Patys tėvai pageidauja, kad vaikai būtų nuvesti kur nors į parką. Juk tokia graži Raudondvaryje gamta.

Tėvelių atstovai dalyvauja tarybos veikloje, kuri tvirtina išlaidas. Jie mato, kam kiek išleidžiama. Net pati savo anūko žaislus nešu į darželį. Vyresniems nupirkome šviečiančius stalus. Vien 2016 m. ugdymo priemonėms išleidome kiek daugiau nei 5 000 eurų – o tai sudaro apie 5 proc. visų išleidžiamų lėšų“, – atsakymus pateikė direktorė, patikinusi, jog darželyje netgi yra žaislų diena, kuomet į darželį vaikai keliauja su savais žaislais.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Lopšelis – darželis „Riešutėlis“
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Lopšelis – darželis „Riešutėlis“

Jai pritarė ir pavaduotoja E.Mačionytė, patikinusi, jog patys tėveliai prašo, jog vaikai daugiau laiko praleistų gamtoje, šventės vyktų ne pačiame darželyje.

Elektrą įvedinėjo direktorės vyro įmonė

Kliuvo direktorei ir dėl to, kad įvedinėjant darželyje elektros instaliaciją buvo pasamdyta jos vyro įmonė. J.Motejūnė tai patvirtino, bet pabrėžė, jog konkurse dalyvavo ir daugiau dalyvių, bet jos vyro bendrovės pasiūlymas buvo parankiausias. Tikslios darbų vertės ji neprisiminė.

Kliuvo direktorei ir dėl to, kad įvedinėjant darželyje elektros instaliaciją buvo pasamdyta jos vyro įmonė.

„Reikėjo keisti elektros instaliaciją. Kabojo kai kur dar Iljičiaus laikų lemputės“, – paaiškino ji.

Direktorei bekalbant, į kabinetą užsuko kelių vaikų mamytės. J.Motejūnė paprašė jų pasisakyti, ar išties yra problemų darželyje. Moterys tikino esančios viskuo patenkintos. Juk vadovaujant būtent šiai direktorei įstaiga atsinaujino. Tiesa, grupėje, kurią lanko jų vaikai, auklėtoja nesikeitė.

Skundų sulaukė ir vaikų ugdymo metodai: nėra skatinamas individualumas, kiekvieno darželinuko išskirtinumas. Tačiau direktorės pavaduotoja E.Mačionytė patikino, jog dabar būtent tokios metodikos ir vyrauja – niekas nieko neišsigalvoja šiaip sau.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./ Evelina Mačionyt
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Evelina Mačionytė

„Tėvai, auklėtojos norėtų, kad tvyrotų demokratinės nuotaikos ir būtų tariamasi, reaguojama į pastabas bei pasiūlymus. Per susirinkimus jaučiamės kaip pirmokai – sėdime nuleidę galvas. Dabar „Riešutėlyje“ vyksta vieno žmogaus valdymas: „Darau ką noriu, nes aš karalienė“. Lopšelis-darželis yra ne UAB, jis nepriklauso Janinai Motejūnei. Visi buvome kantrūs, nes vienas žmogus užsižaidė“, – toliau piktinosi vieno darželinuko mamytė.

Tekdavo kalbėtis su nugara

Apie tai, kad buvo sunku susikalbėti su direktore, 15min patvirtino ir dvi buvusios auklėtojos. Viena jų iš darbo pernai metų rudenį išėjo po vienuolikos „Riešutėliui“ atiduotų metų. Dėl to, jog nebuvo išleista į išlyginamąsias studijas – mokslams skirtas atostogas. Kita darželyje išdirbo net 35-erius metus ir buvo priversta pasitraukti šį mėnesį.

„Direktorei pedagogas buvo nulis. Nuolat jautėme nesiskaitymą. Statydavo mus į vietą: „Kaip pasakiau, taip ir bus“. Iki tol nė su vienu vadovu problemų nebuvo kilę. Dėl ko išėjau? Išseko kantrybė.

Pernai vasarą sirgau, turėjau nedarbingumą, tad atėjau pasiteirauti, kada šiemet galiu išeiti atostogų. Direktorė neatsisuko – kalbėjausi su jos nugara. Tik atšovė, kad gausiu atostogas, kai nuspręs administracija. Be to, buvau darželio tarybos pirmininkė ir net nežinau, kada mane nušalino. Jokios demokratijos“, – nuoskaudas liejo buvusi auklėtoja Aušra Bridikienė.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Lopšelis – darželis „Riešutėlis“
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Lopšelis – darželis „Riešutėlis“

Pasak jos, darbuotojai buvo nuolat kaltinami dėl motyvacijos neturėjimo. Direktorei, jos teigimu, reikalingi lojalūs asmenys, todėl ir priimamos visokios buvusios virėjos, valytojos ar muzikės.

Paklausta, ar sugrįžtų į darželį, jei jam vadovautų kita direktorė, A.Bridikienė patikino, jog tikėtina, kad taip. Pasak jos, palikti „Riešutėlį“ po trijų dešimtmečių jai buvo itin sunku.

Paklausta, ar sugrįžtų į darželį, jei jam vadovautų kita direktorė, A.Bridikienė patikino, jog tikėtina, kad taip. Pasak jos, palikti „Riešutėlį“ po trijų dešimtmečių jai buvo itin sunku.

„Tiek įdėjome fizinio darbo ir asmeninių lėšų į šį darželį. Mano vyras yra spinteles, lovytes rinkęs, esame remontus darę. Eidavome šeimomis dirbti į darželį. Vaikai – ne šuniukai. Keli mano auklėtiniai, kiek girdėjau, dabar verkia, trauma eiti į darželį“, – teigė buvusi auklėtoja, paviešinusi tai, kad už Lietuvos ateities ugdymą gaudavo tik 500 eurų į rankas.

Tiria komisija

J.Motejūnė šiuos kaltinimus atmetė, dar kartą patikinusi, jog didžioji dalis darbuotojų pasitraukė savo valia, suvokę, kad neuždirbs tiek, kiek norėtų, ar kad nesugebės suspėti su naujovėmis. Kadangi auklėtojų trūkumas yra didžiulis, laikinai tenka samdyti ir studentes. Terminuotus leidimus joms dirbti auklėtojomis yra išdavusi Kauno rajono savivaldybė.

Sulaukęs minėto skundo, Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas sudarė komisiją, kurioje dalyvauja ir ŠMM atstovė. Komisija turi ištirti skunde minimas aplinkybes.

„Vasario 22 dieną darželį lankančių vaikų tėvai galėjo išsakyti savo pastabas. Psichologė tiria kolektyvo mikroklimatą. Komisija išvadas pateiks kovo 5 dieną.

Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Irena Marcinkevičienė tvirtino, kad J.Motejūnė „Riešutėlio“ direktore tapo pakeitusi pensinio amžiaus pirmtakę. Darželyje dirbo ir daugiau garbaus amžiaus darbuotojų, todėl, vedėjos teigimu, kadrų kaita buvo neišvengiama“, – 15min informavo Kauno rajono savivaldybės mero patarėjas Edmundas Mališauskas.

I.Marcinkevičienė pasakojo, kad ne tik „Riešutėlyje“, bet ir visose ikimokyklinio ugdymo įstaigose yra didelė darbuotojų kaita. Tam labiausiai įtakos turi kuklūs darželių auklėtojų atlyginimai, taip pat konkurencija su Kauno ikimokyklinio ugdymo įstaigomis.

„Taip, „Riešutėlio“ direktorė šaltoka, galbūt pozityviau galėtų bendrauti, tačiau pažiūrėkite, kokio amžiaus darbuotojai iš darželio išėjo. Vyresnio. O ir ankstesnė direktorė buvo pensinio amžiaus, jos vadovavimo tvarka buvo kitokia. Atėjo naujas žmogus, su pažangesniu požiūriu, ir kai kuriems tai nepatiko. Daug kur auklėtojomis dirba nekvalifikuoti žmonės, nes jaučiamas didelis jų trūkumas“, – situaciją 15min apibūdino I.Marcinkevičienė.

Patikrinimo metu nustatyta, kad psichologinis mikroklimatas „Riešutėlyje“ nėra itin blogas. Tačiau vadovei išsakytos kelios pastabos: pozityviau bendrauti su kolektyvu, atsižvelgti į įstaigos bendruomenės nuomonę bei poreikius.

Vidaus auditas lopšelyje-darželyje atliktas 2015 m. lapkritį. Finansinėje veikloje didelių trūkumų tuomet nerasta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius