Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 03

Ministerijos pirkinys – visureigiai su kaprizais

Aplinkos ministerija (AM) už daugiau nei 5 mln. Lt įsigijo 68 visureigius, kurių plovimui praverčia speciali instrukcija.
Aplinkos apsaugos agentūros visureigiai
Aplinkos apsaugos agentūros visureigiai / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Pernai vasarą pavaldi Valstybinė aplinkos apsaugos inspekcija, dabar jau prijungta prie Aplinkos apsaugos agentūros (AAA), paskelbė pirkimų konkursą, kuriuo su Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama siekė įsigyti 158 visureigius. Konkursas buvo perskeltas į du atskirus – 68 ir 90 padidinto pravažumo automobilių – pirkimus.

Pirmąjį konkursą laimėjo „KIA Motors “ atstovė Lietuvoje „KIA Auto“ – ji pernai lapkritį su AM pasirašė sutartį dėl 68 keturračių su papildoma aplinkos apsaugos kontrolės įranga pirkimo už beveik 5,25 mln. Lt. 2009 metų gamybos automobiliai „KIA Sportage“ šių metų pradžioje iškeliavo į regioninius aplinkos apsaugos departamentus Lietuvoje.

Įdomu tai, kad ministro įsakymu minėti automobiliai turi būti tamsiai žalios spalvos. Tačiau „KIA Auto“ tokios spalvos visureigių neturėjo. Todėl gamykloje Slovakijoje buvo pagaminti juodi automobiliai, vėliau apklijuoti specialia tamsiai žalia plėvele.

Eksploatavimo problemos

AAA atsakymus perdavęs AM viešųjų ryšių vyr. specialistas Romualdas Pauliukevičius akcentavo, jog svarbiausias kriterijus konkurse buvo mažiausia kaina: „konkurso sąlygose nebuvo specialių sąlygų dėl spalvinimo būdo, išskyrus garantinį laikotarpį“.

„KIA Auto“ direktorius Gintaras Kaukėnas tvirtino, kad reikiamos spalvos automobilių neturėjo ne tik KIA, bet ir kitos 6 konkurse dalyvavusios bendrovės. „Dėl šios priežasties konkursui buvo pateiktas siūlymas, kuriame nurodyta, kad KIA automobiliai bus apklijuoti reikalaujamos spalvos specialiai automobiliams skirta kompanijos „3M“ plėvele“,  – aiškino jis.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./kia 3
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Užrašas ant AM nusipirktų „Kia Sportage“ visureigių.

AM neužkliuvo, kad toks automobilių dekoravimo būdas sukels papildomų problemų juos eksploatuojant: jų negalima plauti aukšto spaudimo srove arba šepečiais. G.Kaukėnas tikino, jog tokio draudimo nėra – esą egzistuoja tik „3M“ plėvelės tiekėjų rekomendacija iš pradžių automobilių neplauti automatinėse plovyklose, o plaunant rankiniu būdu nenaudoti aukšto slėgio siurblių. „Pageidavus buvo pateikta konkreti instrukcija, kaip galima plauti „3M“ plėvele klijuotus automobilius“,  – sakė direktorius.

„15min“ turimose nupirktų visureigių nuotraukose aiškiai matomas ant automobilio priklijuotas užrašas: „Leistinas automobilio plovimo būdas – rankinis. Plauti aukšto spaudimo srove ir šepečiais draudžiama“. Taigi kas bus, jei beveik 80 tūkst. Lt kainuojančio automobilio tamsiai žalia plėvelė bus pažeista? Ar ją tvarkys „Kia Auto“, ar AM savo lėšomis?

R.Pauliukevičius akcentavo sutarties nuostatą, kad tiekėjas užtikrina šių automobilių eksploatavimo garantinį laikotarpį 5 metams. „Atsiradus dangos ar spalvos pažeidimui yra nagrinėjamos jo atsiradimo priežastys ir priimami sprendimai, kas turės atitaisyti pažeidimus“,  – teigė jis. G.Kaukėnas akcentavo, kad pačiai „3M“ plėvelei 5 metų garantiją suteikė jos gamintojai.

G.Kaukėnas pasakojo, jog automobilio klijavimas „3M“ plėvele – gana dažnas reiškinys ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Esą ši plėvelė yra gera papildoma apsauga nuo subraižymų, akmenukų ir kitokio neigiamo išorės poveikio. „Kai nurodoma konkreti vartotojui reikalinga spalva ir jos nėra gamintojo spalvų paletėje, automobiliai yra perdažomi arba klijuojami plėvele“,  – pasakojo „Kia Auto“ vadovas. Kiek skiriasi perdažymo ir klijavimo kainos jis nenurodė – esą kas kartą ji būna kitokia, priklausomai nuo automobilių kiekio, dydžio, pasirinktos spalvos ir daugelio kitų faktorių.

Kitas konkursas – teisme

Tuo tarpu kitas, 90 visureigių pirkimo konkursas, įstrigo. Jame taip pat dalyvavo 7 bendrovės, iš kurių viena irgi buvo „KIA Auto“. Kadangi vyksta teisminis ginčas, informacija apie konkursą skurdoka: viena iš bendrovių konkursui pateikė  neteisingą techninę informaciją apie savo siūlomus automobilius, todėl buvo pašalinta iš konkurso ir apskundė šį sprendimą teismui.

Beje, „Kia Auto“ pavadinimas neseniai buvo linksniuojamas kitoje viešųjų pirkimų istorijoje. Vasario pradžioje Lietuvos Apeliacinis teismas patvirtino, kad Teisingumo ministerija 2008-aisiais pažeidė įstatymus rengdama viešąjį konkursą, per kurį įsigijo 3 automobilius  „KIA Cee'd“. Teisėjai išnagrinėjo apeliacinį skundą dėl 2008 metų pabaigoje Vilniaus apygardos teismo priimto sprendimo, kad automobilių pirkimo sąlygos buvo specialiai parengtos vienam teikėjui.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius