-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 04 06

Ministerijų klerkų mokymams – 800 tūkst. litų iš valstybės biudžeto

Ministerijose dirbančių valdininkų užsienio kalbos, kompiuterinio raštingumo kursams ir kitiems mokymams pernai išleista apie 800 tūkst. litų valstybės biudžeto lėšų. Dar keli šimtai tūkstančių litų skirta iš Europos Sąjungos (ES) fondų.
Eurai piniginėje
Eurai piniginėje / Photos.com

Anot „Lietuvos žinių“, 2010 metais daugiau kaip tūkstantis krašto ministerijose plušančių valstybės tarnautojų ir asmenų, dirbančių pagal darbo sutartis, dalyvavo įvairiuose kursuose, seminaruose, stažuotėse užsienyje.

Personalo mokymams ministerijos išleido skirtingas sumas. Kai kurios žinybos tam nepagailėjo kelių šimtų tūkstančių litų, o kai kur panaudota iki 10 tūkst. litų.

Daugiausia lėšų valdininkų mokymams – 248 tūkst. litų iš valstybės biudžeto ir 191 tūkst. litų iš ES fondų – išleido Užsienio reikalų ministerija (URM). Ji rengė tarnautojų įvadinio mokymo programą, į užsienį dirbti vykstančių ir sugrįžusių diplomatų mokymus, taip pat užsienio kalbų ir kompiuterinio raštingumo kursus.

Pasak URM Spaudos ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo Mindaugo Lašo, kursuose dalyvavo 1201 darbuotojas.

„Skaičiuojamas ne unikalus, o kiekvienas dalyvavimas. Jei vienas darbuotojas dalyvavo trijuose skirtinguose mokymuose, skaičiuojami trys dalyviai“, – aiškino jis.

Ūkio ministerijai mokymai pernai atsiėjo 141,7 tūkst. litų iš valstybės biudžeto ir 264 tūkst. litų iš ES lėšų. Už šiuos pinigus organizuoti ES darbinių kalbų kursai, profesinės etikos ir korupcijos prevencijos mokymai. Ministerijos darbuotojai taip pat tobulino gebėjimus, susijusius su valstybės ir savivaldybių institucijų strateginių tikslų įgyvendinimu.

Susisiekimo ministerijos (SM) valdininkų mokymai valstybės biudžetą pernai patuštino 104 tūkst. litų. 2009 metais panaudotų pinigų suma buvo beveik perpus mažesnė – 58,4 tūkst. litų. Kvalifikaciją Lietuvoje ir užsienyje iš viso kėlė 109 darbuotojai. Jie dalyvavo kursuose ES struktūrinės paramos administravimo ir vadovavimo gebėjimams tobulinti, taip pat lyderiavimo, valstybinėms bei valdymo kompetencijoms stiprinti. SM valdininkai taip pat mokėsi užsienio kalbų, kompiuterinio raštingumo, stažavosi Lietuvos nuolatinėje atstovybėje ES, Briuselyje.

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) personalo mokymams išleido 81,5 tūkst. litų. 2009 metais tam buvo atseikėta mažiau – 45,8 tūkst. litų.

„2010 metais organizuoti mokymo kursai ar seminarai kvalifikacijai tobulinti. Juose dalyvavo 158 darbuotojai“, – sakė ŽŪM Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Vilius Rekevičius.

Pagal projektą, iš dalies finansuojamą ES lėšomis, pernai Kultūros ministerijoje vyko anglų kalbos ir kompiuterinio raštingumo kursai. Juose dalyvavo 56 valdininkai.

„Anglų kalbos kursai kainavo 55,6 tūkst. litų, kompiuterinio raštingumo – 18,6 tūkst. litų“, – sakė kultūros ministro atstovė spaudai Vaiva Gogelienė.

Finansų (FM), Vidaus reikalų (VRM) ir Aplinkos ministerijos (AM) darbuotojų mokymams daugiausia naudojo ES lėšas. FM išleido daugiau kaip 115 tūkst. litų. Valstybės biudžeto lėšos sudarė 1,7 tūkst. litų, o ES ir kitos tarptautinės paramos lėšos – 113,7 tūkst. litų.

Pasak FM Viešųjų ryšių skyriaus vyriausiosios specialistės Jovitos Girlevičiūtės, pernai įvairiuose kursuose ir mokymuose dalyvavo 153 ministerijos darbuotojai.

VRM darbuotojų kvalifikacijai kelti pernai panaudota 134,2 tūkst. litų: 1,9 tūkst. litų iš valstybės biudžeto ir 132 tūkst. litų ES fondų skirtų lėšų. Kai kuriuos gebėjimus valdininkai stiprino ne tik Lietuvoje, bet ir Vokietijoje, Nyderlanduose, Prancūzijoje. Už valstybės biudžeto skirtas lėšas mokėsi 2 VRM darbuotojai. Vienas dalyvavo mokesčių seminare, kita darbuotoja tobulino prancūzų kalbos žinias.

AM darbuotojų mokymai Lietuvoje ir užsienyje 2010 metais kainavo apie 57 tūkst. litų. Iš jų – 6,8 tūkst. litų valstybės biudžeto, o 50,7 tūkst. litų – ES lėšos.

Bene mažiausiai pinigų mokymams išleido Sveikatos apsaugos ministerija. Už prancūzų kalbos ir įvadinius valstybės tarnautojų mokymo kursus, taip pat seminarus finansinės atskaitomybės, turto apskaitos, vidaus audito ir viešųjų pirkimų klausimais sumokėta per 8,1 tūkst. litų. Juose dalyvavo 20 darbuotojų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija darbuotojų mokymams 2010 metais panaudojo per 9,6 tūkst. litų. Krašto apsaugos ministerija tam išleido 15,9 tūkst. litų, Energetikos ministerija – per 30,4 tūkst. litų. Teisingumo ministerijos darbuotojų kursai ir stažuotės kainavo beveik 41 tūkst. litų. Pernai užsienio kalbų žinias gerino, pirmininkauti ES rengėsi, naujų viešojo sektoriaus apskaitos ir finansinės atskaitomybės standartų taikymo mokėsi 73 Švietimo ir mokslo ministerijos darbuotojai. Kursų kaina vienam žmogui svyravo nuo 100 iki 387 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius