Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 10

Ministras Linas Linkevičius: ataskaita apie CŽV kalėjimų veiklą taps pretekstu teroristams

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad Jungtinių Amerikos Valstijų Senato ataskaitos apie Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimų veiklą paskelbimas gali paskatinti teroristų suaktyvėjimą.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

„Apskritai visas šis įvykis, be abejo, vėl sukels aistras, be jokios abejonės, padidins įtampą, teisi yra Jungtinių Valstijų administracija, kad atkreipė dėmesį į savo įstaigų ir ambasadų saugumą užsienyje. Be abejo, tai bus dar vienas pretekstas suaktyvėti ir tiems patiems teroristams“, – LRT televizijos laidai „Laba diena, Lietuva“ sakė ministras.

Lietuvos piliečiams, pasak ministro, papildomos grėsmės nekyla.

„Neįžvelgčiau kažko ypatingai papildomo Lietuvoje. Piliečiams būnant užsienyje apskritai reikia atsargumo priemonių imtis visais aspektais: vienose šalyse yra Ebola, kitose – dar kiti dalykai. Čia mes nuolat informuojame savo tinklapyje ir tai yra natūralu. Na, o papildomai kažko, kad kažkas pasikeistų Lietuvos piliečiams nuo to, kas buvo vakar, tai nemanau, kad tas yra“, – sakė jis.

Ministras pabrėžė, kad Lietuva laikosi pozicijos, jog kankinimo metodai negali būti taikomi net ir dėl labai kilnių tikslų – tokių, kaip kova su terorizmu. Ministro aiškinimu, Lietuvos pozicija šiuo klausimu sutampa ir su JAV administracijos pozicija.

JAV Senato ataskaitoje konkretūs centrai neįvardijami, bet žmogaus teisių gynėjai mano, kad Lietuvoje veikė dokumente „violetiniu“ vadinamas centras. Anot JAV Senato ataskaitos, jis veikė nuo 2005 metų pradžios, o buvo uždarytas 2006 metais dėl neužtikrintos medicinos priežiūros.

Senato dokumente teigiama, kad jame buvo kalinamas šiuo metu Gvantanamo bazėje esantis Mustafa al-Hawsawi iš Saudo Arabijos. Prokuratūra dėl galimo jo atgabenimo į Lietuvą vasarį pradėjo ikiteisminį tyrimą. Jį vykdantys prokurorai žada kreiptis į JAV dėl papildomos informacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius