Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 04 09

Ministras Linas Linkevičius: Ukrainą siekiama suskaldyti

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius trečiadienį pareiškė, kad Maskva siekia suskaldyti Ukrainą, primygtinai ragindama įtvirtinti federacijos modelį.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Tai klasikinis siekis suskaldyti šalį, kiek tai įmanoma, ją dezintegruoti. Pasigirstantys raginimai už ukrainiečius pačius nuspręsti, kaip šalies sandara turėtų atrodyti, tai ir rodo“, – Žinių radijui sakė ministras.

Rusija, kuri yra sutelkusi karines pajėgas prie Ukrainos rytinės sienos, ragina Vakarus paremti pasiūlymą suteikti Ukrainos rusakalbių regionams didesnius įgaliojimus pagal „federalinę“ struktūrą.

Tai klasikinis siekis suskaldyti šalį, kiek tai įmanoma, ją dezintegruoti. Pasigirstantys raginimai už ukrainiečius pačius nuspręsti, kaip šalies sandara turėtų atrodyti, tai ir rodo, – sakė ministras.

Ukrainos vyriausybė tokius raginimus vadina mėginimais sunaikinti Ukrainos valstybingumą, ir kaltina Maskvą kurstant neramumus šalies rytuose.

L.Linkevičius teigė negalintis atmesti tikimybės, kad Rusija galiausiai įsiverš į Rytų Ukrainą: „Nenorėčiau, kad taip būtų, bet negali teigti, kad to negali būti“.

Jo teigimu, didelė atsakomybė dėl situacijos ir kuriamo precedento šiuo metu tenka didžiosioms Vakarų valstybėms.

„Labai svarbu, kad lemiamą žodį tartų didžiosios demokratijos, nes nuo jų vaidmens priklauso ne tik situacija Ukrainoje, bet ir pats precedentas, kuris besivysto 21 amžiuje vidury Europos nepriimtina forma. Tai tiesios akimirka, kai šalys turi įsijungti ryžtingiau“, – sakė ministras.

Paklaustas apie idėją Baltijos šalyse įkurti rusišką televizijos kanalą, ministras teigė remiantis siūlymus atsverti Rusijos valdžios remiamą propagandą, bet pridūrė, kad valdžios kontroliuojami kanalai nebūtų išeitis, o konkrečių projektų kol kas nėra.

„Eteris yra užtvindytas rusiškų propagandinių kanalų, kurie kontroliuojami vyriausybės. Be abejo, turėtų atsirasti alternatyvūs, stiprūs, laisvi kanalai. Aš nemanau, kad išeitis būtų valdžios kontroliuojami kanalai, kokia ta valdžia bebūtų gera, teisinga ar demokratiška. Žodis turi būti laisvas“, – sakė L.Linkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius