-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 27

Ministrė Algimanta Pabedinskienė: „Vilijampolės socialinės globos namų direktorius bus pakeistas“

Ketvirtadienį Kaune Vilijampolės socialinės globos namuose kartu su prezidente Dalia Grybauskaite apsilankiusi Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė užtikrino, jog šios įstaigos vadovybei teks atsakyti už visas nuodėmes – skandalingą veiklą ir tragiškas nelaimes. Tačiau ministerijos kaltės ji nemato.
VIDEO kadras: Antradienį 15min.lt vaizdo konferencijoje – ministrė Algimanta Pabedinskienė
Ministrė Algimanta Pabedinskienė

Pasak ministrės, įstaigos direktoriaus Lino Butkaus likimas bus sprendžiamas dar šią savaitę. 

Anksčiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad Vilijampolės socialinės globos namų direktorius bus laikinai nušalintas nuo pareigų. 

Susitikime su ministre jam buvo pasiūlyta palikti pareigas savo noru, tačiau L.Butkus nesutiko prisiimti atsakomybės už tragiškus ir skandalingus įvykius, Vilijampolės socialinės globos namus krečiančius pastarąjį pusmetį.

„Šiuo metu jis nušalintas nuo pareigų. Teisės skyriui pavesta išanalizuoti visas galimybes, kaip teisėtai atleisti direktorių“, – sakė Kaune viešėjusi ministrė A.Pabedinskienė.

Jos teigimu, visuomenę sukrėtę įvykiai tragiški. Tačiau problemos tokiose įstaigose egzistavo visuomet. Dabar į viešumą jos iškilo, nes 2014 metais ministerija parengė tvarką, kuri numatė, kaip neįgaliųjų priežiūrą teikiančių įstaigų darbuotojams pranešti apie pažeidimus.

„Todėl anksčiau visuomenę pasiekdavo mažiau tokios informacijos. Nors panašių įvykių buvo“, – teigė ministrė.

Skandalai Vilijampolės socialinės globos namus, kuriuose šiuo metu gyvena 200 globotinių, krečia nuo 2015 m. žiemos. Paskutinė tragedija, sukrėtusi globos įstaigą – 11-mečio žūtis. Antradienį, persisvėręs per langą, iš trečio aukšto iškrito globos namų gyventojas. 

Jurgitos Narbutaitės nuotr./Dalia Grybauskaitė lankosi Vilimjampolės socialinės globos namuose
Jurgitos Narbutaitės nuotr./Vilimjampolės socialinės globos namuose tragišką vaiko žūtį primena žvakės ir gėlės.

Vilijampolės socialinės globos namų profesinės sąjungos pirmininkas Lorenas Mišeikis teigė, jog dalis atsakomybės dėl šių įvykių krenta ant pačios ministrės galvos – apie daugelį pažeidimų ministerija ir ji buvo informuoti jau prieš pusmetį, tačiau per tą laiką situacija mažai pasikeitė. Ką rodo ir tragiška 11-mečio mirtis.

Tačiau ministrė A.Pabedinskienė nesutiko su L.Mišeikio nuomone. 

„Ministerija į skundus tikrai reagavo. Buvo atsiųsta komisija, pateiktos išvados. Tikrai reaguojame. Tačiau, kadangi vyksta ikiteisminis tyrimas, mes negalime kištis. Viską, kas mūsų kompetencijos ribose, padarėme“.

A.Pabedinskienė buvo įsitikinusi, jog direktoriaus pakeitimas padės išspręsti įsisenėjusias įstaigos problemas. 

„Dvi tragiškos nelaimės ir paviešintas įvykis (globotinių rišimas prie lovų specialiais diržais – aut. past.) per pusmetį įrodo, kad įstaigai vadovaujama netinkamai. Tačiau, aišku, reikia kalbėti apie visą sistemą. Tuo keliu mes nuo 2013 metų ir einame“, – sakė ministrė.

Vilijampolės socialinės globos namų pertvarka turėtų prasidėti šį rudenį – spalį. Svarbiausias rūpestis – rasti patalpas, į kurias būtų perkelta dalis auklėtinių. Norima išskaidyti skirtingų paslaugų reikalaujančius auklėtinius – pirmiausia atskirti savarankiškus globotinius nuo tų, kuriems būtina nuolatinė priežiūra ir globa.

Šiuo metu įstaigoje nuolat gyvena 200 įvairaus amžiaus globotinių – vaikų ir paauglių. Dalis jų turi proto negalią, todėl jiems būtina nuolatinė priežiūra. 

Apie tai, kad tokių įstaigų pertvarka turi būti atlikta nedelsiant, užsiminė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius