-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 01

Ministrų kabinetas niekaip neranda išeities dėl Valdovų rūmų likimo

Vyriausybė ir toliau niekaip neapsisprendžia, ką daryti su nebaigtais statyti Valdovų rūmais. Pasitarime antradienį ministrų kabinetas ir vėl nerado kompromiso dėl šimtais milijonų litų prieštaringai vertinamo projekto.
Valdovų rūmų vidinis kiemas, kuriame susirinko visi svečiai.
Valdovų rūmų vidinis kiemas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ūkio ministras Dainius Kreivys tikino, kad Vyriausybė šiandien neturi sprendimo, o Ūkio ministerija kartu Viešųjų pirkimų tarnyba dar kartą įvertins galimybes išeiti iš aklavietes.

„Ūkio ministerija yra viešųjų pirkimų politikos formuotoja. Mes turime labai stiprų skyrių, kuris įvertins kartu su Viešųjų pirkimų tarnyba dar kartą galimybes išeiti iš aklavietės, nes į Valdovų rūmus yra investuota daugiau kaip 200 mln. litų. Jų konservavimas kasmet valstybei kainuotų dar po 20 mln. litų, todėl reikia ieškoti teisinės išeities iš esamos situacijos“, – po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams teigė D.Kreivys.

Jo teigimu, Ūkio ministerijai iki pirmadienio pavesta pateikti galimus sprendimus.

„Ūkio ministras dar turėtų padirbėti ir pateikti mums suderintą sprendimą, kuriame tais klausimais nebūtų prieštaravimų tarp skirtingų institucijų“, – po Vyriausybės pasitarimo antradienį sakė premjeras Andrius Kubilius.

Tuo tarpu kultūros ministras Arūnas Gelūnas pareiškė, kad ministrų kabinetas linkęs 2–3 metams įšaldyti rūmų statybą.

„Šiandien visas reikalas krypsta į tai, kad tie pinigai galėtų būti paskirstyti kitoms kultūros įstaigoms. Tai, ką šiandien išgirdome Vyriausybės pasitarime – tas įpareigojimas sutartį nutraukti – jis faktiškai reiškia šio projekto įšalimą 2–3 metams“, – antradienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė A.Gelūnas.

Anot A.Gelūno, Vyriausybė šiuo metu nesvarsto galimybės suteikti Valdovų rūmams ypatingo valstybės objekto statuso.

Tai, ką šiandien išgirdome Vyriausybės pasitarime – tas įpareigojimas sutartį nutraukti – jis faktiškai reiškia šio projekto įšalimą 2–3 metams, – sakė Arūnas Gelūnas.Viešųjų pirkimų tarnyba nekeičia nuomonės dėl Valdovų rūmų rangos sutarties su Panevėžio statybos trestu (PST) – ji turi būti nutraukta.

Viešųjų pirkimų tarnybos Kontrolės skyriaus vedėja Jelena Valentukevičienė antradienį Vyriausybėje teigė, kad sutartyje buvo rasta daug pažeidimų – nebuvo nustatyta statybos darbų vertė, nepateiktas darbų aprašymas, be to, anot jos, buvo padaryta pažeidimų įgyvendinant pirkimą.

„Viešųjų pirkimų tarnyba nėra davusi sutikimo sutartį keisti, tam nematome pagrindo ir negavome jokių naujų argumentų. Mūsų nuomone, ši sutartis yra niekinė ir turi būti nutraukta“, – BNS antradienį sakė J.Valentukevičienė.

Kultūros ministerija siekė išsaugoti bendradarbiavimą su PST, kad Valdovų rūmai būtų minimaliai baigti iki 2013 metų, kuomet Lietuva ims pirmininkauti Europos Sąjungai ir Valdovų rūmuose yra numatyta surengti dalį renginių.

PST savo kaltės nemato ir jeigu rangos sutartis su įmone bus nutraukta, bendrovės vadovai tvirtino, kad gali kreiptis į teismą.

Panevėžio statybos tresto skaičiavimu, pirmajam Valdovų rūmų etapui baigti reikia apie 32 mln. litų. Šiemet iš valstybės biudžeto Valdovų rūmams statyti numatyta 16 mln. litų.

Į Valdovų rūmų atkūrimą investuota 230 mln. litų, galutinė darbų kaina yra apie 367 mln. litų.

Galimą lėšų švaistymą statant šį objektą tiria Generalinė prokuratūra. Tyrimas pradėtas susipažinus Valstybės kontrolės duomenimis, kad per dešimt metų nuo projektavimo ir statybų pradžios Valdovų rūmų projektas pabrango 250 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius