Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 11

Mirties prekeiviai Lietuvoje: kaip vonios druska virsta narkotikais

Žmogų ištiko baisus psichozės priepuolis. Jis iššoko per langą. Artimieji priblokšti: kodėl? Paaiškėjo, kad kažkada jis buvo bandęs narkotikų, kurių poveikis smegenims neišblėso. Juodoji statistika užfiksavo dar vieną kvaišalų verslo auką.
Vonios druska
Vonios druska / 123RF nuotr.

Gal naršydami po internetą pastebėjote skelbimų, reklamuojančių atpalaiduojamąją vonios druską už 250 litų? Tereikia paspausti žymą „pirkti”, sumokėti kredito kortele ir laukti siuntinio.

Kaina už gramą druskos – per didelė? Nes tai jokia vonios druska, o mefedronas. Šią opią temą šeštadienį analizuoja „Lietuvos rytas“. 

Naujas narkotikas – iš Kinijos

Dar prieš metus ši medžiaga nebuvo tarp uždraustų, kontroliuojamų narkotikų. Nors mefedronas yra kokaino pakaitalas ir jo poveikis – panašus. Kinija pasaulio rinką užvertė ne tik pigiais drabužiais ar kitomis prekėmis. Ši gigantiškos pramonės šalis pastaraisiais metais tapo ir viena didžiausių naujų sintetinių narkotikų tiekėjų. Kinijos chemikai pateikia sintetinių medžiagų, kurios dar neįtrauktos į uždraustų arba kontroliuojamų narkotikų sąrašus. Todėl atsirado daugybė tradicinių narkotikų – kokaino, heroino, amfetamino – atmainų.

O kas gi prekiauja ta „vonios druska”? Skelbimas internete – lietuvių kalba, bet ji netaisyklinga, vertimas – pažodinis, naudojant „Google” vertimo programą. Asmuo, siūlantis jums vonios druska pavadinto mefedrono, tūno užsislaptinęs Nigerijoje. Pagauti tokį prekeivį nėra paprasta. Klasikinis pareigūnų taikomas modelis „atėjau, nupirkau, sulaikiau” nebetinka.

Komisaras: siuntinių srautas didėja

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo trečiosios valdybos, užsiimančios kova su narkotikais, vadovas vyresnysis komisaras Edvardo Šileris sako, kad, kai narkotikais prekiaujama ne iš automobilio, o internetu, atlikti tyrimą tampa sunkiau. Juk jei asmuo Nigerijoje skelbimuose siūlo narkotikų, dar nėra įrodymų, kad jis jų turi. Reikia atlikti tyrimą toje valstybėje.  Asmuo, siūlantis jums vonios druska pavadinto mefedrono, tūno užsislaptinęs Nigerijoje.

Ar tas asmuo Nigerijoje bus pagautas, niekas negali garantuoti. Lietuvos pareigūnai jau turi įrankių nustatyti tą asmenį, bet jie nauji, nes narkotikų prekyba internetu – nauja veikla.

Kartais ir Lietuvos piliečiai dalyvauja tame versle, prekiauja, bet būdami ne gimtojoje šalyje. Akivaizdu, kad tokių siuntinių srautas didėja.

Lietuvos kriminalinė policija neseniai atliko tyrimą. Tokio skelbimo autorius paaiškino: „Reikės savaitei nuskristi į Pietų Ameriką, kai ką praryti ir už tai gausi 10 tūkstančių litų.” Policija nustatė, kad narkotikų prekeiviams, ieškantiems kurjerių, padėjo lietuvė. Tie kurjeriai turėjo nuskristi į Peru ir skrandyje atgabenti kokainą į Vakarų Europą. Kvaišalai nebūtų pasiekę Lietuvos. ...narkotikų prekyba internetu – nauja veikla.

Kaip tampama narkotikų kurjeriu

Tokių kurjerių daugėja. 2007 metais, prieš sunkmetį, užsienyje su narkotikais buvo sulaikyti 107 Lietuvos piliečiai. O 2010 metais – 203. Kaip tampama kurjeriu? Žmogus dirbo statybose, neteko darbo, o turi paėmęs paskolą...

XXI amžiaus narkotikų kurjerio portretas – netradicinis. Tai vyrai nuo 18 iki 35 metų, nors būna ir moterų. Dažnai jie neatrodo kaip turistai, nemūvi šortų. Atvirkščiai, bandoma sukurti solidaus verslininko įvaizdį – prabangus lagaminas ir geros firmos kostiumas. Tokie kurjeriai apsistoja ne landynėse, o prabangiuose viešbučiuose. Ten gyvena taip pat prabangiai. Lėktuvu kartais skrenda verslo klasės salone. Anksčiau tai buvo skustagalvis su auksine grandine ant kaklo. O dabar sutikęs jį gatvėje palaikytum verslininku, kuriam sekasi, arba akademinio jaunimo atstovu.

Narkotikų gabenimo būdai

Komisaro teigimu, vienas žmogus gali praryti nuo 0,5 iki 1,3 kilogramo kokaino.  Kartais tai baigiasi tragiškai, žmogus miršta. Toks įvykis buvo ir Lietuvoje. Kai narkotikai gabenami lagaminuose, bandoma pervežti gerokai didesnį kvaišalų kiekį. Kiti kokainu impregnuoja audinius ar net medį. Technologija tokia: ištirpdo kokainą, sumerkia drabužius ir išdžiovina. Kai nugabena, rūbus vėl mirko ir atskiria kokainą.

Prekiaujama ir per „Facebook“

Komisaras sako, kad studentų bendrabučiuose narkotikų pasiūlą užtikrina studentai. Jie tokie pat studentai kaip kiti, lanko paskaitas, siekia gauti diplomą, o vakare užsidirba platindami kvaišalus, kartais – ir per interneto svetainę „Facebook”. Narkotikų prekeivio įvaizdis pastaruoju metu pasikeitęs.

Anksčiau tai buvo skustagalvis su auksine grandine ant kaklo. O dabar sutikęs jį gatvėje palaikytum verslininku, kuriam sekasi, arba akademinio jaunimo atstovu. Iš operatyvininkų slapta nufilmuotų kadrų matyti, kad ir jų kalbėjimo maniera niekuo nesiskiria nuo paprasto piliečio.

Kartais tarp platintojų būna ir merginų. Jos nori turėti pinigų pramogoms, gražiems drabužiams, bet niekur nedirba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius