Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 08

Misija (ne)įmanoma: gal atstatydindami R.Žemaitaitį valdantieji nesuklups?

Nuo koalicijos atribotą „tvarkietį“ Remigijų Žemaitaitį valdantieji antradienį bandys atšaukti iš Seimo vicepirmininkų. Visai neseniai tokia pati procedūra Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui baigėsi farsu, kai po dviejų balsavimų jis liko tęsti darbo. O kas laukia R.Žemaitaičio? Ar scenarijus nepasikartos?
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas 15min teigė, kad situacija su R.Žemaitaičiu kiek kitokia nei su Seimo pirmininku, nors balsavimas esą gali baigtis ir taip pat.

„Aš kiek suprantu, R.Žemaitaitis – ne tas, kurį reikėtų stumti iš pareigų. Jis gali ir pats pasitraukti, bet jis įvardijo terminą. Gruodžio 10 dieną, kaip supratau, vyks jų partijos kongresas, kur jie priims sprendimus. Ir po to partijos kongreso, aš manau, net ir nereikėtų to nepasitikėjimo. Bet jeigu jau taip netrivoja R.Karbauskis...“ – komentavo politikas.

Opozicija neapsisprendusi

J.Sabatauskas sakė nelabai suprantantis, kodėl valdantieji kelia nepasitikėjimo R.Žemaitaičiu klausimą.

„Nelabai suprantu nepasitikėjimo, kadangi jis pasirašęs koalicijos sutartį kaip partijos pirmininkas“, – kalbėjo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Sabatauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Sabatauskas

Pažymėjus, kad valdantieji „tvarkiečius“ pašalino iš koalicijos, J.Sabatauskas pasipiktino: „Kaip jie pašalinti? Koalicijos sutartis neanuliuota. Ką šneka R.Karbauskis, tai yra tik vėjai ir oro drebinimas.“

Nei opozicija, nei socialdemokratų frakcija Seime, politiko teigimu, bendros nuomonės dėl R.Žemaitaičio atšaukimo iš pareigų kol kas nesuformavo.

„Manau, nėra kur skubėti. Antradienį mes tą klausimą apsitarsim“, – pažadėjo jis.

„Valstietė“ Agnė Širinskienė patikino, kad R.Žemaitaitis – nebėra koalicijos dalis.

„Koalicijos sutartis su partija, kur ponas R.Žemaitaitis yra pirmininkas, nutraukta. Teisiškai negali pasakyti, kad [jis] yra koalicijos dalis“, – komentavo ji.

Valdantieji ruošiasi žaidimams su Seimo statutu

Motyvas atšaukti iš Seimo vicepirmininkų R.Žemaitaitį, A.Širinskienės teigimu, yra bendradarbiavimo problemos.

„Mes turime problemų bendradarbiaudami su juo – toks pagrindas. Jei su žmogumi turi problemų bendradarbiaudamas, tai natūraliai juo nelabai ir pasitiki“, – dėstė parlamentarė.

Jos bendražygis Ramūnas Karbauskis anksčiau teigė, kad „tvarkietis“ veikė prieš valdančiąją daugumą, kai neplanuotame Seimo valdybos posėdyje stojo į V.Pranckiečio pusę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Ar tokie argumentai įtikins ir Seimą?

„Matysime. Valdančioji dauguma turėdama problemų registravo [nutarimą] dėl bendradarbiavimo ir nepasitikėjimo. Ką opozicija darys... Na, ji turi visas teises, puikiai žinote, ir nedalyvauti, ir sabotuoti, prašyti pertraukų. Kaip ir R.Žemaitaitis“, – svarstė A.Širinskienė.

Ji neatmetė galimybės, kad parlamentas, balsuodamas dėl Seimo pirmininko pavaduotojo atstatydinimo, užsižais procedūromis – taip nutiko su V.Pranckiečiu.

„Jeigu kažkas pažeidinės statutą ir bus analogiška situacija, dėl procedūrų bus kreipiamasi į Etikos ir procedūrų komisiją“, – nurodė „valstietė“.

Lygina su V.Pranckiečiu

Frakcija, anot jos, nesidomėjo, kiek Seimo narių antradienį bus išvykę į komandiruotes ir negalės dalyvauti balsavime dėl atšaukimo.

„Kadangi yra biudžeto svarstymas, paprastai žmonės stengiasi per biudžeto svarstymus būti Seime. Tikėkimės, kad taip ir įvyks. Bet nuo ligų, nelaimių, atsitikimų niekas nėra apsaugotas“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Sprendžiant iš Seimo valdybos priimtų dokumentų, antradienį valdančiųjų atstovai nebus komandiruoti į užsienį.

Frakcijos „Lietuvos gerovei“ Seime seniūnas, inicijavęs „tvarkiečių“ frakcijos griūtį, Vytautas Kamblevičius nesiėmė spėlioti, kaip pasibaigs balsavimas dėl R.Žemaitaičio atstatydinimo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius

„Priklausys, ar Seimas dalyvaus, ar vėl opozicija kažkokį demaršą darys. Aš nežinau, negaliu pasakyt“, – komentavo jis ir leipo juoku lygindamas R.Žemaitaitį su V.Pranckiečiu – esą buvęs bendražygis užlipo ant to paties grėblio ir nesugeba paleisti kėdės.

„Kaip dabar suprast: vienas žmogus ir vienas žmogus Seimo pirmininko pavaduotojas. Nė frakcijos, nė nieko neturi... Na, čia nonsensas. Tada išeitų visi Seimo nariai, jų yra 141, turi būti pavaduotojai“, – dėstė V.Kamblevičius.

LLRA-KŠS parašų dėl atšaukimo nedėjo

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcija bendros nuomonės balsuojant dėl V.Pranckiečio atstatydinimo neturėjo – esą balsavo laisvai. Dėl R.Žemaitaičio, frakcijos seniūnės Vandos Kravčionok teigimu, greičiausiai bus pasirinktas toks pats kelias: „Manau, kad irgi bus laisvas balsavimas – žiūrėsim.“

Nutarimo projektą, siūlant atšaukti Seimo pirmininko pavaduotoją, pasirašė 44 parlamentarai. LLRA-KŠS atstovų tarp jų nėra, nors, V.Kravčionok nuomone, R.Žemaitaitis laikydamasis kėdės elgiasi netinkamai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vanda Kravčionok
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vanda Kravčionok

„Mane stebina, kaip žmonės laikosi kėdės – jeigu tavęs nenori, tai tu garbingai atsistatydink. Man nepriimtini tokie veiksmai iš žmogiškosios pusės. Gal iš politinės... Bet ir iš politinės čia negražiai atrodo. Ar rinkėjai įvertins? Tikriausiai įvertins, bet nemanau, kad teigiamai“, – svarstė ji.

Anksčiau R.Žemaitaitis teigė neketinantis atsistatydinti iš Seimo vicepirmininko pareigų, nes jas užima pagal koalicijos sutartį. Tiesa, valdantieji, atsižvelgdami į tai, kad Seime neliko „tvarkiečių“ frakcijos, su šia partija sutartį nutraukė.

Nepaisant to, R.Žemaitaitis pareigų atsisakyti neplanuoja.

„Mūsų partijos taryba dar nebuvo susirinkusi, nei kongresas, aš laikausi to, kam buvo pritarusi taryba“, – kalbėjo jis.

Kad R.Žemaitaitis liktų be Seimo vicepirmininko pareigų, už tai slapto balsavimo metu turi pasisakyti ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius