-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 05 24

Misija – parsivežti kengūras

Kaune įsikūrusio Lietuvos zoologijos sodo darbuotojai sulaukė gerų žinių iš Helsinkio (Suomija) zoologijos sodo: lietuviams suomiai dovanoja 5 kengūras. Tačiau pasiimti jų Kauno zoologijos sodas negali, nes neturi lėšų. Todėl visi norintys ir galintys padėti prašomi skirti pinigų gyvūnų pargabenimui.
Lietuvos zoologijos sode kengūros yra gyvenusios, tačiau daugiau nei 10 metų jų Kaune nebuvo galima išvysti.
Lietuvos zoologijos sode kengūros yra gyvenusios, tačiau daugiau nei 10 metų jų Kaune nebuvo galima išvysti. / Zoologijos sodo nuotr.

Šių metų pradžioje Kauno zoologijos sodo Žinduolių skyriuje buvo 67–nių rūšių gyvūnai, iš viso – 249. Net 59 rūšys, kurių atstovai gyvena Kaune, yra įtrauktos į Tarptautinę raudonąją knygą. Tačiau tarp jų nėra kengūrų, kurių labai pasigesdavo lankytojai.

„Darbuotojai dažnai sulaukdavo klausimo, kur galima pamatyti kengūras. Tačiau jau daugiau nei dešimt metų pas mus jų nebuvo. Paskutinė Beneto (pilkarusvių)  kengūrų pora iš Kauno zoologijos sodo buvo išvežta 1998–aisiais į Jerevano zoologijos sodą Armėnijoje,“ – sakė Lietuvos zoologijos sodo atstovė Rasa Jautakienė.

Reikia surinkti kiek daugiau nei 3 tūkst. litų

Neseniai baigę įrengti šiems augalėdžiams gyvūnams skirtą voljerą, Kauno zoologijos sodo darbuotojai ėmė žvalgytis, kuris pasaulio zoologijos sodas galėtų padovanoti kengūrų, ir netrukus sulaukė gerų žinių iš Suomijos sostinės. Tačiau netrukus džiugesį pakeitė nerimas, nes paaiškėjo, kad dovanojamas 5 pilkarusves kengūras (3 patinus ir 2 pateles) kauniečiams teks parsigabenti patiems. Nors šios išlaidos nėra didelės – 3 125 Lt – šiuo metu tokių pinigų zoologijos sodas negali skirti kengūroms.

Todėl nuspręsta ieškoti rėmėjų. Juolab, kad gerų pavyzdžių yra: dar pernai geradarių dėka į Kauno zoologijos sodą buvo pargabenta „nuotaka“ avijaučiui Mochatui. Kaip ir kengūras, avijautę Lietuvos zoologijos sodui dovanojo kitos šalies, Olandijos, zoologijos sodas, tačiau kauniečiams patiems reikėjo padengti transportavimo išlaidas.

„Mūsų tikslas kengūras sode turėti jau šią vasarą. Norime jas parsigabenti kuo greičiau, nes jos – šilumamėgės, todėl geriausia jas gabenti ir prie naujos aplinkos pratinti vasarą“, – neslėpė R.Jautakienė. Planuojama, kad iš Suomijos Lietuvą kengūros pasiektų keltu. Lietuvos zoologijos sodo darbuotojų skaičiavimais, bilietai keltu į abi puses dviems žmonėms ir transportui su priekaba kainuotų 1544 Lt, degalai – 681 Lt, dar 900 Lt reikėtų skirti dienpinigiams, taigi, iš viso kengūrų kelionė į Kauno zoologijos sodą atsieitų 3125 Lt.

Norintys skirti pinigų kengūrų pargabenimui kviečiami susisiekti su Kauno zoologijos sodu: elektroninio pašto adresu info@zoosodas.lt  arba skambinti telefonu + 370 68687085.

Tikisi jauniklių

Lietuvos zoologijos sodui dovanojamos kengūros – pilkarusvės – priskiriamos didžiųjų kengūrų genčiai. Jų aukštis yra apie 90 cm, o uodegos ilgis – 70 – 75 cm. Paprastai šios rūšies kengūros sveria nuo  14 iki 19 kg, patinai sunkesni už pateles. Tai – naktiniai gyvūnai, todėl retai maitinasi dienos metu. Kaip ir visos kengūros, jos yra augalėdės. Laisvėje pilkarusvės kengūros gyvena Rytinėje Australijos dalyje, taip pat Tasmanijos saloje. Žemyne gyvenančių kengūrų veisimosi sezoniškumas yra išnykęs, o Tasmanijos saloje jauniklius veda vasarį–kovą. Patelė visada atsiveda tik vieną jauniklį, kuris gimsta po 30 dienų nėštumo, po to dar 9 mėnesius praleidžia mamos sterblėje.

Kauno zoologijos sodo Žinduolių skyriaus darbuotojai tikisi, kad pas juos apsigyvenusios net kelios kengūros netruks susilaukti jauniklių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius