Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 17

„Misija Sibiras“ komanda į ekspediciją išlydėta būrio politikų

Trečiadienį, Pasaulio lietuvių vienybės dieną, iš Vilniaus geležinkelio stoties į Rusijos Federacijos Tiumenės sritį išlydėta dvyliktoji projekto „Misija Sibiras'13“ jaunimo ekspedicija.
 „Misija Sibiras“ komandos išlydėtuvės
„Misija Sibiras“ komandos išlydėtuvės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiemet lietuvių tremtinių kapų Sibire tvarkyti ir su Sibire likusiais lietuviais susitikti išvyko penkiolika jaunuolių. Ekspedicijai vadovaus patyręs keliautojas Gintautas Alekna.

Tiesa, jo trečiadienį Vilniaus geležinkelio stotyje nebuvo. Ekspedicijos dalyvius G.Alekna sutiks Rusijoje.

Politikai žėrė dovanas

Tuo tarpu išlydėti patriotiškai nusiteikusių jaunuolių trečiadienį atvyko visas būrys politikų: europarlamentarai Vytautas Landsbergis ir Radvilė Morkūnaitė, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Seimo kancleris Jonas Milerius, Seimo nariai Paulius Saudargas, Donatas Jankauskas.

Visi jie išvykstantiems atnešė dovanų. Kas Lietuvos gintarų saujelę, kas vėliavą, duonos ar knygų apie tremtį, segtukų su Lietuvos simbolika.  

Kiekvienas politikas linkėjo jaunimui gerai įvykdyti misiją, būti vieningiems, būti tikrais Lietuvos ambasadoriais.

„Štai čia tie pasiryžėliai. Tai yra gyvoji Lietuva, dėl kurios mes tikimės, kad Lietuva gyvuoja ir gyvens. (…) Manęs ten nenutemptumėte arba neparvežtumėte gyvo iš tos ekspedicijos, o jūs, jūsų broliai, sesės iš ankstesnių ekspedicijų, kiekvienais metais vykstate ir grįžtate. (…) Man imponuoja jūsų drąsa, nes ji yra ta, kurios mes norime, ir kuri teikia vilties, kad Lietuva bus“, – į susirinkusiuosius kreipėsi projekto globėjas V.Landsbergis.

J.Olekas pareiškė pats ketinęs šiemet lankytis Krasnojarske, kur yra gimęs, ir apgailestavo, kad futbolo varžybose sulaužyta koja planus pakeitė.

„Aš ten triskart buvau, bet taip garbingai niekada niekas neišlydėjo“, – juokėsi ir pats pakeliui į Sibirą gimęs Seimo kancleris J.Milerius.  

Tikisi pateisinti lūkesčius

Patys misijos dalyviai teigė Sibire norintys sutvarkyti kuo daugiau kapų, sutikti kuo daugiau likusių gyventi lietuvių.

„Noriu pajausti tą atmosferą. Suprantu, kad likusiems ten, gal ten gimusiems, visą gyvenimą praleidusiems Sibiras tapo gimtine, kaip mums Lietuva, bet bandysime su jais pabendrauti“, – teigė vienas iš dalyvių Valerijus Olechnovičius.

Pasak jo, kol kas baisiausia sutikti ekspedicijos vadovą G.Alekną. V.Olechnovičius sako apie vadovo griežtumą prisiklausęs daug gandų.

Į „Misiją Sibiras“ išvykstanti Italijos lietuvė Kotryna Vilkaitė, kurią į Vilniaus geležinkelio stotį atlydėjo dukrelė Viktorija, teigė labiausiai norinti ekspedicijoje pateisinti visų į ją sudėtus lūkesčius.

„Jaučiu tikrai didelę pareigą“, – pripažino mergina. Anot jos, prieš išvykstant labiausiai gąsdina psichologiniai sunkumai atsidūrus svetimoje šalyje su būriu nepažįstamųjų.

Tuo tarpu Karolis Kavoliūnas teigė nieko nebesibaiminantis, nes misijai ruošėsi penkerius metus, o per paruošiamuosius susitikimus su tremtiniais bei komanda pasisėmė stiprybės.

„Jie siuntė tokį palaikymą, energiją. Jaučiuosi įpareigotas, važiuosiu lydimas jų minčių, jų išgyvenimų ir pagerbsiu tuos, kurie liko ten amžiams“, – kalbėjo K.Kavoliūnas, kurio močiutės sesuo net dukart buvo ištremta.

Vakarų Sibiro Tiumenės srityje ekspedicija vyks dvi savaites.

G.Alekna ketino trauktis

Prieš ją ekspedicijos vadovas G.Alekna buvo pareiškęs svarstantis į šią misiją nebevykti.

„Ruošiuosi atsisakyti vadovavimo. Organizatoriai ekspedicijas ruošia netinkamai. Ką daryti Tiumenėje 16 žmonių? Išeina ne ekspedicija, o ekskursija“, – birželį naujienų agentūrai BNS sakė G.Alekna.

Jo teigimu, grupėje turėtų būti ne daugiau kaip aštuoni žmonės, nes kitaip tai panašu į pinigų švaistymą ir šou be realios naudos. Pasak G.Aleknos, grupėje taip pat turėtų būti bent keli medžio meistrai.

Projektą organizuojančio labdaros ir paramos fondo „Jauniems“ direktorius Arnas Marcinkus teigia, kad į vadovo kritiką turėtų būti atsižvelgta kitąmet.

Tiesa, jis negalėjo pažadėti, kad kitų metų ekspedicijai G.Alekna tikrai vadovaus.

„Garantijų jokių negaliu duoti, nes dar anksti kalbėti apie kitus metus. Kalbant apie jo kritiką, manau, kad tai buvo ne tiek kritika, kiek nuomonė. Ji turbūt nebuvo labai paruošta, nes po pokalbio telefonu viskas išsisprendė. Nėra jokios priešpriešos, nesutarimų“, – kalbėjo A.Marcinkus.

Projekto organizatorius tikino, kad projekte kasmet būna pokyčių, tačiau dar neaišku, ar kitais metais bus mažiau žmonių kviečiama kelionei, ar bus dvi, trys ekspedicijos.

Trečiadienį į Tiumenės sritį išvykstantiems jaunuoliams A.Marcinkus linkėjo vienybės ir tikino, kad visi penkiolika jaunuolių iš Sibiro grįš pasikeitę – kur kas tauresni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius