2010 11 20

Mitinge prieš aukštas šilumos kainas – susistumdymai (papildyta, nuotraukos, video)

Sostinėje šeštadienio popietę vykstančiame mitinge prieš aukštas šilumos kainas kilo susistumdymas tarp mitinguotojų ir jaunuolių, atsinešusių Rusijos dujų milžino „Gazprom“ vėliavas.
Protesto akcijos akimirka
Protesto akcijos akimirka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šeštadienio mitinge dalyvauja Samdomų darbuotojų profsąjunga, Socialistinis liaudies frontas, Ukmergės bendruomenė, Valstiečių liaudininkų sąjunga, Tautos ateities forumas bei grupė anarchistų. Į mitingą susirinko per 300 žmonių, jį stebėjo policijos pareigūnai.

Protestuotojai reikalavo viešesnės šilumos tiekimo įmonių veiklos, nustatyti maksimalią šilumos kainą, centralizuotam šildymui gaminti naudoti daugiau vietinių išteklių. Taip pat mitinguotojai reikalauja grąžinti šilumos tiekimo įmones Vilniuje, Ukmergėje ir kituose miestuose iš privatininkų rankų savivaldybėms.

Mitinge neapsieita be neramumų. Į jį atvyko grupė jaunuolių su „Gazprom“ vėliavomis. Pasipiktinę mitinguotojai išstūmė nekviestus svečius, o kelias vėliavas sumindė baloje.

Patys jaunuoliai žurnalistams neatsakė, kokią organizaciją atstovauja ir koks buvo šio išsišokimo tikslas.

„Čia, ko gero, „Rubikonas“. Jie į kiekvieną „Fronto“ mitingą atneša kažkokį Rusijos simbolį, neva mes tarnaujame rusams, neva mes norime šildyti visą Lietuvą dujomis. Jie kiekvieną kartą ateina su tokiais simboliais“, – 15min.lt sakė „Fronto“ lyderis Algirdas Paleckis.

Daugiau nei valandą trukęs mitingas apie 14 val. baigėsi. Tačiau protestuotojai skirstytis neskubėjo – didžioji dalis jų patrukė prie Kongresų rūmų, kur šeštadienį vyksta Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų suvažiavimas. Čia protestuotojai sakė valdančiųjų politiką kritikuojančias kalbas.

Po 20 minučių mitingo protestuotojai pasitraukė ir iš čia.

Papildyta 15.15 val.: Pikete prie Kongresų rūmų „Fronto“ aktyvistai keliolika minučių piktinosi konservatorių politika, kuri esą „nustekeno eilinius Lietuvos piliečius“, nebeturinčius kaip susimokėti už maistą ir šildymą. Tačiau kadangi daugiau nei 100 piketo stebėtojų buvo pernelyg arti pačių piketuotojų, o ir rėmė juos skanduodami „Vagys“, „Lauk“ ir kt., „frontininkai“ nusprendė akciją nutraukti.

Visgi įvykius stebėję policijos pareigūnai neatmetė, kad piketo organizatoriams gali grėsti baudos, kadangi jame dalyvavo daugiau nei 9 žmonės, nors leidimas tam nebuvo išduotas. „Na, čia tikrai ne devyni žmonės buvo. Bet dėl baudos spręs komisariatas“, – sakė vienas piketą stebėjęs policijos pareigūnas.

Piketuotojams ir didžiajai daliai „stebėtojų“ išsiskirsčius, keliolika vyresnio amžiaus žmonių liko prie Kongresų rūmų. Iš jų išėjusį vieną TS-LKD partijos narį jie pasitiko piktais šūksniais „Fašistas“, „Vagis“ ir pan. Šiam atsikirtus, kilo trumpas apsižodžiavimas, kurį numalšino policijos pareigūnai. Siūlome žiūrėti video:

VIDEO: Mitinguotojai prie Kongresų rūmų, kur vyko TS-LKD partijos suvažiavimas

Netrukus ir likę žmonės išsivaikščiojo. Tiesa, „Fronto“ lyderis A.Paleckis su keliais savo rėmėjais eidami link Gedimino prospekto sutiko TS-LKD garbės pirmininką, europarlamentarą Vytautą Landsbergį su dar keliais žmonėmis. Išsitraukę megafoną jie politiką taip pat apšaukė „fašistu“, tačiau jis nuėjo nekreipdamas į išsišokėlius dėmesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius