Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 29

Proteste prieš imigraciją šūkis „Lietuva – lietuviams“ ir rinkimų vilionės

Tautininkų sąjungos pirmininkas Julius Panka pasiruošęs išnaudoti likimo jam metamą šiaudą. Lietuvos Vyriausybei nutarus kartu su Europa pasidalinti karo pabėgėlių naštą ir per dvejus metus į šalį priimti 1105 karo pabėgėlius, nacionalistai atrado jiems pakištą nišą ir antradienį sukvietė vilniečius į mitingą prieš imigraciją. Jame vėl skambėjo šūkis „Lietuva – lietuviams“, o J.Panka bandė į savo neparlamentinę partiją pritraukti bent kelis naujus narius.
Protestas pries imigraciją Vilniuje
Protestas pries imigraciją Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tiesa, nors mitinge J.Panka tikėjosi sulaukti pusės tūkstančio žmonių, jam teko nusivilti. Vinco Kudirkos aikštėn antradienį po darbų atėjo apie šimtas žmonių, dar dešimt jaunuolių atvyko protestuoti prieš J.Pankos protestą.

Jie kelių akcijos dalyvių buvo apšaukti „pi....rastais“, tačiau rimtesnio konflikto išvengta, nes renginį įdėmiai stebėjo policijos pareigūnai.

Mitinge išsirikiavę žmonės laikė plakatus su užrašais: „Musulmonų kolonistų įsiveržimas į Europą – tai pats tikriausias hibridinis karas“, „Lietuva – ne multikultūrinės džiunglės“, „Stop maurų invazijai“ ir panašiais.

Išvadino skėriais

Prie mikrofono stojęs J.Panka aiškino, kad pabėgėliai nėra pabėgėliai,  o tik gero gyvenimo siekiantys migrantai.

„Ar tai yra tikrai tikri karo pabėgėliai? Deja, turiu nuliūdinti naivius žmones, kurie, pamatę savo žydruosiuose ekranuose, tiki, kad tai yra vargšai, su šeimomis bėgantys. Nė velnio. Nieko panašaus. Tai yra skėrių gauja. Tai yra naujoji Europos kolonizacija“, – dėstė J.Panka.

Nė velnio. Nieko panašaus. Tai yra skėrių gauja. Tai yra naujoji Europos kolonizacija, – dėstė J.Panka.

Politikas aiškino, kad Lietuva turi jau dabar apsisaugoti ir neįsileisti „šiukšlintojų“ bei netikėti, kad Lietuva – ne jų tikslas.

„Jie pasiliks, nes juos privers. Nebūtų kvietusios ES galvos į savo šalis tų migrantų, jeigu neturėtų plano. O planas yra paprastas – juos pririš per išmokas, tuo metu, kai mūsų pensininkai tebegaus 200 eurų“, – aiškino J.Panka.

Netrukus J.Panka liovėsi kalbėjęs apie migrantus ir ėmė varyti paprastą politinę agitaciją prašydamas stoti į jo vadovaujamą partiją ir netikėti tais, kurie valdžioje.

Gąsdina kaip krikščionys ar tigrai

Panašu, kad kai kurie mitingo dalyviai valdžia tikrai netiki. Štai 15min.lt kalbinta 38 metų Vilija netiki, kad Lietuva sugebės atskirti pabėgėlius nuo migrantų.

„Apie pačius pabėgėlius tai nieko bloga nemanyčiau, tačiau, kiek mačiau spaudoje, televizijoje, tai ten yra ne pabėgėliai, o migrantai. Didžioji masė bėga jauni, įmitę, neblogai sudėti vyrukai, kiek tarp jų pabėgėlių – klausimas. O kad valdžia atskirs, abejoju, nes Vokietija nesugeba atskirti“, – sakė Vilija.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Protestas pries imigraciją Vilniuje
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilija

Moteris, nors tikino nesanti pagonė, rankoje laikė plakatą su užrašu „Welcome kryžiuočiai. Gal mūsų bočiai taip turėjo sutikti atėjūnus?“ ir aiškino, kad pabėgėliai jai labai primena Lietuvą apkrikštijusį ordiną.

„Kol kas jie ateina ne su ginklais, bet, kai matome tokias ordas, asociacijos man kyla su kryžiuočiais“, – sakė Vilija.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Protestas pries imigraciją Vilniuje
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Giedrius

Kitas mitingo dalyvis 44 metų Giedrius į Lietuvą priimtų nebent krikščionis. Tuo tarpu musulmonus jis lygino su tigrais.

Aš labai simpatizuoju tigrams, kurie kenčia, kuriuos žmonės persekioja, bet aš nenoriu leistis tigro suėdamas, – lygino Giedrius.

„Aš nesu prieš pabėgėlius, tai žmogiškas dalykas, bet musulmonai pabėgėliai ir pabėgėliai iš Afrikos, iš radikalaus islamo šalių kelia realų pavojų mūsų kultūrai. Jų šariatas liepia žudyti tokius, kaip aš. Saudo Arabijoje aš turėčiau būti nužudytas, todėl nenorėčiau, kad tokie žmonės atvažiuotų į Lietuvą“, – sakė pašnekovas.

„Net, jei musulmonai taip pat, kaip krikščionys, kenčia nuo karo ir baiminasi dėl savo gyvybių?“, – paklausiau.

„Ką tai turi bendro? Aš labai simpatizuoju tigrams, kurie kenčia, kuriuos žmonės persekioja, bet aš nenoriu leistis tigro suėdamas“, – paaiškino Giedrius.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Protestas pries imigraciją Vilniuje
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilma

Tuo tarpu į prieš J.Pankos tautininkų protestą protestuoti atėjusi 31 metų Vilma tikino norinti parodyti, kad Lietuvoje egzistuoja ir kita nuomonė, kad ne visi žmonės nusiteikę priešiškai.

„Tu gali rėkti, turi teisę susirinkti, turi teisę išsakyti tą poziciją, bet tada turi prisiimti ir atsakomybę už tai, kokios bus pasekmės. Tai, ką jie deklaruoja, neatitinka mūsų šiandienos valstybės ir Europos Sąjungos vertybių“, – sakė moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius