Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 29

Mitingo prie Seimo nebus (atnaujinta 12.05 val.)

Seimo valdyba su jėgos struktūrų vadovais iš paties ryto tarėsi dėl vasario 3 dieną planuojamo protesto mitingo. Dėl leidimo mitinguoti Vilniaus valdžia yra žadėjusi apsispręsti penktadienį. Tačiau to nereikės. Po planuoto mitingo organizatorių susitikimo su ūkio ministru Dainiumi Kreiviu paaiškėjo, kad akcija atšaukiama.
Prie Seimo
Per sausio 16-osios riaušes dužo Seimo langai. / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.
Temos: 1 Mitingas

Tai buvo nuspręsta, kai Ūkio ministerijos (ŪM) ir LSVPA atstovai pasirašė memorandumą, kuriuo susitarė dėl esminių nuostatų sprendžiant pagal verslo liudijimą dirbančių gyventojų problemas, teigiama išplatintame ŪM pranešime.

Memorandumu siekiama užtikrinti, kad stambusis verslas negalėtų naudotis verslo liudijimais nesąžiningai konkurencijai. Taip pat siekiama apsaugoti verslą ir ūkininkus nuo nelegalios mėsos produkcijos ir peržiūrėti esamus smulkiajam verslui taikomų draudimo įmokų tarifus.

„Ministerija pademonstravo ryžtą būti tikrąja verslo advokate – tai įrodo LSVPA sprendimas atšaukti mitingą“, – teigia ūkio ministras Dainius Kreivys. Jam pritaria LSVPA pirmininkė Zita Sorokienė: „Tai didelis abiejų pusių laimėjimas: mūsų siūlymai buvo išgirsti ir tikiu, kad rasime visiems tinkamus sprendimus.“

Tai didelis abiejų pusių laimėjimas: mūsų siūlymai buvo išgirsti ir tikiu, kad rasime visiems tinkamus sprendimus, – teigė LSVPA pirmininkė Z.Sorokienė.

ŪM ir LSVPA sutarė, kad individuali veikla pagal verslo liudijimus su supaprastinta be kasos aparatų apskaita neturi būti naikinama. Pasirašytame memorandume siūloma išbraukti iš individualios veiklos rūšių sąrašo ne rūšis, o porūšius, neatitinkančius individualios veiklos pagal verslo liudijimą sampratos.

Susitarime taip pat įtvirtinta ŪM ir LSVPA nuostata, kad smulkiajam verslui privalo išlikti paprasčiausia veiklos apmokestinimo ir reguliavimo forma, kuriai taikomi tik fiksuoti mokesčių dydžiai. Jame numatyta, kad individualios veiklos pagal verslo liudijimus klausimai bus aptariami mažiausia kartą per metus.

Siekiant apsaugoti verslą ir ūkininkus nuo nelegalios mėsos produkcijos, bus sukurtas mėsos ir jos produktų įvežimo į turgavietę kontrolės tvarkos aprašas. ŪM ir LSVPA atstovai taip pat laiko netikslingu kasos aparatų įvedimą mėsos bei mėsos produktų pardavimo turgavietėse kontrolei.

Memorandumo autoriai siūlo peržiūrėti esamus individualia veikla besiverčiančių asmenų ir individualių įmonių privalomojo sveikatos draudimo ir socialinio draudimo įmokų tarifus.

Memorandumo nuostatas ŪM gins darbo grupėse bei atsižvelgs į jas priimdama sprendimus. SVV veiklos sąlygas reglamentuojančių teisės aktų pakeitimų projektus ministerija derins su asocijuotomis verslo struktūromis. 

Mitingą prie Seimo gali surengti A.Paleckio „Frontas“

Nors smulkieji verslininkai atsisakė planų rengti mitingą prie Seimo, jis gali įvykti, nes vasario 3-ąją toje pačioje vietoje ir tą pačią valandą surengti mitingą leidimo Vilniaus savivaldybės yra paprašiusi ir neparlamentinė partija „Frontas“, praneša BNS.

„Jausdami, kad viskas krypsta į tą pusę (kad smulkieji verslininkai neberengs mitingo – BNS), mes taip pat kreipėmės dėl leidimo išdavimo“, – ketvirtadienį BNS sakė „Fronto“ pirmininkas Algirdas Paleckis.

A.Paleckis teigė dar nežinąs, kaip elgsis „Frontas“.

A.Paleckis tvirtino turįs pasitarti su partijos prezidiumu, ar jiems verta vieniems rengti mitingą, ar taip pat atšaukti savo prašymą.

A.Paleckis ir kito jo partijos nariai aktyviai dalyvavo sausio 16-osios mitinge, kuris paskui peraugo į riaušes.

Siūlyta mitinguoti stovėjimo aikštelėje

Mitinguotojams buvo siūloma rinktis šalia parlamento esančioje mašinų stovėjimo aikštelėje, nors vakar jau pasirodė pranešimų, jog aikštelės paruošimas kainuotų apie 10 tūkst. litų. Tuo tarpu Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovė Z.Sorokienė siūlymą mitinguoti mašinų stovėjimo aikštelėje yra pavadinusi įžeidimu.

Jausdami, kad viskas krypsta į tą pusę (kad smulkieji verslininkai neberengs mitingo – BNS), mes taip pat kreipėmės dėl leidimo išdavimo. Sakė „Fronto“ pirmininkas Algirdas Paleckis.

Tačiau bendroje spaudos konferencijoje po susitikimo su ūkio ministru paaiškėjo, kad mitingo organizatoriai jį atšaukia.

Pas Seimo pirmininką Arūną Valinską pasitarti už uždarų durų susirinko ne tik Seimo valdybos nariai, bet ir vidaus reikalų viceministras Algimantas Vakarinas, generalinis policijos komisaras Vizgirdas Telyčėnas, jo pavaduotojas Saulius Skvernelis, Valstybės saugumo departamento vadovas Povilas Malakauskas, Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas. 

Niekaip nenusprendžia

Po susitikimo vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis sakė, jog leidimas mitingui kol kas neišduotas. Savivaldybė tą gali padaryti likus 48 valandoms iki renginio. Kol kas vis dar neapsisprendžiama ir dėl mitingo vietos, nes sklypas, kur yra mašinų stovėjimo aikštelė, 99 metams išnuomotas Seimui. Savivaldybė neturi teisės jame išduoti leidimų jokiems renginiams. Tačiau taip esą būtų užtikrinamas saugus 75 metrų atstumas nuo Seimo.

R.Palaičio teigimu, prognozuojama, jog į mitingą susirinks apie10 tūkst. žmonių, nors organizatoriai buvo prašę leidimo 20 tūkst. dalyvių mitingui.

Nors kol kas nėra leidimo ir neaišku, ar mitinguotojai tikrai susirinks, jėgos struktūrų vadai su Seimo vadovybe jau aptarė, kokios gatvės galėtų būti uždarytos, kur stovėtų policijos postai. Juose turėtų būti tikrinama, kad  mitinguotojai nesineštų akmenų, sprogmenų ir ginklų.

Policijos generalinis komisaras V.Telyčėnas ką nors komentuoti apskritai atsisakė. VSD vadovas Povilas Malakauskas taip pat teigė, jog susitarta, jog statutiniai pareigūnai jokių pasirengimo veiksmų nekomentuoja. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius