2020 03 23

Mobilieji COVID-19 patikros punktai kai kur dar negali atsidaryti: laukia apmokymų ar terpių

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) iki penktadienio įpareigojo savivaldybes visoje Lietuvoje įsisteigti mobiliuosius punktus, kuriuose būtų imami ėminiai tyrimams dėl COVID-19. Tokie punktai praėjusią savaitę darbą pradėjo Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Savo eilės, ypač dabar kai Lietuvą pasiekė 5 tūkst. naujų reagentų, laukia ir kiti miestai.
Mobilus patikros punktas Kaune
Mobilus patikros punktas Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Dar neturėjom mokymų, o visa kita turim. Mes pilnai pasiruošę: ir apsaugą, ir priemonių – visko turim“, – pirmadienio ryte 15min pasakojo Utenos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Zita Ringelevičienė.

Utenoje apmokymai per valandą

Kada mobilusis patikros punktas Utenoje atsidarys, ji negalėjo pasakyti, o ir ministerija esą dėl to jokio pažado nedavė.

„Ne, nesame gavę iš sveikatos apsaugos ministerijos [pažado], kada pradėsim. Bet turim jau mokytoją. Ten gi greit, sakė per valandą apmoko. Gal ir valandų, gal ir dienų klausimas“, – svarstė pavaduotoja.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mobilus patikros punktas Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mobilus patikros punktas Kaune

Tyrimams dėl koronaviruso reikalingos terpės, Z.Ringelevičienės žiniomis, Uteną pasieks dar šiandien.

„Terpės mums yra paliktos Nacionalinėje laboratorijoje Vilniuje, kaip suprantu, dar iš rezervo gauname, šiandien važiuoja mašina atsivežti“, – sakė ji.

Pašnekovė viliasi, kad mobilusis punktas darbą mieste pradės kuo greičiau: „Norim kuo greičiau, kadangi iš užsienio grįžta tuntai lėktuvais.“

Tauragė laukia mokymų ir terpių, Telšiai – terpių

Tauragė, pasak rajono mero Dovydo Kaminsko, pradėti imti ėminius dėl COVID-19 taip pat pasiruošusi, tačiau laukia žinių iš SAM.

„Esam pasiruošę ir viduje apsimokę, bet, kaip suprantu, apmokymai turi vykti su žmogumi iš Sveikatos apsaugos ministerijos. Kol kas nesam gavę jokios informacijos. Šiandien dar papildomai užklausėm, kada galime pradėti, tai lauksim atsakymo“, – teigė meras.

Tauragė, jo žiniomis, terpių tyrimams kol kas neturi: „Šiandien dienai neturim jokių reagentų, leidimo dirbt neturim. Kai gausim leidimą dirbt, iškart esam pasiruošę startuot.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dovydas Kaminskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dovydas Kaminskas

D.Kaminskas išreiškė viltį, kad mobilusis patikros punktas mieste pradės veikti dar šią savaitę.

Telšiuose taip pat laukiama terpių.

„Viskas yra įrengta, tik laukiame reagentų. Apmokymai yra įvykę“, – patikino Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius Irmantas Motiejūnas.

Kada atkeliaus terpės ir kada pradės veikti patikros punktas, jis teigė nežinantis.

„Kol kas negalim pasakyti, nes nuo mūsų valios kaip ir nepriklauso. Mes laukiam, esam pasiruošę“, – pakartojo jis.

Punktas Šiauliuose – dėl šventos ramybės

Šiauliai, pasak miesto mero Artūro Visocko, irgi pasirengę startuoti su mobiliuoju patikros punktu, tačiau laukiama SAM leidimo.

A.Visockas darė prielaidą, kad punktas nepradėjo veikti anksčiau dėl reagentų stokos bei dėl to, jog Šiauliuose nėra daug sergančiųjų koronavirusu.

Manau, tai buvo susiję su reagentų skaičiumi, kuris dabar išsisprendė.

„Manau, tai buvo susiję su reagentų skaičiumi, kuris dabar išsisprendė. [...] Ir taip pat su susirgusių asmenų skaičiumi, kur Šiauliuose tokios didelės problemos nėra, todėl viskas buvo nukreipta į Vilnių, Kauną, Klaipėdą“, – pasakojo meras.

Jis teigė manantis, kad atidaryti mobilaus patikros punkto Šiauliuose kol kas nėra prasmės, bet tai esą bus padaryta, kad gyventojams būtų ramiau.

„Šiandien nebūtų prasminga jo atidaryti, bet atidarysim dėl šventos ramybės, nes ligoninė puikiausiai susitvarko, nėra apkrauta. Gaunasi, kad tie patys žmonės, kurie ligoninėje dirbtų tą darbą, dabar turės eiti į konteinerį dirbti tą darbą. Akivaizdu, kad jiems ir patogiau, ir saugiau dirbti ligoninėj.

Mes šiek tiek dirbtinai forsuosim dalyką ir atitraukinėsim žmones iš jų darbo vietų, nežinau, ar kažką ypatingo sukurdami“, – apgailestavo A.Visockas.

Greičiausiai neturėsim išvis tų žmonių.

Norinčių išsitirti dėl koronaviruso Šiauliuose, jo įsitikinimu, nebus: „Dirbsim kokias keturias valandas gal, nes greičiausiai neturėsim išvis tų žmonių arba vieną kitą turėsim.“

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Artūras Visockas
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Artūras Visockas

Šiaulių ligoninėje šiuo metu gydomi trys koronavirusu užsikrėtę asmenys su lengvais simptomais, du iš jų yra priverstinėje saviizoliacijoje namuose.

Alytus laukia terpių

Alytus, kaip ir kiti anksčiau minėti miestai, taip pat laukia tik atkeliausiančių reagentų ir galėtų pradėti darbą.

„Turim tai, kas priklauso iš savivaldybės: pastatę patį punktą, visą įrengę, tą vadinamąjį čeklistą atitinkam ministerijos, tiesiog laukiam terpių ir galėsim pradėti dirbti“, – kalbėjo Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Neringa Rinkevičiūtė, pridurdama, kad dabar laukiama žingsnių iš SAM.

Pirmadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga spaudos konferencijos metu informavo, kad antradienį veiklą mobilieji patikros punktai pradės dar trijuose miestuose – Alytuje, Šiauliuose, Telšiuose.

„Šiuo metu jau praktiškai yra pasirengę Šiauliai, Telšiai ir Alytus. Planuojama, kad šie paminėti punktai startuos rytoj. Apie tą startą informuosim visuomenę“, – teigė ministras.

„Tik iš dalies yra pasirengę Marijampolė, Utena ir Tauragė. Šiuo metu yra mokomi darbuotojai, atliekami kiti parengiamieji veiksmai“, – pridūrė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Į visoje šalyje veiksiančius mobilius patikros dėl COVID-19 punktus žmonės turi atvykti automobiliu, o atlikus tyrimą – važiuoti namo ir būtent namie, o ne ligoninėje laukti rezultatų.

Registracija telefonu 1808

Šeimos gydytojo siuntimas vykimui į mobilius punktus, kuriuose pacientams imami ėminiai tyrimams dėl koronaviruso, nereikalingas.

Pacientai, 14 dienų laikotarpiu keliavę užsienyje ar turėję sąlytį su patvirtintu ar tikėtinu ligos atveju, jeigu jiems pakilo temperatūra, atsirado kosulys ar dusulys, turi skambinti į Karštąją koronaviruso liniją telefonu 1808, o ne šeimos gydytojui. Ar pacientas turi būti tiriamas, nuspręs Karštosios linijos konsultantas, vadovaudamasis numatytu algoritmu.

Punktai mažesniuose miestuose:

  • Šiauliuose – prie Šiaulių arenos, Jablonskio g. 16.
  • Panevėžyje – aikštelėje prie „Cido“ arenos, Parko g. 12.
  • Alytuje – Kultūros centro aikštelėje, Pramonės g. 1B.
  • Marijampolėje – šalia futbolo maniežo, Kauno g. 125.
  • Utenoje – „Utenio“ stadiono aikštelėje, Užpalių g. 100.
  • Tauragėje – aikštelėje šalia Raudono kryžiaus draugijos pastato, V.Kudirkos g. 2.
  • Telšiuose – aikštelėje tarp Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir viaduko, šalia buvusio karinio miestelio.

Lietuvoje iki pirmadienio vidurdienio buvo patvirtinti 154 koronaviruso atvejai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius