Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 10

Mokesčių inspekcija: šiemet deklaracija „draugiškesnė“

Pajamas ir turtą deklaruojantiems gyventojams Valstybinė mokesčių inspekcija žada, kad šiemet bus kur kas paprasčiau.
Pajamų ir turto deklaravimas tęsis iki gegužės 2 d.
Pajamų ir turto deklaravimas tęsis iki gegužės 2 d. / Ginos Kubiliūtės/15min.lt nuotr.

Tai padaryti visi jau gali nuo ketvirtadienio, kovo 10 dienos.

„Šiemet deklaruojantiems 2010 metų pajamas ir turtą, atnaujinta elektroninio deklaravimo sistema yra paprastesnė ir kaip mes sakome – „draugiškesnė“. Gyventojams atnaujinta sistema padės dar patogiau ir greičiau pateikti deklaracijas“, – tvirtino Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė.

Deklaracijos „on-line“

Anot jos, šiemet deklaracijas galima pildyti tiesiogiai internete, „on-line“ būdu inspekcijos internetinėje svetainėje, nebereikia siųstis jokių programų ar šablonų. Pildant dokumentą iškart nustatomos klaidos ir nurodoma, kur ir ką taisyti. Taip pat yra galimybė išsaugoti tarpinius pildymo rezultatus, o vėliau pratęsti pildymą. O prie ankstesnės versijos pripratę gyventojai deklaracijas galės pateikti ir senuoju būdu.

Taip pat šiemet teikiamus dokumentus galima pasirašyti elektroniniu parašu, jei reikia, pridėti įvairius papildomus dokumentus. Deklaravimo įvairios formos suskirstytos pagal mokesčių mokėtojo tipą: gyventojams, turintiems individualią įmonę ir t.t.

Perkėlė daugiau duomenų

Šiemet į preliminariąsias deklaracijas mokesčių inspekcija perkėlė dar daugiau duomenų – be  informacijos apie gautas pajamas, patirtas išlaidas, už verslo liudijimus sumokėtas pajamų mokesčio sumas, mėnesių, kai gyventojas nedirbo ir nebuvo draustas, skaičiaus ir pan., preliminariose deklaracijose bus duomenys, reikalingi apskaičiuojant privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas.

Duomenis preliminariojoje deklaracijoje apie B klasės pajamas – individualios veiklos, kilnojamojo turto, vertybinių popierių pardavimo ir pan., apie kurias inspekcija duomenų negauna, į deklaraciją gyventojas turi įrašyti pats.

Kam deklaruoti

Pateikę deklaracijas gyventojai gali susigrąžinti dalį patirtų išlaidų, pavyzdžiui, už gyvybės draudimo, pensijų įmokas, už pirmas studijas ar pirmą profesinį mokymą, palūkanas už vieną iki 2008 gruodžio 31 d. paimtą būsto kreditą ir kt. Tai jie gali padaryti tuo atveju, jei jų pajamos praėjusiais metais buvo apmokestintos 15 proc. tarifu, tačiau negali, jei pajamos buvo apmokestintos 5 proc. tarifu.

Gyventojai šiemet vėl gali teikti deklaracijas bei susigrąžinti dalį mokesčio, jei praėjusiais metais pasinaudojo per mažu ar visai nesinaudojo neapmokestinamuoju pajamų dydžiu. Tie gyventojai, kurie pasinaudojo per dideliu nepamokestinamuoju dydžiu, turėtų pateikti deklaraciją bei sumokėti mokestį.

Pajamas bei turtą privalo deklaruoti valstybės politikai, tarnautojai, Europos Parlamento nariai, kiti asmenys, išvardyti Lietuvos Respublikos gyventojų turto deklaravimo įstatymo 2 straipsnyje, ir jų šeimos nariai. Pajamų deklaracijas privalo pateikti individualiai dirbantys gyventojai (VMI įregistravę individualią veiklą pagal pažymą arba įsigiję verslo liudijimą – nepriklausomai nuo to, ar gavo pajamų), ūkininkai ir kiti asmenys.

Elektroniniu būdu – greičiau

Gyventojai savarankiškai nusprendę skirti paramą iki 2 proc. nuo sumokėto gyventojų pajamų mokesčio, prašymus turi pateikti iki gegužės 2 d.

Pajamas bei turtą deklaruoti žmonės turi taip pat iki gegužės 2 d.

Gyventojams, pateikusiems elektroniniu būdu teisingas deklaracijas, permokos bus pradėtos gražinti jau nuo kovo pabaigos. Kas pildys popierines deklaracijas, permokų, kaip ir numato įstatymas, sulauks iki liepos 31 dienos. 

Pernai grąžinta daugiau

Preliminarios gyventojų pajamų deklaracijos rodo, kad 611 tūkstančių gyventojų galės susigrąžinti gyventojų pajamų mokesčio permokas. Bendra visų gyventojų dėl šios priežasties susigrąžintina suma yra 130 mln. litų. Praėjusiais metais buvo grąžinta daugiau nei 251 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius