-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 20

Mokesčių inspekcija: už turizmo reklamą užsienyje PVM susimokėti reikia Lietuvoje

Per užsienio įmones klientų ieškantiems apgyvendinimo ir nuomos paslaugų teikėjams primygtinai patariama registruotis PVM mokėtojais.
Kaimo turizmo sodyba
Kaimo turizmo sodyba / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Klaipėdos AVMI) atkreipia dėmesį, kad kaimo turizmo, apgyvendinimo ar patalpų nuomos paslaugas teikiantys gyventojai, perkantys užsienio įmonių paslaugas, kurių teikimo vieta yra Lietuva, už tokias paslaugas privalo apskaičiuoti ir sumokėti į biudžetą pridėtinės vertės mokestį.

Pavyzdžiui, kaimo turizmo sodybos savininkas yra sutaręs su užsienio šalies bendrove, organizuojančia turistines keliones ir poilsį užsienyje, kad ji savo šalyje teiks informaciją apie galimybę poilsiauti sodyboje Lietuvoje. Už tokias paslaugas sodybos savininkas bendrovei, kuri yra tos užsienio šalies PVM mokėtoja, moka sutartą mokestį, nuo kurio turi būti apskaičiuotas ,,lietuviškas“ PVM. Mokėti PVM privaloma nepriklausomai nuo to, ar užsienio paslaugų teikėjas yra įsiregistravęs PVM mokėtoju, ar ne.

Pasak Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorės Editos Cibienės, kai Lietuvos verslininkai naudojasi tokiomis užsienio įmonės paslaugomis (pvz., reklamos teisinėmis, tarpininkavimo, vežimo ir kitomis), kurių vieta pagal PVM įstatymo 13 str. 2 dalies 1 punktą yra Lietuva, jis privalo registruotis PVM mokėtoju net ir tuo atveju, jei pajamos iš šios veiklos per paskutiniuosius 12 mėnesių neviršijo 100 tūkst. litų.

Žinotina, jog net ir neįsiregistravus PVM mokėtoju yra privaloma apskaičiuoti ir sumokėti PVM net tik už iš užsienio asmenų įsigytas paslaugas ar prekes iš kitos ES valstybės įmonės, bet ir paties asmens Lietuvoje parduodamas prekes bei teikiamas kaimo turizmo, apgyvendinimo ar patalpų nuomos bei kitas PVM apmokestinamas paslaugas.

Taip pat sodybos savininkui atsiranda prievolė mokėti PVM už savo teikiamas PVM apmokestinimas paslaugas. Tik tuo atveju, jei sodybos savininkas yra įsiregistravęs PVM mokėtoju, jis gali į PVM atskaitą įtraukti apskaičiuotą reklamos paslaugos PVM sumą bei kitą pirkimo PVM, pavyzdžiui, maisto produktų, paslaugų ir prekių, skirtų patalpų remontui ir kitų paslaugų. 

Daugiau informacijos apie PVM apskaičiavimo ir mokėjimo tvarką galima sužinoti VMI interneto svetainėje www.vmi.lt arba paskambinus trumpuoju Mokesčių informacijos centro telefonu 1882. Informaciją mokesčių mokėtojams šiais klausimais suteiks ir Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento Švietimo ir konsultavimo skyriaus specialistai.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius