Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 22

Moksleivių maiste negalės būti konservantų, dažiklių, tirpiklių

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys patvirtino mokinių maitinimo bendrojo lavinimo mokyklose tvarką. Pagal ją moksleivių maiste negalės būti nustatytų konservantų, dažiklių, tirpiklių, saldiklių, aromato ir skonio stipriklių.
Valgykla
Valgykla / „Scanpix“ nuotr.

Pagal šią tvarką nuo rugsėjo 1 dienos mokiniams nebus galima tiekti sveikatai nepalankių produktų, turinčių daug sočiųjų riebalų, cukraus ar druskos, kenksmingų cheminių ar nervų sistemą stimuliuojančių medžiagų.

Mokinių maitinimui nebus galima tiekti bulvių traškučių, kitų riebaluose virtų gaminių, saldainių, šokolado ir jo gaminių, konditerijos ir kitų gaminių su šokoladu ar kremu, gazuotų bei energinių gėrimų, sultinių koncentratų, kavamedžių pupelių kavos, rūkytų žuvų, konservuotų mėsos ir žuvų gaminių, mechaniškai atskirtos mėsos ir jos gaminių, maisto, į kurio sudėtį įeina genetiškai modifikuotų organizmų.

Ministras taip pat patvirtino maisto priedų, kurių neturi būti vaikams teikiamuose maisto produktuose, sąrašą. Jame minimi 17 pavadinimų dažikliai, po 8 konservantus ir saldiklius, 6 aromato ir skonio stiprikliai.Kasdien mokyklose per ilgąsias pertraukas privaloma organizuoti pietus.

Pagal suderintą valgiaraštį mokiniams turi būti sudarytos sąlygos valgyti šiltą maistą. Pietums turi būti tiekiamas karštas patiekalas, sudarytas iš daug baltymų turinčių produktų (mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, ankštiniai, pieno produktai) ir daug angliavandenių turinčių produktų (bulvės, makaronai, kruopos ir pan.), taip pat daržovės ar vaisiai arba jų salotos, duona (rekomenduojama ruginė) bei gėrimas (rekomenduojama sultys).

Sudarant sutartis dėl maitinimo paslaugų teikimo mokyklose draudžiama sudaryti sutartis su teikėjais, įtrauktais į Nesąžiningų maisto tvarkymo įmonių sąrašą.

Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai atkreipia dėmesį, kad šiuo tvarkos aprašu nedraudžiama mokyklose įrengti maitinimo automatų, tačiau juose nebus galima prekiauti šiuo metu populiariais, tačiau į Netiekiamų į mokyklas maisto produktų sąrašą įtrauktais gaminiais: bulvių traškučiais, saldumynais, gazuotais ar energiniais gėrimais.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius