Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2011 07 20

Mokslininkai palengvino krovinių kelią

Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas (KMTP) kartu su aštuoniais partneriais iš Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos ir Švedijos įgyvendino projektą „Oversize Baltic“.
Klaipėdos uoste kroviniai vis dar užstringa.
Krovos akimirka / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Tai tarptautinis projektas, kuriuo siekiama Pietų Baltijos regione pagerinti negabaritinių krovinių transportavimo sąlygas, išspręsti  administracines problemas, užtikrinti sklandų pervežimų planavimą, nubrėžti tokių pervežimų koridorius. Projektas truko dvejus metus.

„Pietų Baltijos regione kasmet išduodama daugiau kaip 60 tūkst. leidimų pervežti negabaritinius krovinius. Plėtojant svarbius energetinius projektus, statant ir modernizuojant gamyklas, tokio tipo krovinių daugėja, todėl visos šalys deda visas pastangas, kad negabartinių krovinių pervežimas būtų kuo sklandesnis ir greitesnis. Projekto metu buvo parengta bendra strategija Pietų Baltijos regiono šalių vežėjams. Baigiamojoje konferencijoje Palangoje dalyvavo kelios dešimtys specialistų iš Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos ir Švedijos“ , – pasakojo KMTP vadovė Roma Stubrienė.

Projekto „Oversize Baltic“ metu ne tik parengta  bendra strategija, bet ir įvertintos visos teisinės ir infrastruktūrinės sąlygos, kurios gali palengvinti krovinių judėjimą tarp Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos ir Švedijos.

Vienas iš projekto „Oversize baltic“  tikslų – nubrėžti koridorius, kuriais be didelių  kliūčių galėtų judėti negabaritiniai kroviniai.  Koridoriai gali palengvinti krovinių pervežimą, prisidėti prie Baltijos regiono plėtros. Tinkamai sutvarkius pervežimų sistemą, atsiveria platesnės galimybės glaudžiau bendradarbiauti ir su Rytų valstybėmis, kuriose įgyvendinama daug infrastruktūrinių modernizacijos projektų. Transporto koridorių numatymas leidžia tikslingiau ir efektyviau planuoti kelių infrastruktūrą. Aiškiai nubrėžus galimas stambiagabaričių krovinių judėjimo kryptis, kelius galima efektyviau pritaikyti tokių krovinių gabenimu.

Negabaritinių krovinių vežėjai neslepia, kad informacija apie tokių krovinių procedūras skirtingose šalyse yra sunkiai prieinama. Projekto „Oversize Baltic“ vykdytojai teigia, kad įgyvendinus šį projektą buvo sukurta virtuali informacinė negabaritinio transporto  sistema OTIN. Ši sistema leidžia gauti reikiamą vežėjams apibendrintą informaciją apie pervežimus Pietų Baltijos regione – joje pateikiami susisteminti maršrutų žemėlapiai, skirtingų šalių įstatymai bei leidimų išdavimo priemonės.  Taip krovinių vežėjai gali greičiau sutvarkyti reikiamas procedūras, nes informacijos ieškojimas iki šiol atimdavo daug brangaus laiko.

Projektui vadovavo Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas, mūsų šaliai atstovavo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, NPPE Klaipėdos jūrinių tyrimų centras, Lenkijai – Ščecino jūreivystės universitetas,  Vokietijai – Federalinė SVV asociacija ir Vismaro technolgijų verslo ir dizaino universitetas. Švedijos patirtimi dalijosi Blekingės technologijų institutas, Karlshamno uostas, Švedijos kelių administracija. Projekte taip pat dalyvavo 16 asocijuotų partnerių. Projekto metu vykusiuose mokymuose dalyvavo daugiau kaip 60 verslo įmonių. Vežėjai kartu analizavo esamas problemas, siūlė šių problemų sprendimo būdus. Mokymai ne tik padėjo pasidalinti patirtimi, bet ir sudarė galimybę verslininkams susirasti  partnerių vykdomiems projektams.

„Nors šis dvejus metus trukęs projektas baigėsi, tačiau darbai tęsis ir toliau. Kartu su partneriais mes kūrėme negabaritinių krovinių pervežimo strategijas, analizavome skirtingų šalių patirtis ir ieškojome būdų, kaip tokių krovinių gabenimą palengvinti. Dabar laukia didžiausia užduotis – visiems stengtis šią strategiją įgyvendinti ir pasirūpinti, kad planai būtų ne tik išdėstyti popieriuje, bet padėtų spręsti konkrečias problemas“ , – projektą apibendrino R.Stubrienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius