Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 07

Mokykloje įkalinti vaikai

Su moksleivių žalingais įpročiais ir pamokų praleidinėjimu Ukmergėje kovojama neįprastu būdu - pusdieniui užrakinus visas mokyklos duris.
Mokiniai
Mokiniai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Ukmergės Senamiesčio pagrindinės mokyklos direktorė Audra Uselienė mano ne tik sėkmingai kovojanti su moksleivių rūkymu, pamokų praleidinėjimu, bet ir tokiu būdu sauganti mokyklą nuo nepageidaujamų asmenų.

Senamiesčio pagrindinės mokyklos darbą kuruojanti Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Ragelytė buvo kategoriškesnė – mokyklos durų rakinimas nepateisinamas nei mokinių, nei jų tėvų atžvilgiu.

Eksperimentas

Direktorė A.Uselienė patvirtino, kad jos vadovaujamos mokyklos moksleiviams iš tiesų teko mokytis užrakintiems. Švietimo įstaigos vadovė mokymąsi po užraktu pavadino „a la eksperimentu“ ir pabrėžė, kad jis truko tik tris valandas. Į LŽ klausimą, kam reikėjo tokių drastiškų priemonių, direktorė atsakė: „Dėl mokyklos vidaus priežasčių. Baisus čia dalykas – pabūti užrakintiems nuo 9 valandos iki 12! Taip ir parašykite – tuo metu gudresnio sprendimo, kaip pabūti užsirakinus, nesugalvojau!“

Tačiau direktorės sumanymas gudrus nepasirodė nei jos pavaldiniams mokytojams, nei mokiniams. Kad vaikai turėjo mokytis nelaisvės sąlygomis, nepatiko ir jų tėvams. LŽ žiniomis, protestą prieš užrakinimą vaikai reiškė šokinėdami pro langus, spardydami mokyklos duris. Nekantriausieji netgi ėmė piešti plakatus, kuriais šaukėsi laisvės. Tėvai, sužinoję apie savo vaikų įkalinimą, taip pat ėmė reikšti pasipiktinimą, jis pasiekė Vaiko teisių apsaugos skyriaus ausis.

Suplanuota nelaisvė

„Neigiamos reakcijos iš tiesų būta, – neslėpė A.Uselienė. – Laikai sunkūs, žmonės pikti.“ Direktorė teigė, kad mokytis užrakintiems labiausiai nepatiko mokyklos rūkaliams bei pamokų praleidinėtojams. Tėvus, kurie susirūpino dėl savo vaikų įkalinimo, A.Uselienė įvardijo kaip neturinčius ką veikti, viskuo nepatenkintus ir nuolat besiskundžiančius. Į klausimą, ar užrakinti mokinius sumanyta spontaniškai, ar tai buvo apgalvotas veiksmas, ji atsakė, kad „eksperimentui“ kruopščiai ruoštasi iš anksto: į aklinas mokyklos duris įmontuota akutė, įvestas skambutis.

Saugoti mokinius nuo grėsmių iš šalies mokyklos direktorė teigia išmokusi bevažinėdama po Europos mokyklas. „Išpuoliai, šaudymai mokyklose artėja link Lietuvos. Anksčiau manėme, kad tokios nelaimės vyksta tik anapus Atlanto, o dabar matome, kad žudynės vyksta ir visai šalia, Vokietijoje“, – pabrėžė ji. A.Uselienė teigė, kad tą dieną vienas septintokėlis prakalbo apie grėsmę, kurios atskleisti LŽ ji nepanoro.

Darbo metodai – nepateisinami

Senamiesčio pagrindinės mokyklos vadovės sumanymą užrakinti mokyklos duris Ukmergės rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė įvertino neigiamai. Vedėja pasakojo, kad apie šį incidentą išgirdo sugrįžusi po atostogų. Rajono Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojas Algimantas Matiukas pabrėžė, kad mokyklos direktorės poelgis kol kas tik aptariamas, tad oficialiai šio fakto vertinti neskubama.

Senamiesčio pagrindinės mokyklos darbą kuruojanti Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Ragelytė buvo kategoriškesnė – mokyklos durų rakinimas nepateisinamas nei mokinių, nei jų tėvų atžvilgiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius