Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 10

Mokytojams algas planuojama kirpti 8 proc.

Biudžetininkų – mokytojų, kultūros, švietimo ar socialinės apsaugos darbuotojų –atlyginimas dar šiemet bus sumažintas vidutiniškai 8 procentais, nors dar šią savaitę buvo minima 5 procentų riba.
Mokykla
Mokykla / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Tokią nuomonę po susitikimo su švietimo darbuotojų profsąjungomis šiandien pareiškė premjeras Andrius Kubilius. Pasak jo, mažinant atlyginimus gali būti taikomi įvairūs modeliai – mažiau gaunantiems atlyginimas irgi nukentės mažiau, o daugiau gaunantiems – atvirkščiai, tačiau algų kirpimo vidurkis sieks 8 proc.

Buvusio ministrų kabineto pasirašytas pasižadėjimas pedagogų atlyginimus didinti dešimt procentų atidedamas mažiausiai iki 2011 metų pradžios.

Mokytoja: dar yra kur taupyti

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkė Rūta Osipavičiūtė teigė, kad jų tokie siūlymai visiškai netenkina – esą reikėtų pertvarkyti visą švietimo sistemą ir rasti vidinių resursų, nes yra dau netikslingai naudojamų lėšų.

„Reikia peržiūrėti visą strukturą, ar racionaliai naudojamos lėšos įvairiems projektams, mokytojų kvalifikacijai kelti. Pavyzdžiui, mokytojams keliant kvalifikaciją ir pristatant naujas bendrąsias programas, buvo rengiami seminarai, kuriuose dalyvauti buvo būtina. Mokytojams reikėjo susimokėti po 100 Lt, nors patys baigę aukštąsias ir moka skaityti dokumentus, gali savo jėgomis viską išsiaiškinti. Pinigai buvo leidžiami veltui“, – piktinosi R.Osipavičiūtė.

Profesinių sąjungų atstovai vardijo sritis, kur dar galima taupyti: dėl demografinių priežasčių mažėja moksleivių, todėl sutaupomos lėšos, skirtos jų krepšeliams, ilgalaikės atlyginimų kėlimo programos atidėjimas leistų sutaupyti dar 1,5 mlrd. Lt ir pan.

Steponavičius: algas reikia mažinti kuo greičiau

Tačiau švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius aiškino, jog visi įmanomi pinigai jau išbraukti iš biudžeto. Esą jis taip pat prisideda prie taupymo mažindamas darbuotojų skaičių savo vcadovaujamoje ministerijoje, bet taip sukauptų lėšų nepakanka, todėl atlyginimus reikia mažinti kuo greičiau, kad neištiktų Latvijos likimas. Gretimoje šalyje atlyginimai pedagogams buvo sumažinti 20 procentų.

Švietimo darbuotojų atstovai su Vyriausybe dėl atlyginimo mažinimo toliau derėtis ketina ateinančią savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius