-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 01 06

Monetos į automatus dar nežiro

Pirmąją rinkliavos už automobilių statymą centrinėse Klaipėdos gatvėse dieną vairuotojai ignoravo specialiai šiam reikalui pastatytus automatus.
Pirmadienį vairuotojai, panorę susimokėti, nežinojo, kaip tai padaryti.
Pirmadienį vairuotojai, panorę susimokėti, nežinojo, kaip tai padaryti. / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių” nuotr.

Pirmadienį uostamiestyje buvo pirmoji diena, kai klaipėdiečiams ir miesto svečiams, atvykusiems į miesto centrą savu transportu, teko atverti pinigines ir paieškoti monetų. Tuo tarpu Klaipėdos miesto savivaldybėje nusidriekė eilės centrinės miesto dalies gyventojų bei verslininkų, norinčių įsigyti leidimus statyti automobilius.

Tačiau dauguma vairuotojų, nors ir pastatę miesto centre automobilius, rinkliavos automatų tarsi nepastebėjo. Tuo įsitikino ir „15min“ žurnalistai. Pietų metu senamiesčio Turgaus gatvėje palūkuriavus daugiau nei dvidešimt minučių nė vienas iš transporto priemones čia pastačiusių vairuotojų už tai nemokėjo. Pro rinkliavos automatus dauguma praėjo nė nestabtelėdami. Pakalbinti jie teisinosi stokojantys informacijos, pasigedę ženklų. Kelioms minutėms automobilį palikę tam, kad užbėgtų į banką, studentai Pranas ir Linas teigė, kad ir tie keli litai jiems yra daug. „Todėl ir nemokėjome“, – aiškino vaikinai.

Vairuotojas Antanas, jam priminus, kad gal reikėtų pratintis prie naujo mokesčio, tik susiėmė už galvos. „Visai pamiršau. Žinote, tos šventės. Kitą sykį būsiu atidesnis“, – aiškino jis.

Tik Teatro aikštėje pavyko sutikti žmogų, kuris, palikęs automobilį, prie automato stovėjo atvėręs piniginę. Klaipėdietis Tomas aiškino į senamiestį atvykęs tik keliolikai minučių.

Nerado instrukcijos

„Naująją rinkliavą vertinu teigiamai. Taip yra visuose didžiuosiuose Europos miestuose. Žinoma, dėl ribų, kuriose gatvėse turėtų būti apmokestinamas stovėjimas, dar būtų galima diskutuoti“, – aiškino pašnekovas. Anot jo, dėl to, kad nuo šiol važiuojant į senamiestį teks vežtis ir monetų, jo kelionių į šią miesto dalį nesumažės.

Tačiau vakar net ir norėjęs susimokėti už automobilio stovėjimą šis vairuotojas nieko nepešė: ant automato nebuvo jokios instrukcijos, kaip galima sumokėti. Atidžiai apžiūrėjęs automatą, galų gale Tomas piniginę vis tik užvėrė. „Nepatogumas dar ir tas, kad pastačius automobilį reikia eiti prie automato, tada sugrįžti ir padėti kvituką. Be to, dabar pasistačius automobilį reikės kur kas daugiau vaikštinėti pėstute, ne taip kaip anksčiau“, – pastebėjo vairuotojas.

Per artimiausias dienas ketinama visus automatus apklijuoti informaciniais lipdukais, kaip susimokėti.

Mokančiųjų nematė

Fotosalono, esančio netoli nuo automato, prie kurio nesėkmingai bandė susimokėti „15min“ pašnekovas Tomas, darbuotoja Edita pasakojo, kad nuo ryto pro didžiulius langus stebėjusi, ar žmonės paiso naujosios tvarkos.

„Nė vienas vairuotojas, išskyrus šį, nebandė mokėti. Pasistato automobilį ir ramiausiai nueina“, – pasakojo moteris. Klaipėdietės teigimu, vieniši liko ir kiti netoliese įmontuoti automatai.

S.Daukanto gatvėje, šalia M.Gorkio vidurinės mokyklos, po pietų automatas taip pat stovėjo nesulaukdamas jokio dėmesio. Į automobilį sėdantis neringiškis Rimvydas, užklaustas apie šią rinkliavą, nuoširdžiai prisipažino automato net nepastebėjęs.

Sugrįžus į Turgaus gatvę pavyko sutikti jauną vairuotoją, kaip tik susimokėjusią už savo automobilio stovėjimą.

Nežinia, ar dėl spustelėjusio šalčio, tačiau kai kurie automatai vakar buvo „negyvybingi“. Juos sutaisyti žadama artimiausiomis dienomis.

Nespėjo ženklinti

Klaipėdos savivaldybės Transporto tarnybos vedėjas Rimantas Mockus vakar gyventojų buvo apibertas klausimais apie naująją tvarką. „Prie langelio atėjo daugybė žmonių, susirūpinusių leidimais. Kai kuriems jų vis dar kyla neaiškumų, turime paaiškinti“, – sakė jis.

Anot jo, šiomis dienomis turėtų būti sumontuoti kelio ženklai, informuojantys apie mokamą automobilių statymą. Ženklus teko keisti, kai tarybos sprendimu mokamo stovėjimo laikas darbo dienomis buvo sutrumpintas nuo 8-20 val. iki 8-18 val. „Be to, buvo pakeista ir valandos tarifikacija: valanda raudonojoje zonoje skaidoma po dvidešimt minučių, geltonojoje – po pusvalandį. Dėl to teko iš naujo gaminti ir informacinius lipdukus, klijuojamus ant automatų“, – aiškino jis.

Vakar kai kuriose miesto vietose naujieji lipdukai ant automatų jau buvo užklijuoti, artimiausiu metu žadama apklijuoti visus automatus.

R.Mockaus tikinimu, kurį laiką taisyklėms nusižengę vairuotojai nebus baudžiami. Kad naujoji rinkliava būtų pradėta rinkti sklandžiai, anot jo, reikia pereinamojo laikotarpio. Tačiau kiek jis galėtų trukti, nežinoma. „Būtų keista, jei viskas išsyk eitųsi sklandžiai“, – šypsojosi valdininkas.

Suskaidė į zonas

„15min“ primena, kad nuo šiol miestas yra suskirstytas į zonas. Senamiestis nuo Danės upės iki Galinio Pylimo ir Bangų gatvių patenka į vadinamąją raudonąją zoną. Čia automobilių statymas valandai kainuos 3 Lt. Geltonoji zona, tarsi įrėmina senamiestį ir apima centrinę miesto dalį. Čia automobilių statymas valandai atsieis 2 Lt. Žaliojoje zonoje – pajūryje – mokestis už dvi valandas sieks litą.

Apmokestintos tik miesto aikštės ir gatvės. Kaip pabrėžė „Klaipėdos keleivinio transporto“ vadovas Gintaras Neniškis, miesto centre yra ir daugiau vietų, kurios niekam nepriskirtos. Viena tokių – aikštelė prie Jono kalnelio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius