Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 08

Mūšis virš Baltijos

Antradienį Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje vyko oro erdvės stebėjimo ir kontrolės treniruotė, kurioje dalyvavo dvylika NATO šalių naikintuvų.
Naikintuvai
Naikintuvai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Treniruote BAST-E II siekta didinti NATO oro erdvės patruliavimą Baltijos šalyse užtikrinančių pajėgumų sąveiką, ginant šalių oro erdvės suverenitetą, pademonstruoti Aljanso solidarumą ir įsipareigojimus Baltijos valstybėms.

Vienos dienos treniruotėje dalyvavo naikintuvai iš Čekijos (du L-159), Lenkijos (keturi F-16), JAV (keturi F-16), du šiuo metu oro erdvės patruliavimą Baltijos šalyse vykdantys Danijos naikintuvai F-16 bei Baltijos šalių karinių oro pajėgų aviacija.

„Tai yra mūsų politinis įvertinimas, tokiais būdais gilinamas ir konkretinamas mūsų buvimas NATO, taip mes realiai artėjame prie senųjų Aljanso narių, – tvirtino krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė. – Taip pat tai yra būdas pasitikrinti, kaip mes esame pasiruošę vieningai veikti Aljanse.“ Klausiama, kokios įtakos tokiam pasiruošimui turės 150 mln. litų „nukirptas“ krašto apsaugos biudžetas, ministrė apgailestavo, kad šis skaudus procesas sunkmečiu neišvengiamas, tačiau jau dabar priartėta prie gyvybiškai svarbios ribos, kurios toliau peržengti nevalia.

Treniruotę antrą kartą organizavo NATO oro pajėgų štabas Ramšteine (Vokietija). Pirmą kartą ji buvo surengta praėjusių metų rudenį, iš karto po Gruzijos-Rusijos karo, ir buvo įvertinta, kaip itin sėkminga. Planuojama, kad tokio pobūdžio treniruotės bus rengiamos reguliariai, kiekvienos oro erdvės patruliavimą Baltijos šalyse vykdančio karinio kontingento rotacijos metu.

Vienos dienos treniruotėje dalyvavo naikintuvai iš Čekijos (du L-159), Lenkijos (keturi F-16), JAV (keturi F-16), du šiuo metu oro erdvės patruliavimą Baltijos šalyse vykdantys Danijos naikintuvai F-16 bei Baltijos šalių karinių oro pajėgų aviacija. Lietuvos reaktyvinis lengvasis atakos lėktuvas L-39ZA buvo panaudotas „oro mūšiui“ su Danijos naikintuvais, du JAV F-16 naikintuvai turėjo aptikti, identifikuoti ir „perimti“ lėtai ir žemai skrendantį Estijos karinių oro pajėgų lėktuvą An-2. Pasibaigus „mūšiui“, Danijos naikintuvai kartu su Lietuvos L-39ZA atliko skrydį virš Vilniaus miesto.

Treniruotėje dalyvavusių lėktuvų valdymas buvo atliekamas iš Valdymo ir pranešimų centro Karmėlavoje. Treniruotė vyko trimis pagrindiniais etapais, kurių metu buvo vykdomi trumpi „oro mūšiai“ tarp skirtingų šalių naikintuvų. Jie vyko tam specialiai skirtose oro erdvės zonose. Dviejų pirmųjų etapų metu mūšiuose dalyvavo du JAV F-16 prieš du Lenkijos F-16, o paskutiniame etape – du Čekijos L-159 prieš du Danijos F-16. Tik prieš pat treniruotę lakūnai susitarė, kas iš jų vaidins užpuolėjus, o kas gynėjus.

Pratybose taip pat dalyvavo NATO išankstinio įspėjimo ir valdymo iš oro lėktuvas E-3A AWACS iš Vokietijos aviacijos bazės Geilenkirchen.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius