Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 06

N.Zvonkė susivienijo su I.Smetoniene

Per diskusijas dėl moterų pavardžių keitimo trečiadienį dainininkė Natalija Zvonkė ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė Irena Smetonienė laikėsi vieningos nuomonės – moterims reikia suteikti galimybę pačioms rinktis tradicinę ar sutrumpintą pavardę.
N.Zvonkė
N.Zvonkė / Dainiaus Labučio/ „Scanpix“ nuotr.

Dėl neišsemiamos temos apie moterų galimybę ištekant rinktis pavardę vakar naujienų agentūros ELTA organizuotoje diskusijoje susikibo Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė Irena Smetonienė ir Lietuvių kalbos instituto atstovas Kazimieras Garšva. Pastarasis teigė, kad tekėdamos ir pasirinkdamos vyro pavardę be priesagos -ienė moterys darko lietuvių kalbą. „Tokioms iš viso nebūtų galima kalbėti per radiją ar televiziją“, – piktinosi jis. K.Garšva tikino, kad iškraipomos pavardės sukelia problemų. „Išmetant priesagą prarandama mažybinė, meili forma ir reikšmė. Taip pat gali pasitaikyti, kad moters vardas ir pavardė sutampa: pavyzdžiui, Emilija sutrumpintai vadinama Mile. Iš pavardės Miliūtė išmetus priesagą taip pat gaunama pavardė Milė“, – sakė K.Garšva.

Grėsmės kalbai nemato

Redo Vilimo/BFL nuotr./Irena Smetonienė
Redo Vilimo/BFL nuotr./Irena Smetonienė

I.Smetonienė teigė, kad iš ištekėjusios moters pavardės išmetant priesagą nedaroma jokios žalos kalbai. „Juk beveik visos moteriškos pavardės baigiasi –ienė. Jei išimsime priesagą ir paliksime tik galūnę ,  kalba nuo to nenukentės. Tauta nesugrius dėl “, – sakė I.Smetonienė. Ji taip pat tikino, kad tai yra senoviška lietuvių tradicija, mat dar 1918 m. Jonas Jablonskis iš vaikų išaugusioms merginoms liepdavo pasikeisti pavardes išmetant mažybines priesagas. „Anksčiau moterims išvis nebūdavo duodama pavardė. Pasaulyje apskritai vyriškos ir moteriškos pavardės neskirstomos, Lietuva šiuo aspektu yra unikali. Tik jei leistume moterims vadintis vyriška pavarde, tuomet kalbai tikrai kiltų grėsmė“, – aiškino I.Smetonienė.

Kalbininkei pritarė dainininkė Natalija Zvonkė, susitrumpinusi vyro pavardę. „Nesikeisiu savo pavardės vien dėl to, kad tai kažkam negražu, amoralu, – sakė N.Zvonkė. – Jei Valstybinė lietuvių kalbos komisija leidžia, vadinasi, pavardė yra gera. Man ji netgi gražiau skamba.“ Diskusijoje pasyviai dalyvavęs Natalijos vyras Deivydas Zvonkus taip pat tvirtino esąs patenkintas žmonos pavarde. „Taip trumpiau – juk reikia būti ekonomiškiems ir taupyti rašalą“, – juokavo D.Zvonkus.

Panašios pozicijos laikėsi ir aktorius, dainininkas Kostas Smoriginas: „Žmonėms turi būti suteikiama galimybė rinktis pavardę. Ypač jokių tabu negali būti menininkams.

Teisėtai savo pavardę susitrumpinti ir palikti tik galūnę be priesagos moterys Lietuvoje gali nuo 2003 m. birželio. „Be abejo, pagrindinės nuostatos yra tokios, kad ištekėjusių moterų pavardės būtų rašomos su priesaga -ienė. Tačiau suteikiama galimybė pasirinkti ir sutrumpintą pavardę“, – sakė I.Smetonienė. Anot jos, Lietuvoje šiuo metu sutrumpintą pavardę yra pasirinkusios tik 3 tūkst. moterų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius