Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 28

Nacionalinė studentų sąjunga aptrupėjo

Nacionalinė Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) aptrupėjo – narystę joje nutraukė Vilniaus universiteto studentų atstovybė (VU SA) ir Vilniaus dailės akademijos studentų atstovybė (VDA SA).
Naujasis LSAS vadovas – Arūnas Markas
LSAS prezidentas Arūnas Markas tikino, jog apibyrėjimas didelių problemų sąjungai nesukels. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Šie sprendimai buvo paskelbti šeštadienį Šiauliuose vykusiame LSAS visuotiniame narių susirinkime.

LSAS prezidentas Arūnas Markas tikino, jog apibyrėjimas didelių problemų sąjungai nesukels.

„LSAS yra pakankamai brandi nacionalinė organizacija, kurios tikslas yra vienyti ne kuo daugiau studentų atstovybių, tačiau siekti, jog visos vienijamos SA veiktų kuo kokybiškiau – t. y. atstovautų visiems savo aukštosios mokyklos studentams“, – sakė A.Markas.

VU SA jautėsi ignoruojama

VU SA prezidentė Monika Sičiūnaitė teigia, jog narystę sąjungoje nuspręsta nutraukti dėl to, kad jie buvo ignoruojami. „Mums nepavyksta užmegzti konstruktyvaus dialogo: kai klausiame paprastai, atsakymo neišgirstame, kai nusiunčiame raštą, pradedama apeliuoti į mūsų moralę. Net ir raštai yra ne visi atsakyti. Manome, kad šioje situacijoje labiausiai kenčia studentai, todėl norime visą tai nutraukti“, – teigė M.Sičiūnaitė.

Tiesiog būsime patys sau vieni. Manome, kad mums atstovauti tiesiogiai nacionaliniu mastu patiems save sunku nebus, – vylėsi M.Sičiūnaitė.Anot jos, VU SA organizacijoje būdavo suprasta kaip „šurmulio kėlėja“.

M.Sičiūnaitė taip pat kritikavo LSAS, esą šioje sąjungoje „yra tokių žmonių, kuriems trūksta kompetencijos ir jie toli gražu neatstovauja studentams taip jau puikiai“.

Nei kurti kitos nacionalinės sąjungos, nei stoti į kitą nacionalinę Lietuvos studentų sąjungą (LSS) VU SA neketina. VU studentams tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu lygmeniu atstovybė ketina atstovauti savarankiškai.

Mokslo ir studijų įstatyme nurodoma, kad dalyvauti studentų tarptautinių organizacijų veikloje, taip pat teikti siūlymus Seimui ir Vyriausybei, organizuoti visos šalies studentų renginius gali tik aukštųjų mokyklų atstovybių sąjungos. Taip pat sąjungos rūpinasi studentų pažymėjimų išdavimu.

Šiame įstatyme pačios aukštosios mokyklos studentų atstovybės teisės ir pareigos apribotos aukštosios mokyklos lygmeniu.

VU SA prezidentė žadėjo, jog nesklandumų iškilti neturėtų. „Aš manau, kad visada rasime būdą, kaip pateikti siūlymą, jei tikrai kas nors netiks. Tuo labiau kad turime žmonių ir pažįstamų“, – tikino M.Sičiūnaitė.

Sąjunga stebisi VU SA ketinimais

LSAS prezidentas A.Markas teigė buvęs nustebintas VU SA pareiškimo, esą atstovybė ketina  sau atstovauti nacionaliniu ir tarptautiniu lygmeniu. Anot jo, tarptautinės studentų organizacijos, tokios kaip Europos studentų sąjunga, Šiaurės ir Baltijos regiono valstybių studentiškų organizacijų susivienijimas ir kt., narystę suteikia tik nacionalinėms studentų organizacijoms, o ne pavienėms atstovybėms.

„Konfliktai su VU SA prasidėjo dar 2008 m., kai VU SA buvo vienintėlė studentų atstovybė, kuri nesutiko, jog studentų atstovai turi būti renkami visų studentų ir kad atstovybės privalo vadovautis ne savo pačių, kelių asmenų sugalvota, o daugumos aukštosios mokyklos studentų nuomone. Deja, diskusijos dėl veiklos kokybės krito iki asmeninių interesų gynimo ir VU SA smarkiai peržengė ribas. VU SA vadovai pradėjo šmeižti LSAS narius bei centrinį biurą viešojoje erdvėje“, – sakė A.Markas.

Jo teigimu, LSAS ne kartą prašė įvardyti konkrečius dalykus, kur LSAS kažką daro ne taip, pagrįsti viešojoje erdvėje išsakytus teiginius apie neva neskaidrius LSAS finansus, tačiau visuomet iš M.Sičiūnaitės sulaukdavo tokio atsakymo: „Šiuo metu negaliu atsakyti į šį klausimą.“

A.Markas pridūrė, jog ir kitų LSAS narių studentų atstovybių vadovai ne kartą prašė įrodyti, kad VU SA įgali atstovauti daugumai VU studentų, kurių yra per 28 tūkst., nors VU SA prezidentą renka tik 141 studentas.

M.Sičiūnaitė aiškino, jog VU fakultetuose kiekvienos specialybės grupės renka seniūnus, kurie deleguojami į fakultato atstovybę. Čia renkami 10 atstovų, kurie atstovauja fakultetui VU SA ir renka jos prezidentą. Tokių atstovų yra 141. „Demokratiškumo principas pas mus tikrai yra užtikrintas“, – tikino M.Sičiūnaitė.

Jos teigimu, LSAS taip pat nesuteikė informacijos apie savo finansus.

A.Markas pastebėjo, jog didžioji dalis informacijos apie LSAS finansus visuomet skelbiama sąjungos interneto svetainėje, pvz., LSAS nario mokesčiai, darbuotojų atlyginimų dydžiai, teisiniai procesai, finansinės atskaitomybės ir kt.

„Kadangi VU SA prašė informacijos ir apie kitų atstovybių finansinius reikalus, tokios informacijos suteikimo klausimą sprendžia LSAS taryba. VU SA buvo ne kartą informuota, jog gaus informaciją iš karto, kai LSAS taryba ją suteiks“, – pridūrė LSAS prezidentas.

Dailės akademijos atstovybė suabejojo kompetencija

Visuotiniame LSAS susirinkime paskelbta, kad sąjungą palieka ir VDA SA. Kaip motyvą ji įvardijo negalėjimą atitikti LSAS keliamų kokybinių veiklos rezultatų vertinimo kriterijų.

„Tai iš esmės reiškia, kad studentų atstovybė pripažįsta negalinti atstovauti savo studentams ir apskritai negali vadintis studentų atstovybe. LSAS kviečia visus VDA studentus atkreipti dėmesį į sprendimus, kuriuos priima jų atstovybė, bei į tai, jog minėtoje aukštojoje mokykloje SA prezidentas renkamas vos kelių studentų atstovų“, – sakė A.Markas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius