-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 12 05

Nacionalinės pažangos premijos – archeologams, literatūrologei ir odontologui (atnaujinta 23.50, nuotraukos)

Šeštadienio vakarą Vilniaus universitete paskelbti ir apdovanoti 2009 m. Nacionalinės pažangos premijos laureatai.
Nacionalinės pažangos premijos laureatai: A.Kuncevičius, R.Jankauskas, V.Daujotytė-Pakerienė, R.Laužikas ir T.Linkevičius
Nacionalinės pažangos premijos laureatai: A.Kuncevičius, R.Jankauskas, V.Daujotytė-Pakerienė, R.Laužikas ir T.Linkevičius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

 Į ketvirtą kartą surengtą ceremoniją atvyko universitetų rektoriai, politikai, mokslininkai, kultūros veikėjai bei verslininkai.

Ceremonijos metu įteiktos dvi 35 tūkst.Lt vertės premijos – Mokslo pažangos ir Kultūros pažangos bei 10 tūkst.Lt vertės jaunimo pažangos premija. Šiemet niekam nebuvo įteika Parnerystės pažangos premija už mokslo ir verslo bendradarbiavimą – komisijos nuomone, nebuvo gauta šios premijos vertų paraiškų.

„Lui Pasteras yra pasakęs „mokslas turi būti tauriausias tėvynės įsikūnijimas, nes iš visų tautų pirmaus visuomet ta, kuri aplenkė kitas mokslo ir protine veikla“, – pradėdamas ceremoniją kalbėjo renginio vedėjas Rolandas Vilkončius.

Pagerbtas ir odontologas

Mokslo pažangos premija įteikta Mokslo pažangos premija įteikta archeologams Albinui Kuncevičiui ir Rimvydui Laužikui bei antropologui Rimantui Jankauskui už Dubingių kapavietės tyrimus ir Radvilų palaikų suradimą.

Kultūros pažangos premija įteikta literatūros tyrinėtojai Viktorijai Daujotytei-Pakerienei. „Žmonijos pažanga yra mažyčiai garstyčios grūdeliai, beriami ant akmenų. Stebuklas – dalis jų sudygsta“, – dėkodama už apdovanojimą kalbėjo laureatė.

Jaunimo pažangos premija įteikta odontologui Tomui Linkevičiui už drąsą ir entuziazmą diegiant naujoves bei skatinant kitus odontologus kūrybiniams ieškojimams. Vienas šio jaunojo mokslininko pasiekimų – užpatentuota technologija, lengvinanti dantų protezavimą ant implantų. 

Premija – ketvirtą kartą

Nacionalinė pažangos premija įsteigta 2006-aisiais metais, jos steigėjai – Vilniaus universitetas, LNK ir „Strateginių komunikacijų centras“. Projekte taip pat bendradarbiauja kitos šalies aukštosios mokyklos, Lietuvos mokslų akademija, Lietuvos mokslo taryba, mokslinių tyrimų įstaigos ir institutai, ekspertinės institucijos, žiniasklaidos priemonės.

Nacionalinės pažangos premija skiriama mokslininkams ir jų grupėms už mokslo ir Lietuvos intelektinio potencialo vystymą ir vertingas inovacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius