Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 10

Nadijos Savčenko žinutė Lietuvai: „Linkiu, kad jūsų žemėje niekada nebūtų karo“

Liepos 10 dieną į Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimą atvyko ir Rusijoje kalėjusi Ukrainos parlamentarė, buvusi karo lakūnė Nadija Savčenko. Į susitikimą ją atlydėjo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir jos sesuo Vira Savčenko.
Nadija Savčenko Prienuose
Nadija Savčenko Prienuose / Karolinos Vaikšnoraitės nuotr.

Verslo, mokslo, politikos ir kultūros festivalis tradiciškai vyksta Prienų rajone, „Harmony park“ teritorijoje.

„Man malonu būti Lietuvoje, čia labai graži šalis. Labai malonu, kad į šį susitikimą gali atvažiuoti žmonės iš viso pasaulio ir jaustis kaip namuose. Ukrainoje mes neturime tokios vieningos dienos, kai galime visi susirinkti ir pasidalinti savo patirtimi,“ – kalbėjo N.Savčenko. Ji teigė mananti, kad mūsų šalies patirtis bus itin naudinga Ukrainai.

Rusijoje kalėjusi Ukrainos parlamentarė sakė, kad ukrainiečiams reikia išlaisvinti sąmonę nuo Rusijos propagandos, tačiau santykius šalis turi palaikyti su visais kaimynais. „Mums reikia išlaisvinti savo sąmonę nuo Rusijos propagandos, kuri ilgus metus mus kankino“, – sakė buvusi karo lakūnė. Ji pridūrė, kad dabartiniai Ukrainos ir Rusijos santykiai yra ramūs ir šalti.

Kalbai pasisukus apie galimą jos kandidatavimą būsimuose prezidento rinkimuose, N.Savčenko tvirtino, kad nėra svarbu, kas bus šalies vadovu.

„Ukraina turi būti laiminga ir iš tikrųjų nesvarbu, kas bus prezidentas. Mes visi norime padaryti, kad Ukrainai būtų gerai“, – sakė ji.

Ukrainos Aukščiausiosios Rados narė teigė į politiką žiūrinti ne tik kaip į tikslą, o kaip į įvairiapusišką gyvenimą, kuriame gali daryti daug dalykų.

Linkiu, kad jūsų žemėje niekada nebūtų karo. Jūs kaip niekas kitas suprantate mus ir jaučiate mūsų skausmą. Aš jums labai dėkinga už tai, – kalbėjo N.Savčenko.

Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime daug kalbėta apie laisvę. Anot ukrainietės, dauguma žmonių supranta, kad ji duodama ir jokiais būdais negali būti atimta.

„Mūsų ir jūsų tauta supranta, kad už laisvę reikia kovoti. Kiekviena nauja karta turi prisiminti ir žinoti, kad reikia vertinti laisvę, už kurią kovojo jūsų tėvai bei proseneliai. Istorinė atmintis nėra tokia ilga ir karai kartojasi. Mes vėl turime ginti laisvę gyventi. Linkiu, kad jūsų žemėje niekada nebūtų karo,“ – kalbėjo N.Savčenko. Ukrainietė teigė, kad lietuviai kaip niekas kitas supranta ukrainiečius ir jaučia jų skausmą. Už tai esą ji yra be galo dėkinga mūsų šaliai.

„Mano šeima parodė, kaip reikia kovoti už mylimą žmogų. Aš noriu, kad tokios šeimos būtų visame pasaulyje. Mūsų stiprumas yra mūsų vienybė,“ – sakė buvusi karo lakūnė.

N.Savčenko pasakojo, kad grįžus į laisvę ji kovoja už savo tautos karo belaisvius Rusijoje. „Mes nepamirštame, kad vyksta karas, toliau kovojame už ukrainiečius. Ačiū jums, kad ir toliau palaikote mus,“ – dėkojo pranešėja.

Karolinos Vaikšnoraitės nuotr./Nadija Savčenko Prienuose
Karolinos Vaikšnoraitės nuotr./Nadija Savčenko Prienuose

Jai antrindamas užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius akcentavo, kad itin svarbu atkreipti dėmesį į falsifikuotas bylas ir nepriimti viso to, kaip natūralaus dalyko.

„Negalima melo priimti kaip kitos nuomonės. Gindami ukrainiečių laisvę – mes giname savo laisvę,“ – kalbėjo L.Linkevičius.

N.Savčenko buvo sulaikyta 2014 metų vasarą. Rusija ją apkaltino prisidėjus prie dviejų rusų žurnalistų žūties, koregavus artilerijos ugnį Rytų Ukrainoje, kur kovėsi Maskvos remiami separatistai ir vyriausybinės Ukrainos pajėgos.

2016-ųjų kovą N.Savčenko nuteista kalėti 22 metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius