Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 03 /19:05

Naktį potvynio vanduo atvilnijo iki Rusnės, kylant vandeniui automobilius į salą kelia traktoriai

Nors sausio mėnesį Nemuno žemupyje potvynio gelbėtojai nesitikėjo, gamta iškrėtė dar vieną pokštą.
Rusnę nuo išorinio pasaulio atskyrė plūstelėjęs potvynio vanduo
Rusnę nuo išorinio pasaulio atskyrė plūstelėjęs potvynio vanduo / R.Žalgevičiaus nuotr.
Temos: 1 Vanduo

15min.lt jau rašė, kad savaitgalį labai pablogėjo padėtis Pagėgių savivaldybėje. Čia atkirstiems nuo civilizacijos gyventojams trūksta maisto.

Tačiau trečiadienio rytą galinga vandens tėkmė netikėtai atkirto nuo išorinio pasaulio ir Rusnę. Kaip teigia Nemuno žemupyje gyvenantys 15min.lt skaitytojai, potvynio srautai lankomis naktį atvilnijo iki Rusnės. Ant kelio 5 val. ryto buvo 15 cm, o 7 val. – jau 23 cm vandens.

Todėl automobiliai į Rusnę keliami tralais, išsijuosę dirba keturi kelininkų keltuvai. Lengvieji automobiliai pradedami kelti, kai vandens gylis yra daugiau kaip 20 centimetrų.

„Tėkmė labai stipri. Traktorininkai teigė, kad net vairą plėšia iš rankų. Taip yra dėl skirtingo vandens lygio abiejose kelio sankasos pusėse“, – praneša skaitytojai.

Atnaujinta 8.53 val. Kaip informavo Lietuvos automobilių kelių direkcija, transporto priemonės keliamos nuo 6 iki 22 val. Kitu laiku transporto priemonės keliamos tik esant būtinybei (ligos, gimdymo, sunkaus nelaimingo atsitikimo ir pan. atvejais) paskambinus informaciniame stende nurodytu telefono numeriu (šiuo metu – 8 615 42326). Transporto priemones kelia trys specialiosios VĮ „Klaipėdos regiono keliai“ transporto priemonės, o esant intensyvesniam eismui – keturios.

Lengvosios transporto priemonės keliamos eilės tvarka. Be eilės keliama: greitosios medicinos pagalbos ir reanimacijos automobiliai, priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos automobiliai, policijos ir prokuratūros automobiliai, valstybės sienos apsaugos automobiliai, žmonių su negalia vairuojami lengvieji automobiliai, Šilutės rajono savivaldybės tarnybiniai lengvieji automobiliai su leidimais.

Draudžiama kelti šias transporto priemones: sugedusias ir kito automobilio velkamas, lengvąsias transporto priemones su priekaba, lengvąsias transporto priemones, kurios pakrautos degiomis ar sprogstančiomis medžiagomis, suslėgtomis ir suskystintomis dujomis, išskyrus dujas portatyviniuose balionuose. Taip pat nekeliamos transporto priemonės, kurių vairuotojai ir keleiviai yra neblaivūs.

Transporto priemonių perkėlimas nutraukiamas, kai užliejamo kelio ruožo vandens gylis yra daugiau kaip 80 cm arba atsiranda kitų pavojingų reiškinių (ledonešis, stipri srovė ir pan.).

Vakarinėje Lietuvos dalyje (Nemuno žemupyje) nuo spalio mėnesio yra apsemtų rajoninių kelių ruožų, kuriais eismas draudžiamas. Šiuo metu eismas draudžiamas trylikos apsemtų rajoninių kelių ruožuose, kurių  bendras ilgis 49,43 km. Eismas kreipiamas vietiniais keliais. Dar yra trys apsemti rajoninių kelių ruožai (bendras ilgis – 1,26 km), kuriais eismas leidžiamas.

Atnaujinta 10.06 val. Ketvirtadienį apie 10 val. vandens lygis ant Rusnės kelio pasiekė 28 cm. Užlieta maždaug 400 metrų kelio.

Šilutės savivaldybės civilinės ir priešgaisrinės saugos tarnybos vedėjas Rumualdas Renčeliauskas teigė, jog jau iš vakaro prognozuota, kad Rusnės kelias bus apsemtas. Prognozėms pasitvirtinus jau 6 val. ryto automobilius imta kelti specialiais vilkikais. Šie vilkikai lengvuosius automobilius gali kelti, kai vandens gylis yra iki 80 centimetrų. Jei vanduo dar pakiltų – gyventojai būtų keliami specialiomis amfibijomis.

Ketvirtadienį jau buvo užlietos 8 sodybos, kur gyvena 11 gyventojų. Kol kas nė vienas neprašė pagalbos. Iš viso jau užlieta 10 tūkst. hektarų teritorijos, 24 kilometrai kelių yra nepravažiuojami.

„Atmatos upėje – ledonešis. Kai ledai išeis į marias, ims kristi potvynio vanduo, nes mariose vandens lygis šiuo metu žemesnis“, – aiškino R.Renčeliauskas.

11 val. Šilutės savivaldybėje rengiamas ekstremalių situacijų komisijos posėdis, greičiausiai rajone bus paskelbta ekstremali padėtis.

Atnaujinta 13.40 val. Apsemtame kelio Šilutė-Rusnė ruože potvynio vanduo toliau kyla, ketvirtadienį prieš pietus jo gylis pasiekė 40 centimetrų.

Eismas čia draudžiamas, skelbia Eismo informacijos centras.

Atnaujinta 13.53 val. Šilutės rajone paskelbta ekstremali situacija, paskirtas operacijų vadovas. „Ekstremalios situacijos rajone paskelbimas iš esmės leis mums reikalui esant kreiptis pagalbos į kariuomenę“, – teigė R.Renčeliausas.

Vanduo potvynio zonoje vis kyla.

Atnaujinta 19.05 val. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, šiuo metu Šilutės rajone vanduo yra užliejęs apie 9,15 tūkst. hektarų plotą. 15 apsemtų kaimų teritorijos – be sodybų. Saugų, Juknaičių, Kintų, Šilutės ir Usėnų seniūnijose užlieta daugiau kaip 23 km kelių. Kelyje Šilutė–Rusnė nuo 6,30 iki 6,73 km vandens gylis siekia 60 centimetrų. Eismas transporto priemonėms šiame kelio ruože draudžiamas. Jos keliamos specialiomis VĮ „Klaipėdos regiono keliai“ transporto priemonėmis. Šilutės rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisija dėl potvynio grėsmės paskelbė ekstremaliąją situaciją Šilutės rajono savivaldybės Usėnų, Juknaičių, Šilutės, Rusnės, Saugų ir Kintų seniūnijose.

Pagėgių savivaldybės teritorijoje apsemta apie 15 000 hektarų teritorijos ploto. Atskirti 9 kaimai: Krakeniškių, dalis Šakininkų ir Bitėnų, Plaušvarių, Nausėdų, Pelenių, Kucų, Vyčių, Lazdėnų. Šiuo metu yra apsemta 21 sodyba, kuriose gyvena 72 gyventojai. Vilkyškių, Lumpėnų, Pagėgių ir Stoniškių seniūnijose vanduo užliejęs daugiau kaip 89,75 km kelių.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas nori atkreipti visuomenės dėmesį į situaciją pamaryje dėl kylančio vandens ir prašo gyventojų būti atsargius. Prasidėjus potvyniui, patariame nėščioms moterims, ligoniams, senyvo amžiaus žmonėms ir vaikams iš potvynio zonos išvykti į saugesnę vietovę. Paliekant namus svarbu užsukti vandens ir dujų čiaupus, išjungti elektrą, pasiimti dokumentus, vertybes ir būtiniausius daiktus. Tiems, kurie nusprendė nesikelti iš savo gyvenamosios vietos, patariama palaikyti ryšį su kaimynais ir būti pasirengusiems vieni kitiems padėti. Taip pat būtina pasirūpinti maistu, geriamuoju vandeniu, reikiama apranga, įsigyti būtiniausių prekių ilgesniam laikui. Prašome gerai izoliuoti visus elektros laidus, kad neįvyktų trumpasis jungimas, o daiktus, kuriuos gali sugadinti vanduo, sukelti į viršutinius aukštus, pastoges, užsandarinti šulinius.

Gyventojai, kurie gyvena potvynio zonoje, save ir savo turtą gali apsaugoti statydami smėlio maišų pylimus.   Instrukcija pridedama čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius