Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 27

Nakvynės ieško naujų benamių banga

Ankstyvas ir šaltas šių metų ruduo į Kauno nakvynės namus jau atvedė daugiau, nei įprasta tokiu metu, benamių. Laikiną nakvynę varguoliams siūlančios įstaigos darbuotojai pastebi, jog šiemet tarp jų klientų nemažai naujokų.
Kauno nakvynės namuose šiuo metu vėl padaugėjo gyventojų. Tačiau trūkti lovų pradės tik tuomet, kai lauke oro temperatūra nukris žemiau 15–20 laipsnių šalčio.
Kauno nakvynės namuose šiuo metu vėl padaugėjo gyventojų. Tačiau trūkti lovų pradės tik tuomet, kai lauke oro temperatūra nukris žemiau 15–20 laipsnių šalčio. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Nakvynės namai

„Po vasaros, kai turime vos kelis klientus, žmonės jau pradėjo rinktis į nakvynės namus. Tačiau didelių ir ilgiau užsitęsusių šalčių dar nebuvo, todėl antplūdžio nesulaukėme. 50 vietų nakvynės namai kol kas pustuščiai“, – sakė Kauno nakvynės namų direktorė Zita Verbavičienė. Ne pirmus metus šiai įstaigai vadovaujanti kaunietė sakė pastebėjusi, kad šiemet greta senbuvių, kurie nakvynės namų darbuotojams gerai pažįstami, nemažai naujų veidų.

Dauguma benamių – darbingi vyrai-ąžuolai, kurie galėtų eiti dirbti, jei nesirgtų priklausomybės ir kitomis, socialinėmis, ligomis. Sakė Kauno nakvynės namų darbuotojai.

Z.Verbavičienės teigimu, dauguma jų apie Kauno nakvynės namus ir galimybę juose ne tik šiltai, švariai ir saugiai pernakvoti, bet ir nusimaudyti, išsiplauti ir išsidžiovinti drabužius, sužino iš savo likimo draugų: „Anksčiau didelė dalis benamių pas mus būdavo atsiunčiami įvairių socialinių įstaigų darbuotojų. Dabar nemažai jų apie mus sužino iš kitų varguolių. Jie susitinka labdaros valgyklose, sandėliukuose, apleistuose pastatuose, kur, kol šilta, nakvoja. Pasikalba ir vienas kitam pataria, kur galima gauti nemokamos pagalbos“.

Nors iš pažiūros daugelis nakvynės namų klientų atrodo pusamžiai ar net vyresnio amžiaus žmonės, jų asmens tapatybės dokumentai rodo ką kita. „Dauguma jų – darbingo amžiaus vyrai, 30–50 metų. Tačiau beveik visi kenčia nuo priklausomybės ligų. Su tuo susijusios ir kitos ligos – socialinės, traumos, organizmo nusilpimas dėl nesveiko gyvenimo būdo“, – teigė pašnekovė.

Užklupus šalčiams guldys ant grindų

Petrašiūnuose esančiuose Benamių nakvynės namuose vienu metu nakvoti gali 50 žmonių – tiek lovų yra paruošta ir vasarą, ir žiemą. Tačiau prasidėjus šalčiams pastogę čia randa žymiai daugiau varguolių.

„Kai lauke būti pavojinga gyvybei, priimame visus, kas nori. Nebetikriname ir dokumentų – svarbiausia, kad žmogus saugiai prabūtų, kol baigsis šalčiai. Prasidėjus šalčiams verčiamės kaip išeina: įleidžiame benamius pernakvoti į rūsį, kur yra patalpa, skirta rūbų džiovinimui, išardome lovas – tuomet ant žemės daugiau žmonių telpa. Tačiau nė vieno neišvarome“, – pasakojo nakvynės namų vadovė.

Kauno nakvynės namuose laikinus namus randa ne tik benamiai. Greta Benamių nakvynės namų, R.Kalantos gatvėje veikia ir 88 vietų Vyrų nakvynės namai, Partizanų gatvėje – 20 vietų Moterų nakvynės namai ir Dienos centras asmenims, grįžusiems iš įkalinimo, socialinės bei psichologinės reabilitacijos įstaigų. Tiesa, nemokamai leidžiama pernakvoti tik Benamių nakvynės namuose. Kitur, kur galima apsistoti visą parą, imamas simbolinis mokestis už suteiktas paslaugas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius