Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 23

NATO priešakinių pajėgų batalionas Rukloje pasipildęs olandų kariais pradės ruoštis bendroms pratyboms  

Visas Nyderlandų kariuomenės kontingentas, skirtas Vokietijos vadovaujamai  NATO  priešakinių pajėgų  bataliono kovinei grupei, – jau Lietuvoje. Ketvirtadienį į Lietuvos kariuomenės Aviacijos bazę Šiauliuose atskrido pagrindinė Nyderlandų karių  grupė – per 100 karių. Iš viso tarptautinei kovinei grupei  priskirtų Nyderlandų karių bus apie 250.  
NATO priešakinių pajėgų batalionas Rukloje pasipildęs olandų kariais,  pradės ruoštis bendroms pratyboms
NATO priešakinių pajėgų batalionas Rukloje pasipildęs olandų kariais, pradės ruoštis bendroms pratyboms / Arno Glazausko nuotr.

Kaip praneša Krašto apsaugos ministerija, jau anksčiau olandų kariai atsigabeno ir įvairios karinės ginkluotės ir įrangos – apie 40 įvairios karinės technikos: pėstininkų kovos mašinų CV 90, žvalgybos transporto priemonių „Fennek“, įvairios paskirties transporto priemonių „Boxer“, šarvuotų remonto evakavimo mašinų, kt.

Balandžio pradžioje planuojamos bendros Vokiečių ir Nyderlandų karių bendros pratybos Lietuvos kariuomenės poligone Pabradėje.

Lietuvoje dislokuojamų Nyderlandų pajėgų pagrindą sudaro Havelte įsikūrusio Nyderlandų kariuomenės Sausumos pajėgų 43-iosios mechanizuotosios pėstininkų brigados 44-ojo Nyderlandų mechanizuotojo pėstininkų bataliono kariai. 44-ojo bataliono kariai Lietuvoje bus dislokuoti iki liepos, po vėliau juos keis kariai iš 13-osios brigados.

Atvykus į Lietuvą Nyderlandų kariams, NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje Lietuvoje jau dislokuota per 400 Vokietijos, 100 Belgijos karių. Į Ruklą kovinei grupei jau atgabenta per apie 300 transporto priemonių. Vokietijos pajėgų dislokavimas jau yra beveik baigtas. Prie tarptautinės kovinės grupės prisijungsiantys Norvegijos kariai į Lietuvą atvyks gegužę.

Arno Glazausko nuotr./NATO priešakinių pajėgų batalionas Rukloje pasipildęs olandų kariais,  pradės ruoštis bendroms pratyboms
Arno Glazausko nuotr./NATO priešakinių pajėgų batalionas Rukloje pasipildęs olandų kariais, pradės ruoštis bendroms pratyboms

2017–2018 metais NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje tarnaus Vokietijos, Norvegijos, Nyderlandų, Belgijos, Liuksemburgo, Kroatijos ir Prancūzijos kariai – iš viso apie 1, 2 tūkst. karių. Bataliono kovinei grupei Lietuvoje vadovauja ir jos pagrindą sudaro Vokietijos kariai.

Taikos metu NATO priešakinių pajėgų batalionas dalyvaus pratybose su Lietuvos kariais, o krizės ar konflikto atveju gintų Lietuvą kartu su Lietuvos nacionalinėmis ir papildomai atvykstančiomis sąjungininkų pajėgomis.

Lietuvoje dislokuojamą NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinę grupę nuolat sudarys štabas ir štabo kuopa, aprūpinimo kuopa ir trys keturios kovinės kuopos. Be to, bus suformuoti įvairūs kovinės paramos vienetai.

Sąjungininkų bataliono kovinė grupė pagal poreikį, pavyzdžiui, iškilus grėsmei, vykstant pratyboms ir pan., galės būti pastiprinta. Pastiprinimas planuojamas ir šią vasarą, kai numatytas intensyvus pratybų ciklas.

NATO bataliono kovinė grupė Lietuvoje yra pavaldi Lietuvos kariuomenės Mechanizuotajai pėstininkų brigadai „Geležinis Vilkas“. Batalionui bus vadovaujama pagal NATO vadovavimo ir valdymo procedūras. NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė bus rotuojama kas pusę metų.

Arno Glazausko nuotr./NATO priešakinių pajėgų batalionas Rukloje pasipildęs olandų kariais,  pradės ruoštis bendroms pratyboms
Arno Glazausko nuotr./NATO priešakinių pajėgų batalionas Rukloje pasipildęs olandų kariais, pradės ruoštis bendroms pratyboms

Lietuva ypač vertina Vokietijos ir kitų sąjungininkų pastangas, kuriomis siekiama stiprinti atgrasymą ir kolektyvinę gynybą Baltijos šalių regione.

NATO priešakinių pajėgų buvimas Lietuvoje – tai aiškus Aljanso solidarumo ir pasiryžimo ginti NATO teritoriją nuo bet kokio potencialaus agresoriaus demonstravimas.

NATO viršūnių sprendimu reaguojant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir Rusijos karinius veiksmus tokios kovinės grupės taip pat dislokuojamos Estijoje ir Latvijoje bei Lenkijoje. Joms vadovaus Jungtinė Karalystė, Kanada ir Jungtinės Amerikos Valstijos. Visos keturios kovinės grupės bus pilnai dislokuotos iki 2017 metų birželio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius