Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 01

NATO televizija paruošė reportažą apie lietuvių organizuotus mokymus Afganistano policijai (video)

Šią vasarą sukanka penkeri metai, kai Lietuvos kariai dalyvauja tarptautinėje misijoje Afganistane. Tai savotiška proga patiems sau atsakyti į klausimus, „kodėl mes esame ten, ką mes ten veikiame, vardan ko leidžiamės į brangiai kainuojančią misiją kitame pasaulio krašte?“
Kadras iš NATO televizijos reportažo
Kadras iš NATO televizijos reportažo / interneto nuotr.

Šiuo metu Aganistano Goro provincijoje tarnauja jau dešimtoji Provincijos atkūrimo grupė (PAG–10). Ją sudaro apie 150 Lietuvos karių ir civilių. Be mūsų tautiečių, į PAG sudėtį įeina Danijos, Gruzijos, Japonijos, JAV, Kroatijos, Rumunijos ir Ukrainos kariai ir civiliai. PAG veikloje dalyvauja ir ES policijos misijos Afganistane (EUPOL) padalinys.

PAG yra sudėtinė NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. International Security Assistance Force, ISAF) dalis.

Penkeri metai – pakankamas laiko tarpas, kad būtų galima pažvelgti į tai, kas jau nuveikta, o ko nepavyko padaryti. Per tą laiką Afganistane mūsų šalis neteko ir vieno kario. 2008 m. gegužę Goro provincijos sostinėje Čagčarane žuvo seržantas Arūnas Jarmalavičius.

15min.lt planavo savo skaitytojams parengti seriją publikacijų apie Lietuvos karius ir jų tarnybą tolimame Afganistane. Redakcija norėjo savo skaitytojus iš pirmų lūpų informuoti apie tai, ką mūsų šalies atstovai veikia už tūkstančių kilometrų nuo namų, kodėl ir vardan ko misijai kitame pasaulio krašte išleidžiami milijonai litų.

Deja, šių savo planų redakcija buvo priversta atsisakyti. Nors ankstesniais metai Lietuvos kariuomenė palankiai žiūrėdavo į Afganistane apsilankančius žurnalistus, šiemet lietuvių stovyklos vartai mūsų šalies žiniasklaidai užsitrenkė.

Nepaisant to, kad redakcija buvo pasiruošusi visiškai padengti žurnalisto kelionės išlaidas, Lietuvos kariuomenė, motyvuodama „resursų trūkumu“, atsisakė žurnalistą priimti savo stovykloje.

Aiškėja, kad kariuomenė „resursų neturi“, jei kalba pasisuka apie Lietuvos žurnalistus. Užsienio žurnalistams „resursai“ randami. Praėjus vos kelioms dienoms po to, kai kariuomenė atsisakė bendradarbiauti su 15min.lt redakcija, Lietuvos karių stovykloje Čagčarane apsilankė ir daugiau kaip savaitę viešėjo NATO televizijos kanalo „NATO Channel“ žurnalistė.

Kariuomenė vėliau išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad „žurnalistė domėjosi Lietuvos vadovaujamos PAG misijos veikla, ypač stiprinant vietos valdžią ir Afganistano nacionalines saugumo pajėgas, PAG civilių vykdomais projektais, karių užduotimis, kitais misijos aspektais. Goro provincijos sostinėje Čagčarane žurnalistė rinko medžiagą apie Lietuvos koordinuojamus vystomojo bendradarbiavimo projektus, tarp jų – Lietuvos ir Afganistano lėšomis rekonstruojamas ir asfaltuojamas Čagčarano centrines gatves, kuriamą Čagčarano viešąjį parką, Čagčarano bibliotekos, interneto skaityklos steigimo projektus ir kt“.

Žurnalistė su kariais vyko į patrulį po kaimus, taip pat dalyvavo ir pėsčiajame karių patrulyje Čagčarane.

Pirmadienį pasirodė pirmasis NATO televizijos reportažas apie PAG–10. Nepaisant to, kad kariuomenė kol kas kratosi Lietuvos žurnalistų Afganistane, redakcija neatsisako minties skaitytojus informuoti apie tai, ką mūsų šalies atstovai veikia tolimoje šalyje. Todėl 15min.lt suteikia galimybę NATO televizijos reportažą pamatyti ir savo skaitytojams. Jame pasakojama apie lietuvių vadovaujamos PAG–10 organizuotus mokymus vietos policijos ir prokuratūros pareigūnams.

Reportažą galite pamatyti žemiau.

VIDEO: NATO televizijos reportažas apie Goro provinciją (natochannel.tv filmuota medžiaga)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius