Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 13

Naudotų automobilių prekeiviai gyvena kaip milijonieriai, bet gauna pašalpas

Dešimtis tūkstančių eurų kainuojantys automobiliai, nuosavi namai ir atostogos užsienyje kelis kartus per metus – taip gyvena ne turtuoliai, bet pašalpas gaunantys lietuviai, naudotų automobilių prekeiviai, skelbia „TV3 žinios“.
Panevėžio automobilių turguje
Panevėžio automobilių turguje / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Mokesčių inspektoriai nusitaikė į naudotų automobilių prekeivius. Sučiupus kelis pardavėjus išsiaiškinta, kad šie nesikuklina imti iš valstybės skurdžiams skirtas socialines pašalpas, tačiau gyvena prabangiuose namuose ir važinėja prabangiais visureigiais.

Dar vienas labai paplitęs sukčiavimo būdas, kai automobilį prekeivis parduoda užsieniečio savininko vardu,  tiesiai pirkėjui Lietuvoje.

Inspektoriai rado ir tariamų milijonierių, savo vardu turinčių 3 tūkst. mašinų, tačiau realiai jos arba išardytos, arba išvežtos visam laikui į užsienį.

Mokesčių inspektoriai giriasi nustatę šimtus sukčių, tačiau legalūs automobilių pardavėjai sako, kad inspektoriai sugauna tik ledkalnio viršūnę.

„TV3 žinios“ praneša, kad vienos tokių įmonių, prekiaujančių naudotais automobiliais, savininkas pasistatė namą, vairuoja keliasdešimt tūkstančių eurų kainuojantį automobilį, su gausia šeima keletą kartų per metus ilsisi užsienio kurortuose.

Tačiau tokia šeima nesikuklina vadintis socialiai remtina, kurioje vienam šeimos nariui tenka mažiau nei 150 eurų. 5 metus ši šeima gavo socialines pašalpas. 

Mokesčių inspektoriai krečia ir daugiau panašių verslininkų.

Pasak Valstybinės mokesčių inspekcijos kontrolės departamento pareigūno Rolando Puncevičiaus, trys gyventojai, nevykdantys jokios ekonominės veiklos, yra įregistravę savo vardu virš 3600 automobilių, kurių vertė yra virš 2,6 mln. eurų.

Tokie šešėlinėje veikloje dalyvaujantys prekeiviai už 15 eurų atlygį savo vardu registruoja automobilį, kuris dažniausiai iškeliaus į užsienį. Dažnai automobilio kaina nurodoma daug mažesnė nei jo tikroji vertė. O dar vienas labai paplitęs sukčiavimo būdas, kai automobilį prekeivis parduoda užsieniečio savininko vardu,  tiesiai pirkėjui Lietuvoje.

„Perpardavinėtojai Lietuvoje parduoda iš užsienio pargabentus automobilius ir verčia pirkėjus klastoti įsigijimo dokumentus. Naujiems savininkams siūloma pasirašyti pirkimo-pardavimo sutartį. Nurodoma, kad jis pats tarytum vyko į užsienį ir ten pirko mašiną“, – sakė VMI vykdomo projekto „Ratai“ darbo grupės vadovas Rolandas Ivaščenko. 

Oficialiai dirbantys automobilių pardavėjai džiaugiasi, kad mokesčių inspektoriai atsisuko į šį šešėlinį verslą. Pasak  Lietuvos autoverslininkų asociacijos vadovo Roko Knyvos, šiame nelegaliame versle nuslepiama ne vienas šimtas milijonų eurų mokesčių. Tad inspektoriai kol kas užčiuopė tik ledkalnio viršūnę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius